« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

«ПІВДЕНМАШ» ОТРИМАЄ 342 МЛН ГРН НА ПОГАШЕННЯ ЗАРПЛАТНИХ БОРГІВ

«ПІВДЕНМАШ» ОТРИМАЄ 342 МЛН ГРН НА ПОГАШЕННЯ ЗАРПЛАТНИХ БОРГІВ

26 серпня Уряд на своєму засідан­ні розглянув низку питань, що безпосеред­ньо опрацьовувалися СПО об’єднань профспілок у рам­ках чинної Генеральної угоди, якою передбачено співпрацю профспілок та урядовців у роз­робці та реалізації економіч­ної політики держави.

Голова СПО об’єднань проф­спілок, Голова Федерації проф­спілок України Григорій Осо­вий назвав надзвичайно важли­вим ухвалене на засіданні 26 серпня рішення про спрямуван­ня бюджетних коштів на потре­би Державного машинобудівно­го підприємства «Виробниче об’єднання Південний машино­будівний завод імені О.М. Ма­карова» («Південмаш», Дніпро­петровська обл.). Це рішення дасть змогу погасити заборго­ваність із зарплати працівни­кам підприємства, а також сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й обов’язкові податки та збори. «Відповідні кошти було перед­бачено у Держбюджеті України для фінансової підтримки «Пів­денмашу», тому трудовий ко­лектив, профком підприємства на різних рівнях порушували питання щодо необхідності їх перерахування, але справа «не доходила до рук» виконавців, – зазначив Григорій Осовий. – Фе­дерація профспілок України та­кож лобіювала дане питання, аби держава розрахувалася з «Південмашем». Нарешті, рі­шення ухвалено, й на ці цілі буде спрямовано 342 млн грн».

Як зауважив лідер профспі­лок, у нас, на жаль, існує про­блема, коли підприємство, по­рушуючи законодавство, ви­плачує працівникам зарплату, а внесок на соцстрах не перера­ховує. У свій час люди зверта­ються до Пенсійного фонду для призначення пенсії, а їм від­мовляють у її нарахуванні за той період робочого стажу, коли не було сплачено ЄСВ. Тоді вони йдуть по допомогу до профспілок або звертаються до суду, однак в окремих ви­падках ситуацію виправити не­можливо, особливо якщо під­приємство збанкротувало і є неплатоспроможним. Через це пенсіонери втрачають чесно зароблене.

Тому ФПУ, коли порушує пи­тання щодо необхідності пога­шення зарплатних боргів, неодмінно акцентує увагу на тому, що їх виплата має відбу­ватись разом із сплатою ЄСВ. Ці кошти є вкрай потрібними ще й тому, що їх виплачують по страхових випадках – через без­робіття або тимчасову втрату працездатності. Сьогодні, у пе­ріод боротьби з пандемією ко­ронавірусу, ця проблема набу­ває особливої актуальності, тому профспілки вітають рі­шення Уряду, яким затвердже­но порядок використання бю­джетних коштів для фінансової підтримки «Південмашу».

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ВИМАГАЄМО КОМПЕНСАЦІЇ ВТРАТ!

К иївська міська рада профспілок зверну­лася до міської вла­ди з вимогою щодо компенсації втрат комунальним перевізникам під час пандемії.

Через обмеження роботи комунального транспорту протягом жорсткого каранти­ну та неможливості працюва­ти у звичному режимі з 17 бе­резня до 25 травня 2020 року комунальні підприємства «Київпастранс» та «Київ­ський метрополітен» втрати­ли значну суму доходів, що загрожує погіршенням їх фі­нансово - економічного стану. Втрата доходів КП «Київ­ський метрополітен» склала близько 621 млн грн. У КП «Київпастранс» також зазна­чають, що й нині підприєм­ство не може вийти на рівень доходів до пандемії.

З метою недопущення по­гіршення фінансово - еконо­мічного стану та матеріально-технічної бази підприємств, затримання виплати зарпла­ти працівникам Київська міськпрофрада звернулася до міської влади, а саме заступ­ника міського голови, секре­таря Київради Володимира Прокопіва та голови Постій­ної комісії Київради з питань транспорту, зв’язку та рекла­ми Олексія Окопного з вимо­гою щодо внесення змін до міських цільових програм у частині виділення коштів на компенсацію втрат комуналь­ним перевізникам «Київпастранс» та «Київський метро­політен» під час пандемії.

ВАЛЕНТИН МЕЛЬНИК,

голова Київської міської ради профспілок

 

ЗУПИНИТИ ПАНДЕМІЮ ПАДІННЯ ЗАРПЛАТ!

П рості працівники, зокрема в будівництві, одними з перших відчули вплив пандемії та карантину.

На багатьох будівельних майданчиках, в умовах по­ширення інфекції COVID - 19 робітники були змушені працювати без будь - яких засобів захисту, брати неопла­чувані відпустки та були звільненими без жодної компенсації.

Криза внаслідок поширення COVID - 19 продемонструвала наявність глибоких проблем в Україні із захистом заробітної плати. Настав час почути вимоги працівників стосовно впро­вадження відповідних стандартів МОП, ратифікованих в Укра­їні, щодо захисту заробітної плати, включаючи конвенції МОП №№ 95, 131 і 173, а також створення гарантованої системи тако­го захисту в нашій країні.

ВАСИЛЬ АНДРЕЄВ,

голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України (ПРОФБУД)

 

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ КОЛЕКТИВНО- ДОГОВІРНОЇ РОБОТИ

3 вересня у столичному Будин­ку профспілок робоча група розглянула й обговорила про­позиції членських організацій ФПУ щодо основних завдань колективно-договірної роботи на 2021 рік.

Загалом надійшли майже 150 пропозицій. Під час обгово­ рення йшлося про необхід­ність забезпечення для пра­цівників гідних умов праці та її оплати, захисту прав працю­ючих у разі загрози скорочен­ня штатів та їх вивільнення, створення нових робочих місць та забезпечення робо­тодавцем умов праці для осіб з інвалідністю, здійснення громадського контролю за умовами праці, укладення трудових договорів, погашен­ня заборгованості із заробіт­ної плати й т. ін.

Учасники наради зазначили, що в умовах лібералізації тру­дового законодавства, впро­вадження чого може відбу­тись через внесення змін до законодавства, одним з голо­вних завдань для профспілок є збереження соціальних здо­бутків для трудівників та за­кріплення умов їх виконання у колективних договорах.

14.09.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання