« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Українські та глобальні профспілки узгодили спільний план дій

Українські та глобальні профспілки узгодили спільний план дій

10 червня відбулася робоча міжнародна онлайн - зустріч керівництва Федерації проф­спілок України, низки всеукраїнських галузевих профспілок та структурних підроз­ділів ФПУ з керівництвом Міжнародної конфедерації профспілок, Пан’європейської регіональної ради МКП, Європейської конфедерації профспілок, Вашингтонського офісу МКП, який опікується питаннями діяльності міжнародних фінансових інститу­тів та Міжнародної організації праці, щодо координації дій українських та глобальних профспілок, зарубіжних національних профцентрів з метою недопущення прийнят­тя законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», реєстр. № 2681.

Г олова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, звер­таючись до міжнародних колег, за­значив: «Зовсім нещодавно багато хто з вас у складі Місії європейських профспілок відвідали Україну, ми ділилися з вами наболілим, під час зустрічей з пред­ставниками влади лунали обнадійливі нот­ки. Але, як бачимо, позиція представників монобільшості, які подали вказаний законо­проєкт, практично не змінилася. Користую­чись пандемією коронавірусу, вони намага­ються його протягнути за будь - яку ціну».

Григорій Осовий підкреслив, що зазна­чений законопроєкт розроблявся нардепами кулуарно, таємно від профспілок, а пропо­зицію комітетських слухань щодо створен­ня робочої групи для доопрацювання зако­нопроєкту № 2681 до його внесення на пле­нарне засідання повністю проігноровано.

«Голова комітету Галина Третьякова і ще кілька членів комітету –однопартійців вважають, що саме вони повинні вирішува­ти долю 6 млн членів профспілок і вказува­ти, як їм жити. Невипадково Україна, згідно з Глобальним індексом прав профспілок, опинилася серед країн, в яких відсутні га­рантії прав профспілок. У їх числі, зокрема, Еритрея, Зімбабве, Лаос, Іран, Ірак, Саудів­ська Аравія, Туреччина. Проте, влада не звертає уваги на цей індекс, їх більше ціка­вить індекс легкості ведення бізнесу з метою залучення інвестицій. І схоже на те, що Україна активно включилася в так звану «гонку на дно», змагання з країнами, що роз­виваються, щодо максимального зниження соціальних норм і мінімального контролю за їх дотриманням. Усе це супроводжується вихолощенням Трудового кодексу та спро­бами розгрому профспілкового руху, який на сьогодні залишається єдиною силою, що активно протидіє антисоціальній політиці», – зазначив Григорій Осовий.

У виступах учасників онлайн-зустрічі неодноразово наголошувалося, що МКП провела аналіз положень на відповідність міжнародним трудовим стандартам цього законопроєкту, свій висновок надали юрис­ти Спільного представницького органу профспілок, «Трудових ініціатив», Міністер­ства юстиції, апарату Верховної Ради Укра­їни. Всі вони одностайні: законопроєкт не можна приймати, він абсолютно не відпові­дає міжнародним зобов’язанням України та чинному національному законодавству.

Григорій Осовий поінформував міжна­родну спільноту про те, що вже зроблено, зу­пинившись на ключових моментах хроноло­гії підготовки законопроєкту № 2681, діях ФПУ, міжнародного профспілкового руху, а також окреслив план дій ФПУ, її членських організацій щодо недопущення прийняття цього законопроєкту.

Варто нагадати, що сумнозвісний зако­нопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. 2 січня 2020 року він надійшов на погодження СПО об’єднань профспілок. ФПУ невідкладно проінформу­вала про цей проєкт МКП, ЄКП, сім гло­бальних федерацій профспілок, європей­ські галузеві федерації профспілок, Бюро діяльності працівників МОП (АКТРАВ), Бюро МОП для країн Центральної та Схід­ної Європи. Ще в січні МКП та ЄКП напра­вили звернення Президенту України, Голо­ві Верховної Ради, Прем’єр - міністру, тодіш­нім міністрам Тимофію Милованову та Юлії Соколовській з вимогою відкликати законопроєкти №№ 2708, 2681, 2584 як такі, що порушують основоположні права в об­хід міжнародних стандартів, і закликали провести повномасштабні консультації з профспілками. Аналогічне звернення до українських високопосадовців направили Європейський комітет профспілок освіти та Європейська федерація профспілок гро­мадського обслуговування. Протягом січня – лютого понад 80 членських організацій МКП з усього світу надіслали свої звернен­ня Президенту України, Прем’єр-міністру та Голові Верховної Ради на підтримку українських профспілок.

30 січня всіма регіонами України проко­тилася «хвиля гніву». Перед будинками міс­цевих органів державної влади, в трудових колективах, профспілкових організаціях відбулися публічні заходи, вуличні протест­ні дії, мета яких – продемонструвати обурен­ня законопроєктом «Про працю» (реєстр. № 2708), антипрофспілковим законопроєк­том № 2681 та іншими законодавчими акта­ми, що у разі їх прийняття погіршать умови життя та праці трудящих, соціальні гарантії працівників щодо оплати праці, соціальний захист та соціальне забезпечення.

25–27 лютого в Україні перебувала Спіль­на місія ЄКП та ПЄРР МКП для оцінки змін у соціально - трудовій сфері та ознайомлення з ходом реалізації соціальної складової Уго­ди про асоціацію між Україною та ЄС. За під­сумками перебування місії в Україні, МКП та ЄКП наголосили на необхідності всеохо­плюючого підходу до доопрацювання зако­нопроєкту з метою забезпечення повного до­тримання принципів свободи асоціації та колективних переговорів, а також заклика­ли український уряд змінити свій підхід до реформи трудового законодавства та від­кликати ліберальні антисоціальні закони, які істотно впливають на працівників та профспілки.

Однак, 20 травня законопроєкт № 2681 все ж було включено до порядку денного Верхо­вної Ради України. Рішенням Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендовано схвалити його в першому читанні.

І це відбулося попри те, що під петицією «Про нерозгляд законопроєкту № 2681 як та­кого, що порушує права профспілок в Укра­їні» було зібрано понад 25 тис. голосів, а та­кож попри висновок Головного науково - екс­пертного управління Верховної Ради Украї­ни, відповідно до якого законопроєкт пору­шує норми Конституції України, положення міжнародних нормативно - правових актів та суперечить низці законів України.

Під час онлайн - зустрічі міжнародні партнери ФПУ засвідчили підтримку укра­їнським профспілкам, а також визначили кроки спільного плану дій українських і гло­бальних профспілок, головне завдання яко­го – повернути законопроєкт № 2681 на доопрацювання.

 

Зупинимо просування законопроєкту № 2681!

Лише сильна воля і консолідація допоможуть повернути процес у правове русло

Відбулася нарада керівництва Федерації проф­спілок України з керівниками всеукраїнських профспілок, територіальних профоб’єднань у режимі відеоконференції в Zoom.


У часники наради роз­глянули низку пи­тань, серед яких – ан­тикризові заходи, ре­алізація яких пом’якшуватиме економічні та со­ціальні наслідки карантинних заходів для людей. З цього пи­тання Голова СПО Григорій Осо­вий і голова СПО роботодавців Дмитро Олійник попередньо на­діслали спільне Звернення до Прем’єр - міністра України Дени­са Шмигаля.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що питання розгляду парламентом сумнозвісного антипрофспілко­вого законопроєкту № 2681 поста­ло дуже гостро для всієї проф­спілкової спільноти, тож або до профспілкових вимог дослуха­ються та відтермінують розгляд даного законопроєкту, створять відповідну робочу групу щодо його доопрацювання в профіль­ному парламентському коміте­ті, або правляча сила буде йти «напролом» і намагатися внести його до сесійної зали для голосу­вання. «Наше завдання, – наголо­сив профспілковий лідер, – по­вернути його на доопрацювання, адже якщо він буде проголосова­ний у першому читанні, то зміни і доповнення можна буде вноси­ти до другого читання лише до проголосованих статей, а чи бу­дуть вони потім проголосовані? Нам потрібна нова редакція цьо­го законопроєкту. Через звернен­ня, заяви, інші методи впливу ми повинні донести профспілкову позицію до кожного народного депутата України. Якщо належ­ного реагування не буде, ми має­мо задіяти всі законні способи протистояння».

Нині по всій країні зростає ма­сове невдоволення спілчан анти­профспілковим законопроєктом. Це засвідчують заяви та звернен­ня членів профспілок, які надхо­дять практично з усіх регіонів (детальніше про це – на стор. 4–5). «Лише сильна воля і консоліда­ція довкола цього питання допо­можуть повернути процес у пра­вове русло», – наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий.

У країні відсутнє народовлад­дя, – йшлося у виступах керівни­ків членських організацій ФПУ. Відсутня належна реакція на пе­тицію, яку підписали більше 25 тис. членів профспілок, про не­підтримку антипрофспілкового законопроєкту від Галини Тре­тьякової та збір підписів за її від­ставку з посади голови профіль­ного парламентського комітету.

Заступник Голови ФПУ Воло­димир Саєнко також наголосив на необхідності активних дій профспілок, які б спонукали вла­ду дослухатись до вимог праців­ників, які мають гарантоване Конституцією право на об’єднання і солідарні дії на захист своїх трудових прав, гідне жит­тя. Також він акцентував увагу на необхідності участі профспі­лок у місцевих виборах, що ма­ють відбутися восени поточного року, для представництва інтересів найманих працівників.

У боротьбі з антипрофспілко­вим законопроєктом ФПУ під­тримали Міжнародна конфеде­рація профспілок, Європейська конфедерація профспілок, наці­ональні та галузеві профцентри європейських країн, зокрема Глобальний союз IndastriALL.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

15.06.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання