« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Принципи незмінні

Принципи незмінні

Уряд України пропонує Міжнародному валют­ному фонду декіль­ка варіантів формули ціни на газ. Відповідні переговори пройшли у Вашингтоні. Як заявив міністр Кабінету Міні­стрів Олександр Са­єнко, у Києва достат­ньо шансів, аби знайти спільний з МВФ під­хід для встановлення критеріїв формуван­ня ціни на газ. Голо­вне, наголошує чинов­ник, що «є консенсус із МВФ у тому, що ми говоримо щодо самої формули, не змінюючи принципів».


З міни тарифів на газ якраз і будуть повною мірою залежати від тієї формули. Вона поки що остаточно не узгодже­на, хоча Уряд запропонував між­народним кредиторам не один варіант. Кабінет Міністрів ухва­лив рішення не підвищувати ціну на газ для побутових спо­живачів з квітня. Відповідну по­станову Уряд прийняв наприкін­ці березня без обговорення. До­кумент передбачає продовження спеціальних зобов’язань НАК «Нафтогаз України» з продажу облгазам і теплокомуненерго газу без зміни ціни до 1 червня.

Міненерго повинне було ще в минулому році розрахувати но­вий тариф на газ, Уряд мав би пе­реглянути ціни, і вже в жовтні 2017-го була б інша вартість бла­китного палива. Минулого року Уряд цю вимогу проігнорував, а в квітні поточного, коли прий­шов час переглядати тарифи, відтермінував цю процедуру ще на 2 місяці. Перенести терміни оприлюднення нових тарифів вирішили до узгодження меха­нізму їх визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на рів­ні 4942 грн за тисячу кубометрів. Це без ПДВ. Загалом тисяча ку­бів газу для населення складає 6958 грн.

Що буде далі, поки не зовсім зрозуміло. На переконання Олександра Саєнка, «ми дотри­муємось ринкових принципів ці­ноутворення і хочемо знайти максимально прозору і ефектив­ну формулу ціни на газ. Такий варіант формули, яка була б об­ґрунтована й справедлива».

Наскільки МВФ погоджується чи не погоджується на перегляд тарифів, а головне, в який бік – зниження чи підвищення? Тут теж чіткої позиції немає, бо зараз на перший план співробітництва з МВФ виходить питання ство­рення Антикорупційного суду. Якщо тільки це питання буде ви­рішене, стверджують експерти, позиція Фонду може бути більш гнучкою, тож розшириться поле для газових маневрів.

Наразі, якщо нічого не робити, то вже у червні термін дії постано­ви № 187 спливе, й українцям дове­деться купувати газ на тих же умо­вах, що й для промислових підпри­ємств. Про таке заявив міністр енергетики Ігор Насалик. «Нафто­газ» пропонує газ для комерційних підприємств за ціною вище 10 грн за куб. м. Це майже на 45% вище тарифу для пересічних українців. Якщо тарифи вирівняють, насе­ленню буде досить сутужно опа­лювати будинок у 100 кв. м.

Головна складність, заявляють аналітики енергетичного ринку, полягає в тому, що ніхто не знає, як відкоригувати постанову та­ким чином, щоб ціни на газ для населення стрімко не злетіли до­гори, а розрахунок не шокував Міжнародний валютний фонд.

Існують кілька варіантів вста­новлення обґрунтованої і спра­ведливої ціни на блакитне пали­во. Є пропозиція запровадити два тарифи. Один – на соціальне споживання, другий – на все, що не вкладається у соціальні нор­ми. Найімовірніше, такий варі­ант означає, що вартість газу на соціальний норматив хочуть за­лишити незмінною, а ось ті, хто витрачає більше, повинні бу­дуть платити, як і комерційні споживачі. Тобто понад 10 грн за куб. м. До такого варіанту Уряд уже підготувався, скоротивши соцнормативи споживання газу з 5 до 4,5 кубометра на опалення квадратного метра площі. Однак і цей варіант далеко не остаточ­ний. МВФ може не піти на кон­такт саме у питанні створення Антикорупційного суду. Тут, як мовиться, хто кого. До того ж, слід зважати на те, що Україні конче потрібен черговий транш, щоб не виникли проблеми з об­слуговуванням зовнішнього бор­гу. Щоб отримати транш, дове­деться запустити Антикорупцій­ний суд (АС) у тому форматі, як це пропонує Венеціанська комі­сія, і вирішити питання з тари­фом на газ. Причому в МВФ гото­ві піти на поступки з другого пи­тання після того, як Україна за­пустить АС.

 


Статус і пільги – в законі

Учасники Антитеро­ристичної операції не втратять ні свого ста­тусу, ні пільг у зв’язку із завершенням АТО та початком Операції об’єднаних сил. Про це повідомив головний спеціаліст відділу со­ціального захисту ве­теранів Міністерства соціальної політики Олександр Курій.

«З аконом не пе­редбачено ста­тусу «учасник АТО». Усі осо­би, які брали участь у бойових діях, мають статус учасника бойових дій, ін­валіда війни, а члени загиблих учасників отримують статус члена родини загиблого ветера­на війни. Тому у зв’язку із завер­шенням АТО жодні статуси її учасників не зміняться», – зазна­чив він. Такі ж статуси мати­муть і особи, задіяні в Операції об’єднаних сил, стверджують у Міністерстві соціальної політи­ки. Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального за­хисту» ніхто не скасовував. Від­так про жодне скорочення яки­хось пільг не йдеться, запевнив чиновник з відділу соціального захисту ветеранів. «Може йтися про якісь додаткові пільги, якщо буде відповідне рішення влади», – резюмував Олександр Курій.

Чимало українців, які побу­вали в зоні проведення бойових дій, не завжди володіють інфор­мацією про те, які пільги учас­ника АТО вони можуть отриму­вати. До того ж, алгоритм дій для отримання пільг не завжди простий і зрозумілий.

«Профспілкові вісті» вирі­шили ще раз нагадати: ветера­ни АТО, які хочуть отримати державні пільги, повинні звер­нутися до соціального фонду за­хисту громадян за місцем про­писки. Для цього потрібно мати заяву, паспорт громадянина України та його копію, ІПН та копію, посвідчення учасника АТО, документ з паспортного столу, в якому зазначено кіль­кість членів родини. Крім того, потрібен документ з інформаці­єю про житлові умови, а також платіжні документи із сумами виплат за комунальні послуги. Після цього соціальний фонд повинен обробити документи і внести інформацію в Єдину базу даних претендентів на пільги на комунальні послуги.

Після обробки даних ветера­ну видають спеціальну довідку, яка дає право на знижку при оплаті комунальних послуг. При цьому копію документа варто зареєструвати в усіх ін­станціях, які обслуговують платника. Громадянину дове­деться відвідати кожну інстан­цію, оскільки соціальний фонд не співпрацює безпосередньо з іншими установами.

Заяви на комунальні знижки – найчастіше, з чим звертають­ся ветерани.

Комунальні послуги, які на­даються сім’ї військового, опла­чуються із знижкою в 75%. За­конодавством передбачено знижку на вартість користуван­ня житлом (квартплата) та ко­мунальними послугами (газ, електроенергія та ін.).

При цьому існують і певні об­меження: держава надає пільгу на оплату тільки 21 м загальної площі житла на кожну особу, яка має право на знижку. У разі, якщо площа перевищує цей по­казник, то додаткові метри до­ведеться оплачувати в повному розмірі. Крім того, ветерани вій­ськової служби повинні дотри­муватись мінімальної кількості споживання, в іншому ж випад­ку пільги будуть скасовані.

Користування комунальни­ми послугами за зниженими тарифами – це лише один з на­прямків підтримки учасників бойових дій, яким уже сьогод­ні користуються багато укра­їнців. Загалом у законодавстві регламентовано більше 20 ви­дів пільг: медичні, транспорт­ні, на засоби зв’язку, в системі освіти тощо.

01.06.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання