« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Майно, яким володіють та розпоряджаються профспілки, не може бути протиправно відчужено

Майно, яким володіють та розпоряджаються профспілки, не може бути протиправно відчужено

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий об­говорив з Прем’єр- міністром України Володимиром Грой­сманом питання захис­ту прав профспілок, у тому числі майнових.

Н а доручення Президії Фе­дерації профспілок Укра­їни Голова ФПУ Григорій Осовий мав робочу зу­стріч з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом з метою поінформувати очільника Уря­ду про позицію профспілок щодо на­ступу на їхні права, у тому числі май­нові, та запропонувати шляхи вирішен­ня цієї проблеми.

Профспілковий лідер повідомив про складну ситуацію, в якій опини­лися профспілки в зв’язку з намаган­нями виконавчих органів влади акти­візувати наступ на їхні законні май­нові права. Голова ФПУ наголосив, що ситуація ускладнюється тим, що в низці випадків у судовому порядку ставиться питання також про висе­лення профспілкових органів із за­йманих ними будинків і приміщень, що посилює напруження у відноси­нах між Кабміном та ФПУ, які є соці­альними партнерами.

При цьому, зазначив профспілко­вий лідер, органами виконавчої влади та судами чомусь не береться до уваги історичний аспект формування неза­лежних професійних спілок України. Адже у рішенні Вищого господарсько­го суду України від 19 лютого 2015 року було прямо рекомендовано відповід­ним судам звернути увагу на необхід­ність ретроспективного дослідження питань реорганізації профспілкових організацій СРСР та утворення Феде­рації незалежних профспілок України, вивчати компетенцію профспілкових органів СРСР, зокрема Всезагальної конфедерації профспілок СРСР при­ймати рішення про зміну правового режиму майна, яке перебувало у її власності, та передавати спірне майно у власність іншим організаціям.

Голова ФПУ акцентував увагу на тому, що попередні доручення Прем’єр-міністра щодо питання захис­ту законних прав профспілок, у тому числі майнових, фактично не реалізо­вані в обсязі, визначеному завдання­ми. Більше того, декілька спроб підго­тувати відповідні пропозиції через парламентський Комітет з питань еко­номічної, фінансової та правової полі­тики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльнос­ті, який очолює перший віце-прем’єр Степан Кубів, не дали позитивного ре­зультату. А законопроект, підготовле­ний ФПУ як альтернатива законопро­екту Фонду держмайна, наразі теж за­лишився без реагування.

Така ситуація, впевнений проф­спілковий лідер, потребує додатко­вих дієвих та ефективних заходів з боку Глави Уряду. Григорій Осовий поінформував Прем’єр-міністра про позицію ФПУ щодо постанов Верхо­вної Ради 1992–1994 років, якими май­но всесоюзних організацій визнавало­ся власністю держави, і навів низку переконливих аргументів на користь законних підстав того факту, що профспілкове майно по закону і по праву належить саме профспілкам, а всі спроби зазіхання на нього є неза­конними та такими, що суперечать принципам і нормам міжнародного та вітчизняного права.

Голова ФПУ також поінформував Володимира Гройсмана про пропози­ції профспілок щодо законодавчого врегулювання цього гострого питання. Зокрема, ФПУ запропонувала внести зміни до статті 34 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», які б ще раз закріпили той факт, що майно, яким володіють та розпоряджаються профспілки, є їх власністю і не може бути протиправно відчужено в будь-який спосіб. Законо­проектом окремо пропонується врегу­лювати питання подальшого викорис­тання майна, що належало профспіл­кам, їх об’єднанням, але за рішенням відповідних судів визнано державною власністю, та інші питання.

Таким чином, наголосив Григорій Осовий, профспілки виступають за ци­вілізоване, правове вирішення зазна­ченого питання на законодавчому рів­ні й із свого боку робитимуть все, щоб цього досягти. Аналогічного підходу, взаєморозуміння та співпраці вони че­кають і від партнерів по соціальному діалогу, насамперед Уряду. За слова­ми Голови ФПУ, профспілки сподіва­ються, що Кабінет Міністрів України, як соціальний партнер і як суб’єкт за­конодавчої ініціативи, уважно і з розу­мінням поставиться до такої ініціати­ви і підтримає її.

ОЛЕКСІЙ ПЕТРУНЯ

 


Новий імпульс реалізації Угоди про асоціацію Україна – ЄС

За ініціативи Української сторони Платформи громадян­ського суспільства Україна – ЄС відбулась робоча зустріч її представників з віце-прем’єр-міністром з питань євро­пейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе щодо порядку денного участі грома­дянського суспільства в процесі євроінтеграції.

Ч лени УС ПГС Україна – ЄС поінформували віце-прем’єр- міністра України про хід та підсумки виборчого процесу в УС ПГС.

Також члени делегації від профспілкової сторони запропонува­ли для розгляду низку актуальних питань. Зокрема, координатор робочої групи № 4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я» УС ПГС, голова Профспілки будівельників Василь Андреєв поінфор­мував про напрацювання щодо таких гострих питань: реформа заробітної пла­ти як відповідь на найгостріші виклики для країни (трудова міграція і збере­ження трудового потенціалу, підвищення цін на енергоносії та комунальні по­слуги, пенсійна реформа тощо); залучення регіональних громад і влади до ви­конання Угоди про асоціацію в частині захисту довкілля; соціальний захист населення в процесі реформи енергетичного сектору; контроль за виконанням декларацій ПГС; пріоритетний порядок денний держави з євроінтеграції. Член УС ПГС, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що ці напрацювання будуть передані Національній тристоронній соціально-економічної раді.

Профспілковий лідер також наголосив на тому, що у вирішенні питань со­ціально-економічного розвитку, захисту прав та інтересів працюючих влада має не тільки прислухатися до профспілок, як представників та захисників лю­дей праці, а й вести з ними діалог як із соціальними партнерами і спільно вирі­шувати гострі питання.

У зв’язку з цим Григорій Осовий проінформував Іванну Климпуш-Цинцадзе про те, що саме ці питання знаходились у центрі уваги 20-го саміту Україна – ЄС в Брюсселі.

Додамо, що на цьому саміті профспілки України та Європи схвалили спіль­ну заяву, в якій зазначено, що необхідно вжити невідкладних заходів щодо по­ліпшення соціально-економічної ситуації в країні, підвищення ефективності соціального діалогу, дотримання основоположних конвенцій МОП.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

22.07.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання