Безпека харчових продуктів та життя: японський проект в Україні
Як казав Гіппократ, якого вважають батьком медицини,
ми є тим, що ми їмо. Нині в світі спостерігається підвищений попит на
безпечні продукти харчування. Це правильний шлях до поліпшення здоров’я і
підвищення якості життя, впевнені фахівці. Особливо важливо це для людей, які
живуть на територіях, забруднених радіонуклідами внаслідок техногенної
катастрофи на Чорнобильській АЕС 1986 року.
ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ НЕБЕЗПЕКИ
Селяни більшість продуктів
харчування вирощують у домашніх господарствах. Наскільки чиста й безпечна ця
продукція? Як почуваються люди і які генетичні наслідки Чорнобиля?
Досліджувати ці проблеми в Україні 2012 року розпочав голова Японської асоціації
«Фонд безпеки продуктів харчування та життя» Ковака Джунічі. Пан Ковака
заснував цей фонд ще 1984-го як неурядову організацію. Мета діяльності –
вивчення впливу на здоров’я людини продуктів, що містять консерванти, канцерогени
та інші шкідливі речовини. Після аварії на АЕС «Фукусіма-1» (2011 р.) члени
організації більше уваги приділили саме радіаційному забрудненню продуктів. При
цьому фонд, об’єднуючи понад 4 тис. громадян, й далі працює на громадських
засадах, використовуючи внески членів асоціації та благодійні кошти небайдужих
співвітчизників.
«Зменшення впливу радіації –
це не лише проблема країн, де сталися аварії, – вважає керівник фонду. – Такі
напрацювання дуже потрібні всьому людству».
На початках японці надавали
волонтерську допомогу окремим сім’ям, постраждалим від катастрофи на ЧАЕС.
Почали працювати з трьома родинами із с. Бігунь Овруцького району на Житомирщині
(11 дорослих і 6 дітей), а згодом, для порівняння, залучили ще вісім сімей
переселенців у Ковалині Переяслав-Хмельницького району Київщини (24 дорослих
і 23 дітей), які мають проблеми із здоров’ям. Найчастіше скаржилися на
головний і біль у ногах. Японські фахівці проводили заміри забруднення ґрунту в
цих населених пунктах, перевіряли лісові ягоди, вирощену в домашніх господарствах
городину. Іноземці почали руйнувати сталі уявлення про Чорнобиль, вивчали
вплив внутрішньої радіації на здоров’я людини, особливо дітей.
«До цього ми вирішували
проблему глобально й на малі дози радіації уваги ніхто не звертав», – зауважує
кандидат біологічних наук, завідувач лабораторії ведення сільгоспвиробництва
на територіях з техногенним забрудненням Українського науково-дослідного
інституту сільськогосподарської радіології Національного аграрного
університету України Микола Лазарєв. Вітчизняний науковець активно співпрацює
з японськими спеціалістами.
Нині в Україні малі дози
внутрішньої радіації можуть впливати на здоров’я і самопочуття людей. На забруднених
територіях здебільшого радіоактивні елементи потрапляють в організм з
продуктів харчування. Поліщуки не можуть відмовитися від традиційних дарів
лісу. А ще селяни часто відмовляються від використання природного газу як
палива через його високу вартість. Топлять піч дровами, які нерідко привозять
з лісу, трапляється, що це деревина із забруднених територій. Як відомо,
найбільше накопичення радіоактивних елементів у гілках. Залишки згоряння,
попіл, використовують на городах як добриво. Не замислюються, що така «органіка»
містить істотну загрозу.
«Ще один фактор небезпеки – молоко. Щоб зменшити
забруднення цього продукту, найперше потрібно підготувати кормову базу, –
вважає Микола Лазарєв. – Держава останніми роками не втручається в ситуацію,
яка склалась на забруднених радіонуклідами територіях».
Японці видавали учасникам проекту калійні
мінеральні добрива (до речі, вироблені в Україні). Внесення їх у ґрунт – на
городах та пасовищах – є ефективним засобом, щоб уберегти рослини від
накопичення радіонуклідів. Адже цезій і стронцій за молекулярною формою такі
ж, як калій і натрій, і якщо цих корисних елементів рослині не вистачає в
ґрунті, то вона «тягне» радіоактивні. Щоб максимально знизити вплив
радіонуклідів, деякі місцеві продукти, передусім м’ясо, молоко, рибу, в
харчуванні учасників проекту замістили екологічно чистими – перевіреними на
вміст цезію і стронцію. Місцевим мешканцям довелось відмовитися від споживання
лісових грибів, ягід та річкової риби як найбільших накопичувачів
радіонуклідів.
Потрібно також популяризувати ідеї радіоактивної
безпеки та здорового харчування, вважають вітчизняні науковці, передусім
Микола Лазарєв, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри
радіобіології та радіоекології НУБіП України Ігор Гудков та кандидат медичних
наук, асистент кафедри педіатрії № 1 Національного медичного університету ім.
О. О. Богомольця Тетяна Ванханова. Всі вони активно долучилися до наукового
опрацювання даних, зібраних у ході японського проекту, та власних досліджень
попередніх років.
«Нас найбільше цікавить здоров’я дітей, які
мешкають на забруднених після атомної аварії територіях і споживають продукти,
вирощені там же, – розповідає пан Ковака. – Важливо знати, як впливають малі
дози радіації, насамперед елементів з тривалим періодом розпаду – стронцію та
цезію, що потрапляють в організм через забруднені продукти».
ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИ БОРОТЬБИ
На семінарі «Дякуємо тобі, Україно!», який
провели нещодавно в м. Києві організатори японського проекту, надали слово
Тетяні – юній красуні. Народилася 2001 року із вродженою хворобою, яку
називають хворобою Іхтіандра. «На спині, вздовж хребта, було щось подібне на
риб’ячу луску, – долучилася до розповіді мама Тетяни. – Шкіра весь час
тріскалася, витікала специфічна рідина. Лікування результатів не давало. Ми
мучилися 10 років. Без вагань погодилися на участь у японському проекті.
Змінили харчування, дотримуємося білкової дієти і всіх рекомендацій японських
спеціалістів. Шкірний висип змазували вазеліном, який нам надсилали з Японії.
У такий спосіб позбулися хвороби».
Головний лікар Народицької центральної районної
лікарні на Житомирщині Марія Пащук ділиться своїми спостереженнями. Коли
2017-го проводили черговий огляд семикласників, із 40 дітей тільки у двох
вміст цезію перевищував норму. У кожного учня є спеціальний зошит, до якого
він щодня записує стан самопочуття, а також періодично – результати аналізів.
Таким чином можна простежити динаміку і поліпшення стану здоров’я школярів.
Керівник Асоціації з лікування циркуляції крові
Осугі Кокі допомагає дітям з діагнозом ДЦП. Вадим Тимошенко донедавна не міг
самостійно навіть стояти. Вітчизняні медики були невблаганними: не ходить і
не ходитиме. Навчитися самостійно пересуватися було найбільшою мрією 12-річного
хлопця. Японці спочатку вагалися, але зрештою вирішили спробувати допомогти.
Ліки, чисті продукти, мінеральні добавки та неперевершене вміння японських
медиків здійснили справжнє диво. Вадим ходить, правда, поки що з допомогою
візочка, проте твердо переконаний, що згодом інвалідний візок передасть тому,
кому він більш необхідний. І таких щасливих історій чимало.
Загалом японський проект сприяв поліпшенню
здоров’я майже 4 тис. дорослих і дітей. На першому місці – діти, на другому –
люди, на третьому – піклування про них. За такими пріоритетами, вважає
Ковака-сан, працюють і планують свою роботу на найближче майбутнє.
Координатором інформаційної підтримки проекту в
нашій країні є колектив ТРК «Альта» (директор Олег Ярмоленко) з м.
Переяслава-Хмельницького на Київщині. Підставили плече колегам, на їхнє
прохання, також керівники Національної спілки журналістів України,
Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива», редакції
багатьох ЗМІ в різних регіонах країни.
МАРІЯ ВЕРЕМЧУК,
ЗАСЛУЖЕНИЙ ЖУРНАЛІСТ УКРАЇНИ
ФОТО СЕРГІЯ ШЕВЧЕНКА
14.05.2018
|