« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

УКРАЇНА В IRENA: ДОЛУЧАЙМОСЯ ДО СВІТОВИХ ТРЕНДІВ

УКРАЇНА В IRENA: ДОЛУЧАЙМОСЯ ДО СВІТОВИХ ТРЕНДІВ

 

У країна стала повноправним членом Міжнародного агент­ства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Це означає, що ми приєднуємося до елітного клу­бу світових гравців ринку відновлю­ваної енергетики. І, як результат, це призведе до поліпшення інвестицій­ного іміджу держави, дасть можли­вість залучати кращі світові практи­ки та «зелені» інвестиції.

Процес приєднання до агентства розпочався ще минулого року. Дер­жавне агентство з енергозбереження та енергоефективності розробило за­конопроект «Про приєднання Украї­ни до Статуту», 5 грудня його ухвали­ла Верховна Рада, а 27 грудня – підпи­сав Президент Петро Порошенко. На­прикінці січня цього року інструмент про приєднання України до статуту IRENA було передано до депозитарію агентства.

У січні українська делегація здій­снила візит до Об’єднаних Арабських Еміратів, де зустрілася з генераль­ним директором IRENA Аднаном Аміном. Один з членів делегації, в.о. голови парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбров­ський заявив, що сторони обговорю­вали кілька важливих питань. Зокре­ма, потенційні шляхи співпраці Укра­їни з міжнародними фінансовими установами та організаціями у від­новлюваній енергетиці, можливості створення спільних механізмів фі­нансування розробки та впроваджен­ня «зелених» проектів, умови креди­тування Абудабійським фондом роз­витку проектів «чистої» енергетики, а також – залучення експертів IRENA до участі у заходах в Україні.

Тепер, після приєднання до аген­ції, наша держава зможе більш тісно співпрацювати з розвинутими країна­ми, набираючись досвіду та залучаю­чи інвестиції.

«Це довгоочікувана подія і резуль­тат спільних зусиль Уряду, парламен­ту, Держенергоефективності та всієї країни», – заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

За його словами, участь в IRENA дає Україні можливість подавати за­явки до Абудабійського фонду розви­тку АDFD, щоб отримувати пільгові (під 1–2% на 20 років) кредити на роз­виток відновлюваної енергетики.

Також членство в агентстві дозво­лить Україні зменшувати енергетич­ну залежність, використовуючи до­свід інших членів IRENA.

«Участь України в IRENA – це до­даткові гарантії потенційним інозем­ним інвесторам щодо перспектив фі­нансування проектів з відновлюва­ної енергетики України», – стверджує Сергій Савчук.

Співробітництво з цією організаці­єю важливе ще й тому, що саме на звіти IRENA орієнтуються ключові інвесто­ри, котрі планують реалізувати проек­ти у сфері відновлювальної енергетики.

Також Україна матиме змогу бра­ти офіційну участь у щорічних засі­даннях Асамблеї IRENA. На цьому заході законодавці та підприємці з понад 150 країн світу ухвалюють рі­шення в енергетичній сфері, які до­зволяють знизити енергозалежність та розвивати «чисту» енергетику.

Співпраця з іншими державами у сфері відновлювальної енергетики вже розпочалася. Наприкінці грудня минулого року Україна і Португалія підписали Меморандум про взаємо­розуміння у сферах енергоефектив­ності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива. Та­кож нами зацікавилася одна з круп­них французьких компаній Engie SA. Інвестори з Франції готові вкла­дати кошти в сонячні електростанції на території чорнобильської зони відчуження.

Нагадаємо, міжнародна агенція IRENA була заснована 26 січня 2009 року в німецькому місті Бонн. Саме там розташований секретаріат Рамко­вої конвенції ООН із змін клімату. Статут організації набув чинності 8 липня 2010 року.

На сьогодні державами-членами є 155 країн, ще 25 держав підписали, але поки не ратифікували договір про членство. Головне завдання агентства – полегшувати державам- учасницям доступ до всієї необхід­ної інформації про поновлювані джерела енергії, в тому числі з тех­нічними даними.

 

НА ПІДТРИМКУ ВЕТЕРАНІВ

В ерховна Рада пропонує Кабі­нету Міністрів України ство­рити Міністерство у справах ветеранів. За відповідну по­станову наприкінці лютого проголо­сував 241 народний депутат. Народ­ні обранці пропонують створити мі­ністерство на базі Державної служ­би у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної опе­рації, яка з 2014 року опікується пи­таннями соціального захисту вете­ранів. Однак політики вирішили, що Держслужба свої функції вико­нує недостатньо. А експерти вже сумніваються, що нове міністерство допоможе ветеранам усіх воєн: Дру­гої світової, афганської та ниніш­ньої, яка триває. На переконання провідних вітчизняних політологів значно ефективніше вдосконалити вже існуючу Державну службу у справах ветеранів, надати їй більше реальних повноважень для швидко­го врегулювання усіх питань, пов’язаних з проблемами ветеранів.

Уперше про створення Міністер­ства ветеранів заговорили у червні минулого року. Мовляв, це дозво­лить покращити комунікацію між держустановами та прискорить процес ухвалення рішень.

Та згадаймо, як свого часу створи­ли Міністерство інформаційної по­літики. Очевидних результатів його діяльність не дає ні на окупо­ваних територіях, ні на решті тери­торії України. Відтак мають бути чіткі критерії оцінки діяльності нового міністерства.

Політолог Андрій Миселюк вва­жає, що слід встановити чіткі межі стартового періоду, після чого ке­рівництво цього міністерства має відзвітувати за ресурси, які вони отримали, які використали, і де­монструвати, яких практичних ре­зультатів вони досягли.

У Верховній Раді переконані, що Міністерство ветеранів може за­працювати уже з початку наступ­ного року. Адже сьогодні пробле­мами ветеранів по суті не займа­ється жодне міністерство. Відтак конче потрібно створити нове, яке буде точно спеціалізуватися на підтримці українців, які пройшли війну.

Ідея насправді дуже актуальна. Тоді чому довкола ідеї створення Міністерства ветеранів так багато негативних коментарів? Низка екс­пертів вважають, що новостворене міністерство стане ще однією вер­тикаллю влади та способом «відво­лікатися» від теми ветеранів АТО.

У процес формування нового мініс­терства, на переконання більшості експертів, мають втрутитися ті, хто дійсно пережив досвід війни. Аналітики передбачають два варі­анти розвитку подій: або це мініс­терство буде звичайним окозами­люванням, і його діяльність спря­мовуватиметься на консервацію іс­нуючого порядку речей, або ж за­вдяки ініціативам знизу воно стане проривом і кроком до побудови но­вої України.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Віталій КЛИЧКО, голова Київської міської державної адміністрації:

«Сьогодні в Києві біль­ше 80 організацій учас­ників АТО. Тому ми при­йняли рішення сформу­вати єдиний колегіаль­ний орган ветеранів, з яким будемо вести діа­лог для вирішення всіх необхідних і важливих питань про виділення землі, компенсацій, на­дання пільг і т. ін. Ство­рення Ради ветеранів АТО важливо для більш продуктивного й ефек­тивного співробітни­цтва ветеранів та сто­личної влади».

В’ячеслав МАРЧЕНКО, заступник голови Держслужби ветеранів:

«На сьогодні більш ніж 20 різних державних установ, міністерств, відомств опікуються питанням соціального захисту ветеранів. Без­умовно, при такій роз­порошеності дій дер­жави ми не можемо досягнути тієї мети, яку поставили. Якщо ці повноваження будуть сконцентровані в од­ному місці, будуть кон­кретні посадові особи, які несуть відповідаль­ність як за успіх, так і за поразки, то буде біль­ше порядку і більше можливостей».

Роман СЕМЕНУХА, народний депутат України, «Самопоміч»:

«Світова практика свід­чить, що в окремих роз­винених країнах справді є міністерство у справах ветеранів. Наприклад, у Сполучених Штатах, які ми часто згадуємо. Але тут має місце підміна понять. Бо насамперед міністерство має займа­тись не пільгами, що є складовою соціальної політики. А відповідні міністерства в провід­них країнах займаються створенням культу по­ваги до військовослуж­бовця, до воїна».

16.03.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання