« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Будинку профспілок Закарпаття – бути!

Будинку профспілок Закарпаття – бути!

16 травня, відповід­но до рішення Ради Федерації профспі­лок України, закрі­пленого в постанові «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові», в м. Ужгороді відбу­лась масова поперед­жувальна акція про­тесту профспілок.

В ЄДНОСТІ – НАША СИЛА

Акція протесту проходила у фор­мі маніфестації, включаючи піке­тування Закарпатського окружного адміністративного суду, проведен­ня мітингу біля будівлі обласної ради профспілок та облдержадміні­страції.


У заході солідарності та рішу­чості відстояти законні права й ін­тереси членів професійних спілок, усіх людей праці взяли участь пред­ставники багатьох всеукраїнських галузевих профспілкових організа­цій та територіальних профоб’єднань – понад 2 тис. членів профспілок. Підтримати профспіл­ки Закарпаття в місто над Ужем приїхали керівники Федерації профспілок України, делегації регі­ональних профоб’єднань Вінниць­кої, Волинської, Івано-Франків­ської, Львівської, Рівненської, Тер­нопільської, Хмельницької, Черні­вецької, Сумської областей, Україн­ської федерації профспілкових ор­ганізацій – профспілки працівників підприємців з іноземними інвести­ціями, господарських товариств, організацій та установ, Київської та Житомирської обласних органі­зацій профспілки працівників охо­рони здоров’я, освітяни, представ­ники профспілок працівників куль­тури, АПК, низки інших галузей.

В акції взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Феде­рації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Єв­ген Драп’ятий, голова Закарпат­ської обласної ради профспілок Во­лодимир Фленько, голова Профспіл­ки працівників освіти і науки Укра­їни Георгій Труханов, голова Проф­спілки працівників культури Укра­їни Людмила Перелигіна, керівни­ки територіальних профоб’єднань: голова Федерації профспілок Ві­нницької області Микола Колесник, голова Федерації профспілок Во­линської області Іванна Дубинка- Філозоф, голова Об’єднання проф­спілок Львівщини Роман Дацько, голова Федерації профспілок Рів­ненської області Микола Шершун, голова Сумської обласної ради профспілок Тетяна Євдокимова, го­лова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний, го­лова Федерації профспілок Хмель­ницької області Геннадій Харьков­ський, голова Чернівецької облас­ної ради профспілок Володимир Шкварковський, голова Української федерації профспілкових організа­цій – профспілки працівників під­приємств з іноземними інвестиція­ми, господарських товариств, орга­нізацій та установ Вацлав Янчев­ський, його заступник Олександр Крисюк, керівники структурних підрозділів апарату ФПУ.

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Нагадаємо, що відповідно до рі­шення Ради Федерації профспілок України від 29 березня, аналогічна всеукраїнська попереджувальна акція відбулась 12 квітня у м. Пол­таві. У ній взяли участь більше 2 тис. представників профспілок з 15 регіонів України.

15 травня у Закарпатській облпрофраді відбулася прес- конференція для журналістів наці­ональних та місцевих ЗМІ на тему: «16 травня – попереджувальна акція протесту профспілок Закарпаття в м. Ужгороді: захист соціально-еко­номічних прав працюючих та своїх майнових прав щодо Будинку проф­спілок на пл. Народній, 5». Виступа­ючи перед журналістами, голова Закарпатської облпрофради Воло­димир Фленько наголосив, що мета акції – захист соціально-економіч­них прав та інтересів працюючих та своїх майнових прав щодо Будинку профспілок на площі Народній, 5, в м. Ужгороді. Профспілковий лідер області ще раз підкреслив, що профспілкова акція проводиться з ініціативи членів профспілок краю і висуває їх вимоги, оскільки на ін­шій прес-конференції голова Закар­патського окружного адміністра­тивного суду Олексій Шешеня на­звав цю акцію підбурюванням гро­мадян до кровопролиття та ризику­ванням їхніми життями.

Варто зазначити, що профспілки вимушені вдаватися до таких актив­них заходів, тому що ситуація з до­триманням прав працівників, чле­нів профспілок, у тому числі майно­вих, не може не викликати занепо­коєння. До речі, не тільки в Україні, а й у міжнародних організаціях.

Воно й не дивно. Адже зростає кількість випадків перешкоджан­ня діяльності профспілкових орга­нізацій, переслідування активіс­тів, втручання у статутну діяль­ність профспілкових організацій з боку роботодавців, органів дер­жавної влади, зокрема судової. Лише в 2017 році громадським контролем виявлено 2660 пору­шень прав профспілок, значну частину яких було усунуто право­вими інспекціями праці.

Нехтуючи статтею 41 Конститу­ції України щодо непорушності права приватної власності, протя­гом багатьох років влада грубо по­рушує майнові права профспілок. Шляхом ухвалення неправомір­них рішень судів про відчуження об’єктів власності профспілок і ви­знання їх власністю держави у пе­ріод 2011–2017 років у профспілок вилучено 40 майнових об’єктів. Лише в 2014–2016 роках, відповідно до рішень судів, у Закарпатті, на Івано-Франківщині, Чернігівщині, Полтавщині були визнані за дер­жавою будинки профспілок та бу­дівлі навчально-методичних цен­трів. Тривають судові спори за бу­дівлі профспілок Одеської, Хмель­ницької і Чернівецької областей.

Федерація профспілок України, всеукраїнські профспілки та тери­торіальні профоб’єднання вважа­ють такі рішення суддів необґрун­тованими, такими, що суперечать документально підтвердженому праву власності профспілок на своє майно, і вимагають від Уряду і парламенту законодавчого вре­гулювання правового статусу май­на профспілок з урахуванням профспілкових пропозицій.

На мітингу біля Закарпатського окружного адміністративного суду гострими й емоційними були висту­пи голови облпрофради Володими­ра Фленька, заступника голови Фе­дерації профспілок України Євгена Драп’ятого, головного спеціаліста з правових питань Закарпатської облпрофради Василя Товтина, голо­ви Сумської обласної ради профспі­лок Тетяни Євдокимової, членів Ради ФПУ – голови Закарпатського територіального профоб’єднання працівників соціальної сфери Люд­мили Ляпіної, голови обласної орга­нізації профспілки працівників тек­стильної та легкої промисловості Магдалини Глушені.

Як наголошувалося, конфлікт між Закарпатською облпрофрадою і окружним адміністративним су­дом за право власності на будівлю профспілок дістав національного і міжнародного розголосу. Згідно з рішеннями судів, прийнятими всу­переч здоровому глузду, з грубими порушеннями норм міжнародного права, за повного ігнорування пози­ції і доводів профспілок, Закарпат­ську обласну раду профспілок було позбавлено права на свою будівлю на пл. Народній, 5, в м. Ужгороді, яка 55 років перебуває у її віданні.

На підставі цих судових рі­шень було прийнято розпоря­дження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 № 221-р «Про передачу частини будів­лі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

Закарпатський окружний ад­міністративний суд, претенду­ючи на будівлю профспілок, на­вмисно замовчує і приховує той факт, що згідно з розпоряджен­ням Кабінету Міністрів Украї­ни від 07.12.2011 № 1241-р йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будів­лю по вул. Другетів, 91, корис­ною площею понад 2 тис. кв. м.

Учасники акції скандували: «STOP! Зупинимо судове свавіл­ля!», «Будинку профспілок За­карпаття – бути!», «Вимагаємо від Кабміну скасувати розпоря­дження про передачу будівлі профспілок Закарпаття судовій адміністрації!», «Руки геть від профспілкового майна!» тощо.

Далі колона учасників акції попрямувала на площу Народ­ну. Тут відбувся ще один мі­тинг, який відкрив голова облпрофради Володимир Фленько. Виступаючи перед учасника­ми акції, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий акцентував увагу на питаннях розвитку соціально­го діалогу в Україні, конкрет­них діях Федерації профспілок щодо захисту соціально-еконо­мічних і майнових прав спіл­чан. Аргументованими, із вбо­ліванням за стан справ і дії профспілок у регіонах і галу­зях були виступи на мітингу голови Об’єднання профспілок Львівщини Романа Дацька, ке­рівника Прес-центру Федерації профспілок України Юрія Ра­боти, членів Ради ФПУ – голо­ви обласної організації проф­спілки працівників освіти і на­уки Тетяни Повханич та голо­ви обласної організації проф­спілки працівників охорони здоров’я Володимира Турка.

Через газету «Профспілкові вісті» голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько висовлює щиру подяку за під­тримку та допомогу під час по­переджувальної акції протесту профспілок в м. Ужгороді тери­торіальним та всеукраїнським галузевим об’єднанням проф­спілок, які приїхали і взяли участь в акції протесту: «Акція в м. Ужгороді, яку широко ви­світлено у національних і місце­вих ЗМІ, мала великий громад­ський резонанс, у тому числі міжнародний. Вона засвідчила силу Федерації профспілок України, її членських організа­цій у час, коли посилюється на­ступ на права профспілок, в тому числі майнові, їх налашто­ваність на боротьбу за відстою­вання інтересів спілчан, сприя­ла піднесенню іміджу й автори­тету профспілок у суспільстві».

СЕРГІЙ БАРАНЧИКОВ,

ОЛЕКСІЙ ПЕТРУНЯ

ФОТО ОЛЕКСІЯ ПЕТРУНІ

 

Резолюція

Учасники акції прийняли Ре­золюцію. У цьому документі вони вимагають від Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, роботодавців:

– Встановити у цьому році міні­мальну заробітну плату на рів­ні не нижче фактичного про­житкового мінімуму – 4126 грн (у цінах березня).

– Встановити розмір поса­дового окладу (тарифної ставки) працівника (робіт­ника) І тарифного розряду на рівні, що перевищує роз­мір мінімальної заробітної плати.

– Забезпечити роботою і гід­ною зарплатою трудові колек­тиви підприємств, зупинити масову еміграцію за кордон кваліфікованих робітників, ін­женерів, будівельників, ліка­рів, освітян, забезпечивши від­родження вітчизняного про­мислового комплексу, розви­ток будівництва і транспорту та надійне фінансування бю­джетних галузей.

– Щорічно збільшувати кіль­кість сучасних високопро­дуктивних робочих місць не менш ніж на 20%.

– Знизити непосильні для населення ціни на природ­ний газ, електроенергію та тарифи на житлово-кому­нальні послуги, виходячи з платоспроможності заробіт­них плат, пенсій, стипендій.

– Забезпечити права грома­дян на доступну і якісну ме­дичну допомогу, запровадити загальнообов’язкове медичне соціальне страхування, відно­вити санаторно-курортне лі­кування працюючих (застра­хованих осіб) та їхніх дітей.

– Невідкладно погасити забор­гованість із зарплати.

– Не допустити зниження існу­ючого рівня прав і гарантій пра­цівникам та їх представникам при прийнятті Трудового кодек­су Верховною Радою України.

У Резолюції також зазначено:

«Вимагаємо:

Від Президента України, як Гаранта Конституції:

– покласти край неправомір­ним діям судової гілки влади, яка незаконним шляхом, із застосуванням корупційних схем позбавила профспілки Закарпаття права на будів­лю, що перешкоджає діяль­ності найчисельнішого гро­мадського об’єднання краю і викликає негативний міжна­родний резонанс.

Від Прем’єр-міністра України:

– скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 № 221-р «Про передачу частини будівлі в м. Ужгороді до сфери управ­ління Державної судової адміністрації»;

– доручити Уряду разом з ФПУ підготувати і подати до Верховної Ради України за­конопроект з урахуванням профспілкових вимог щодо законодавчого закріплення за ними належного їм майна.

У разі невиконання цих вимог залишаємо за собою право:

– ініціювати проведення в областях України та в м. Киє­ві профспілкових акцій про­тесту за недовіру Уряду;

– продовжити збір підписів проти корумпованості су­дової системи України й організаторів судового рейдерства щодо майнових прав профспілок;

– звернутися до Верховно­го комісара ООН з прав лю­дини, міжнародних органі­зацій профспілок та країн Євросоюзу в зв’язку з на­ступом на майнові права профспілок України, у тому числі Закарпаття».

 


Підсумки попереджувальної акції протесту в м. Ужгороді

На адресу Голови Феде­рації профспілок України Григорія Осового надійшов лист голови Закарпатської обласної ради профспі­лок Володимира Флень­ка про підсумки поперед­жувальної акції протесту в м. Ужгороді 16 травня і по­дальші дії профспілок.

У зверненні говориться:

«Шановний Григорію Васи­льовичу!

Щиро вдячні за підтримку і допомогу у проведенні попе­реджувальної акції протесту профспілок 16 травня в м. Ужгороді.

Резолюцію акції протесту направлено для реагування Президенту України, Прем’єр-міністру України, Голові Верхо­вної Ради України та Федерації робото­давців України.

Враховуючи те, що проведення акції в м. Ужгороді мало великий громадський резонанс, в тому числі міжнародний, і сприяло піднесенню іміджу профспілок, пропонуємо:

– Розглянути на позачерговому засі­данні Президії ФПУ підсумки акцій про­тесту профспілок у Полтаві і Ужгороді та визначити найближчі завдання профспі­лок щодо захисту своїх майнових прав.

– У терміновому порядку зініціюва­ти проведення зустрічі з Прем’єр- міністром України (визначивши склад учасників від профспілок) з питання розгляду та прийняття законопроекту з урахуванням профспілкових вимог щодо законодавчого закріплення за ними належного майна.

– Поставити конкретну вимогу уряду: скасувати відповідні розпорядження Кабміну по будівлях профспілок в Ужго­роді і Полтаві.

– У разі відмови уряду: ініціювати проведення у травні-червні в областях України та в м. Києві профспілкових акцій протесту за недовіру уряду: «Профспілкова хвиля протесту»; продо­вжити збір підписів проти корумпова­ності судової системи України і органі­заторів судового рейдерства щодо май­нових прав профспілок; звернутися до Верховного комісара ООН з прав люди­ни, міжнародних організацій профспі­лок та країн Євросоюзу у зв’язку з на­ступом на майнові права профспілок України, у тому числі Закарпаття.

– Доручити народним депутатам України Сергію Капліну та Вадиму Ів­ченку – представникам Федерації проф­спілок України у Верховній Раді Укра­їни ініціювати зустрічі з керівниками фракцій Парламенту та парламентські слухання з питань профспілкового май­на, його законодавчого закріплення за профспілками».

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання