« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЛЕТАЛЬНА ДОПОМОГА

Р ішення США про надання Україні летальної оборонної зброї – «принципове і довго­очікуване» та є «гідною від­повіддю на продовження окупації Росією української території». Про це заявив Глава держави Петро По­рошенко: «Як і домовлялися з пре­зидентом Дональдом Трампом, без зайвого галасу, спокійно, Україна отримає летальну оборонну зброю зі США». Він додав, що ця зброя у руках українських воїнів «не для на­ступу, а для рішучої відсічі агресо­ру, захисту українських воїнів та мирного населення, а також ефек­тивної самооборони відповідно до статті 51 Статуту ООН».

Загальна вартість оборонного пакета становитиме 47 млн дол. США. Він включатиме 210 проти­танкових ракет і 35 пускових установок.

Спеціальний представник Дер­жавного департаменту США у справах України Курт Волкер у своєму коментарі зауважив, що Україна – це країна, яка захищає свою територію, втрати якої скла­ли вже більше 10 тис. убитими в цьому конфлікті. Сам конфлікт не припиняється 3,5 року.

За його словами, помилково вважати, що конфлікт на сході України послабився. «2017-й був найбільш жорстким роком. Кіль­кість порушень перемир’я збіль­шилася, кількість загиблих мир­них жителів найвища з початку боїв», – зазначив представник Дер­жавного департаменту.

Рішення американців не на жарт розлютило Кремль. Заступ­ник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін у планах США щодо постачання озброєння побачив загрозу зриву мирного врегулювання конфлікту. І взагалі ставить під сумнів перспективу виконання мінських домовленос­тей. А прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков зухва­ло пригрозив кровопролиттям на Донбасі у разі постачання леталь­ної зброї із Сполучених Штатів Америки.

Ніхто з кремлівських посіпак не погоджується визнавати, що до­помога США носить виключно обо­ронний характер. Адже Україна була і залишається суверенною державою, тож має повне право за­хищатися від агресії з боку сусіда.

Рішення про продаж зброї Укра­їні може спровокувати загострення на фронті, прогнозують вітчизняні експерти. Практично всі одностай­ні в думці, що найближчим часом ситуація на сході буде нестабіль­ною. Частина ж експертів зауважу­ють, що такий крок американців – потужний сигнал Росії: у разі спро­би ескалації вона зазнає істотних втрат і ще більше зіпсує свій імідж в очах цивілізованого світу. Низка експертів стверджують, що зброя, про яку йдеться, стратегічно не вплине на ситуацію на фронті.

Експерт Центру дослідження ар­мії, конверсії і роззброєння Михай­ло Самусь переконаний, що «Украї­ні слід покладатися на власні сили, створювати зброю, яка може завда­вати стратегічної чи оперативної шкоди Російській Федерації. Рішен­ня США – позитивний сигнал, який означає, що Україна рухається в пра­вильному напрямі, й уселяє надію, що США в майбутньому можуть по­стачати зброю вищого рівня».

Хоч як би там було, але рішення США про постачання летальної зброї – це недвозначний сигнал з боку Штатів до Москви про під­тримку України і безкомпроміс­ність позиції щодо відновлення її територіальної цілісності.

Більше того, летальне озброєн­ня буде сигналом для всього світу, що з Україною можна співпрацюва­ти у сфері продажу озброєння. «Це посилить Україну і може відірвати наш ВПК від Росії. Але кожна краї­на створює свої механізми – справ­жні чи вдавані. Росіяни тиснуть можливістю загострення ситуації на Донбасі, американці – можливіс­тю надавати нам зброю, але ефек­тивно використовують санкції і фактор летального озброєння, щоб схиляти Росію до якихось домовле­ностей», – зазначає голова правлін­ня фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

 

ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ

І з 1 січня почала діяти заборона на захоронення необроблених по­бутових відходів. А українці від­нині повинні сортувати сміття. Великогабаритні, ремонтні, небезпеч­ні відходи у складі побутових відхо­дів мають збиратися окремо від ін­ших видів. Небезпечні відходи слід розділяти на етапі збирання чи сорту­вання та передавати спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері пово­дження з небезпечними відходами. Перевезення побутових відходів ма­ють здійснюватися спеціально облад­наними транспортними засобами.

За різними даними, в Україні 4–7% території завалено сміттям. Тільки офіційні полігони «сховали» при­близно 43 тис. кв. км сміття, до якого кожен українець додає, як мінімум, ще 1 кг несортованих відходів, близько 40% з яких, за словами еко­логів, могли би бути перероблени­ми. У Європі ж, як відомо, проблему із сміттям вирішено вже давно.

Як до проблеми «сміття з хати» став­ляться наші співгромадяни?

Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва дослідив тему і надав свої результати. 29,2% опита­них сортують побутові відходи, 66% – не сортують сміття через відсут­ність контейнерів роздільного збо­ру. 88% українців вважають пробле­му поводження з відходами важли­вою, а 49% респондентів оцінили її як надзвичайно важливу. 57,8% опи­таних знають про пункти збору вто­ринної сировини в їхньому місті.

50% українців не готові платити більше за збирання та вивезення по­бутових відходів. «Більшість людей, напевно, і не знають, скільки вони платять за відходи. Крім цього, в мас-медіа є маніпулятивна інформа­ція, яка стверджує, що відходи – це великі ресурсні матеріали. Тому якщо будуть окремо зібрані відходи, то за це платити не потрібно. Мені здається, що нам потрібно вести більшу просвітницьку роботу, щоб люди розуміли, за що вони мають платити, і якими будуть наслідки», – стверджує експерт МБО «Екологія – Право – Людина» Тетяна Тевкун.

Поки просвітницька робота на нульо­вому рівні, за невідсортоване сміття українці будуть сплачувати штрафи. Для населення штраф складе від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн. Хоча міністр екології та природних ресурсів Остап Семе­рак вважає ці штрафи «непомітни­ми» і заявляє: «Будемо просити пар­ламент суттєво переглянути норми, передбачені в адміністративному ко­дексі, можливо, щодо деяких пору­шень потрібно перекваліфікувати й на кримінальну відповідальність».

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Максим ПАРАЩЕВІН, експерт фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва:

«Серед населення пе­реважає думка, що по­водження з відходами – це суттєва проблема, яку потрібно вирішува­ти. Більшість заявля­ють, що усвідомлюють шкоду, яку несе сміття, з яким неправильно по­водяться, але не ро­блять нічого. Але це пов’язано з відсутністю належних умов. Біль­шість не сортують сміт­тя, хоча й заявляють про готовність це роби­ти, бо немає спеціаль­них контейнерів».

Андрій АНДРУСЕВИЧ, аналітик Ресурсно-ана­літичного центру «Сус­пільство і довкілля»:

«Запровадити сортування сміття по всій країні одно­часно буде складно. Ці функції буде покладено на органи місцевого самовря­дування. Та чи готові вони до цього? Навряд чи. Чи є потужності з утилізації від­сортованого сміття? Дуже обмежені (скло, пластик, папір). Мешканців же зобов’яжуть сортувати сміття, але на практиці без зміни структури тарифу на вивіз ТПВ та підвищення тарифів на несортоване сміття це не спрацює, адже не буде стимулів».

Дмитро КУЗНЕЦОВ, аналітик житлово - кому­нальних та енергетич­них програм Громадян­ської мережі «ОПОРА»:

«Для вирішення пробле­ми сміття в Україні не по­трібно витрачати великих коштів. Достатньо розви­нути сектор повторного використання та пере­робки твердих побутових відходів та сприяти під­вищенню культури сорту­вання сміття в українців. Адже в нас і досі потріб­но пояснювати людям, що завжди ефективніше повторно використати матеріали, ніж купувати чи виробляти нові».

31.01.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання