« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Президент ініціював підвищення мінімальної зарплати

Президент ініціював підвищення мінімальної зарплати

6 серпня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради зако­нопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за реєстр. № 3963, яким ініці­йовано підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня ц.р. до 5 тис. грн.

В одночас, як зазначається у поясню­вальній записці, з метою збережен­ня співвідношення між розмірами посадового окладу працівника пер­шого тарифного розряду ЄТС і кое­фіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бю­джетної сфери та мінімальною заробітною пла­тою, що склалося у поточному році, передбаче­но збільшення видатків на підвищення посадо­вого окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС та встановлення його у розмірі 2225 грн.

Анонсоване підвищення мінімальної за­робітної плати, на необхідності проведення якого з метою забезпечення достатнього рів­ня життя працівників та їх сімей постійно на­полягає СПО об’єднань профспілок, набли­зить виконання домовленостей за Генераль­ною угодою на 2019–2021 роки щодо досягнен­ня мінімальною заробітною платою фактич­ного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Водночас слід зазначити, що за розрахунками Мінсоцполітики, вже в цінах червня ц.р. прожит­ковий мінімум склав 5149 грн, тобто більше, ніж запропоновано Президентом України, й цілком очевидно, що в умовах традиційного підвищення цін і тарифів в осінньо - зимовий період він буде й надалі зростати.

Генеральною угодою також передбачено за­безпечення співвідношення мінімальної заро­бітної плати до середньомісячної на рівні 50% наприкінці року. Враховуючи, що середньомі­сячна заробітна плата у 2020 році прогнозується Урядом на рівні 10706 грн, зазначене підвищен­ня мінімальної зарплати забезпечить зростан­ня співвідношення її розміру до середньомісяч­ної зарплати лише до 46,7%.

Тому Голова СПО об’єднань профспілок Гри­горій Осовий, зважаючи на вимоги чинного за­конодавства, зокрема статті 10 Закону України «Про оплату праці», звернувся з листом до Ка­бінету Міністрів України та СПО роботодавців щодо прискорення проведення переговорів сто­рін соціального діалогу про визначення розмі­ру мінімальної заробітної плати.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ,

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА ОПЛАТИ ПРАЦІ ФПУ

 

Зупинено руйнування системи соцстраху

Спільними зусиллями ФПУ і представників ФПУ в парламенті до депутатів було донесено всі загрози законопроєкту № 2275, що дозволило зупинити руйнацію соціального стра­хування в Україні. На позачерговому засіданні Верховної Ради України 21 липня законопроєкт не набрав голосів народних депутатів ні за ухвалення в цілому, ні за відправлення його на доопрацювання, а відтак є відхиленим.

П редставник ФПУ в парламенті Ва­дим Івченко закликав депутатів не підтримувати лобістський за­конопроєкт «Щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціально­го страхування», оскільки ним буде зруйнова­но роками перевірену систему. «Це винятково лобістський закон. Законопроєкт пропонує рейдерське захоплення управління фондами страхування, скасовуючи принцип управлін­ня страховими фондами на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб та роботодавцями, вдвічі збільшуючи кількість представників держави у складі правління. Вже зараз зрозуміло, що в радах цих фондів будуть саме «потрібні люди». А представників роботодавців та профспілку ми робимо просто дорадниками, які не впли­ватимуть на всю систему загальнообов’язкового соціального державного стра­хування», – наголосив народний депутат.

Вадим Івченко закликав депутатів не під­тримувати цей законопроєкт. «До сьогодні держава, профспілки та роботодавці разом приймали рішення, які формували фонд. Чому зараз потрібно це зруйнувати? Адже ці фонди десятиріччями підтвердили свою ефек­тивність, коли пройшли через всі економічні кризи і допомагали українцям. Закликаю пар­ламент не підтримувати цей законопроєкт. Людям він не потрібен!», – зазначив він.

 


Народні депутати із «Слуги народу» закликають врахувати позицію профспілок щодо законопроєкту № 2681

З а дорученням голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко звернувся до очільниці Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової з проханням докладно розглянути звернення Голови СПО об’єднань профспілок на національному рівні Григорія Осового щодо необхідності проведення додаткових погоджувальних процедур з профспілками та доопрацювання положень законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681 від 27.12.2019).

Народний депутат України закликав свою колегу взяти до відома та врахувати думки і позиції профспілок у подальшій роботі.

Про прийняті за результатами розгляду рішення Олександр Корнієнко просить повідомити його та СПО профспілок у встановлений законодавством України термін.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

 

15.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання