« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

БЛАКИТНІ ШОЛОМИ БЕЗПЕКИ

БЛАКИТНІ ШОЛОМИ БЕЗПЕКИ

У країна активно актуалізує тему миротворців ООН на своїй землі в зоні окупації і вздовж кордонів по ділян­ці ОРДЛО. Влітку про це наголо­шував Глава держави у зверненні до учасників Нормандського фор­мату. Пізніше, в посланні до пар­ламенту 7 вересня, Президент під­твердив свою думку:

«Українська сторона готова до предметної розмови з членами Ради Безпеки ООН щодо розгор­тання повноцінної миротворчої місії ООН на всьому Донбасі, включаючи держкордон з Росією. Робота над згаданою ініціативою жодним чином не є підставою для скасування існуючих міжна­родних санкцій проти Росії. Вони повинні залишатися в силі до по­вного відновлення суверенітету і територіальної цілісності Украї­ни через виконання Мінських до­мовленостей».

На переконання Президента України, як тільки припиниться потік озброєння і військових з боку Росії, потенціал агресії зупи­ниться досить швидко.

Експерти зазначають, що всі залучені сторони зацікавлені ре­алізувати такий сценарій щодо Донбасу. При цьому Україна і за­хідні партнери єдині в тому, щоб місіонери працювали по всій те­риторії зони ОРДЛО. Росія ж на­магається нав’язати своє розумін­ня миротворців і встановити ви­гідні для себе правила гри. Та, су­дячи з реакції світової спільноти, маніпулювати ініціативою Укра­їни у Кремля не вийде. Хоча й роз­раховувати на його добру волю аж ніяк не можна. Про чесні намі­ри і готовність до активної співпраці можна забути, попереджа­ють аналітики.

Чи допоможуть миротворці ООН Україні, і як швидко? Відпо­відь неоднозначна, оскільки ми­ротворчі контингенти ООН не за­вжди ефективні, судячи з досвіду інших країн. Існує експертна дум­ка про те, що такий захід не гаран­тує Україні вирішення конфлікту. Однак спробувати шлях диплома­тичного примирення варто.

США підтримали пропозицію Петра Порошенка про введення на Донбас миротворчого контингенту під егідою Ради Безпеки ООН. Під­тримали українську позицію, яка передбачає мандат на всю окупо­вану територію на сході України. Що це означає? Миротворча місія ООН на Донбасі повинна бути по­вноцінною, а не виключно для охо­рони Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, як наполягає РФ. Ман­дат миротворчої місії повинен включати повний цикл виведення регулярних російських військ, на­йманців та озброєння.

Під час зустрічі з американ­ським президентом Дональдом Трампом Глава Української дер­жави зазначив, що країна не буде погоджувати з бойовиками жод­них функцій майбутньої місії ООН. Він також підкреслив, що можливість введення миротвор­ців не повинна стати підставою для скасування існуючих міжна­родних санкцій проти Росії. Пре­зидент США безумовно підтримав ініціативу щодо миротворців на Донбасі. Хоча не все так однознач­но, стверджують експерти. «Те, що Трамп не став особисто комен­тувати тему миротворців на Дон­басі означає, що адміністрація президента США наразі дуже обе­режно ставиться до цієї ініціати­ви. Тобто, є підстави вважати, що на сьогодні не все так безхмарно, не все так однозначно і не обов’язково завершиться якимось «хепі - ендом», – наголошує політо­лог Михайло Басараб.

До такої думки спонукає той факт, що організаційно та фінан­сово ООН, яка переживає не най­кращі часи, навряд чи спроможна спорядити таку місію на схід Укра­їни. Спеціалісти підрахували, що з огляду на географію та масштаб протистояння, на Донбас слід від­рядити приблизно 40–50 тис. ми­ротворців. Зрозуміло, їх треба за­безпечити і в матеріально-техніч­ному плані, і просто постійним фі­нансуванням зарплат, логістики та інших поточних витрат.

Раніше Путін заявив, що під­тримує ідею відправки миротвор­ців на Донбас, проте на своїх умо­вах, а саме: нова група «охорон­ців» ООН повинна бути розташо­вана лише на демаркаційній лінії між українськими і сепаратист­ськими силами, і ні на жодних ін­ших територіях.

 


РЕКОРДНІ ЄВРОБОНДИ


У країна провела розміщен­ня єврооблігацій на загаль­ну суму 3 млрд дол. США.

«Наша країна вперше за останні 3 роки вийшла на ринки суверенних запозичень, – наголо­сив Петро Порошенко, – і запози­чила 3 млрд дол. на рекордний термін – 15 років. Ніколи досі кра­їна не запозичувала такого обся­гу коштів на такий тривалий тер­мін. Це надзвичайно позитивна оцінка інвесторами реформ, які відбуваються в Україні». На дум­ку Глави держави, раніше Украї­на запозичувала і лише накопи­чувала борги. Нині ситуація інак­ша: запозичення сприймається як фінансовий фундамент для проведення подальших змін у державі.

Нині й оцінка інвесторів зміни­лася, і ринки дуже прихильні. В інвестиційному середовищі, на фондових ринках панує опти­мізм. І це дозволило Україні по­вернутися на ринок практично після 3 - річної перерви. Експерти кажуть, що вперше в історії Україна провела не просто розмі­щення євробондів, а складну опе­рацію з управління державним боргом. На думку Прем’єра Воло­димира Гройсмана, «це ознака того, що інвестори знову почина­ють вірити в Україну, вірити в те, що ми рухаємось у правильному напрямку».

Новий випуск є випуском обліга­цій зовнішньої державної позики на основну суму 3 млрд дол. США з кінцевим строком погашення 25 вересня 2032 року чотирма рівни­ми частинами: 25 березня 2031 року, 25 вересня 2031 року, 25 бе­резня 2032 року та 25 вересня 2032 року. На облігації нараховувати­муться проценти за ставкою 7,375% річних, повідомили в Мі­ністерстві фінансів України.

Фінансові аналітики зазначають, що частина залучених коштів піде на викуп випущених у попе­редні роки облігацій з терміном погашення у 2019–2020 роках. А це зменшить навантаження на бю­джет у період, на який припадає пік виплат по зовнішніх боргах.

Цікаво, що основними покупця­ми нових 15 - річних єврооблігацій України на 3 млрд дол. виступи­ли інвестори із США (46%), Вели­кобританії (36%). 16% припадає на континентальну Європу.

Поки українська влада випромі­нює оптимізм з приводу рекордно­го розміщення валютних євробон­дів, у Європейському банку рекон­струкції та розвитку висловлюють занепокоєння. Представник банку пан Маліж застерігає, що ця обста­вина може ослабити тиск на рефор­ми. І тоді вони взагалі будуть від­кладені на невизначений термін, бо Київ певний час зможе обходи­тися без кредитних грошей МВФ.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Андрій НІКІТІН, дирек ­тор рейтингової агенції «Стандарт-Рейтинг»:

«Мінфін випускає об­лігації і пропонує їх ринку, аби ті гроші, що будуть отримані, пішли на погашення раніше невиплачених облігацій. Тобто без­посередньо ми не ма­тимемо позитивних потоків грошей, яки­ми змогли б розпоря­джатися. Але це зна­чно знизить ризики дефолту і допоможе Україні ефективно за­вершити наступний фінансовий рік».

Данило МОНІН, економіст:

«У будь-якому випад­ку, Україна вимагає реструктуризувати свої зовнішні виплати в 2019–2020 роках. Це можна робити шляхом заміни одних боргів іншими, що й почали робити. Поки економіка не набере обертів, це фактично єдиний робочий сце­нарій. Тому вважаю його вірним. До речі, це також і шлях від­мови від кредитів МВФ».

Віталій ШАПРАН, аналітик:

«Завдання Міністер­ства фінансів – роз­вантажити 2019 і 2020 роки від вели­ких виплат, аби запо­бігти дефолту, оскільки обслугову­вати борги в ці роки буде неймовірно важ­ко. Відтак вибору у нього немає. Він чес­но зібрав інвесторів і зробив їм пропози­цію, від якої вони не відмовились».

 

02.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання