« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

МВФ НАТЯКАЄ, УРЯД ОБІЦЯЄ

МВФ НАТЯКАЄ, УРЯД ОБІЦЯЄ

У Міжнародному валют­ному фонді дійшли ви­сновку, що українці дуже мало платять за газ. Відтак тарифи треба підви­щити щонайменше на 19%. Бо ціни на газ в Україні, на думку чиновників Фонду, набагато нижчі у порівнянні із сусідні­ми країнами. Таку заяву зро­бив заступник директора-роз­порядника МВФ Девід Ліптон. На його переконання, якщо Україна прагне енергетичної незалежності, вона повинна ін­вестувати в інфраструктуру. А це, стверджує пан Ліптон, мож­ливо лише за умови, коли ціни на газ будуть відображати роз­виток подій на ринку.

Експерти кажуть, що фор­мально представник МВФ має рацію. І згідно постанови Кабмі­ну потрібно регулярно перегля­дати тарифи для населення. При цьому в самому Уряді стверджу­ють, що передумов для підви­щення тарифів немає. Україн­ська влада намагається переко­нати МВФ у відсутності підстав для підвищення ціни на газ в країні. Глава Уряду Володимир Гройсман пообіцяв, що з 1 жов­тня ціна на газ не зміниться.

Співзасновник фонду енер­гетичних стратегій Дмитро Марунич називає заяву Воло­димира Гройсмана політич­ною. Каже, якщо виконувати постанову № 187, то з 1 жовтня ціна на газ для населення має зрости приблизно на 19%. Ви­ходить, що Уряду доведеться або змінювати свою постанову, або, як не крути, підвищувати ціну на блакитне паливо.

Нагадаємо, згідно з постано­вою Уряду, ціна газу для населен­ня може бути переглянута в разі підвищення її на рівні імпортно­го паритету більш ніж на 10% від діючої. За чинною редакцією по­станови, з жовтня ціна газу пови­нна підвищитися на 17,5%, оскільки ціна за паритетом зрос­ла більш ніж на 10% (17,6%). Чи вдасться Уряду уникнути такого підвищення, питання не лише з розряду риторичних.

З іншого боку, на Уряд тисне Міжнародний валютний фонд, який закликає дотримуватися зобов’язань щодо підвищення ціни на газ для населення. На­селення ж переконане, що далі підвищувати її немає куди. Од­нак і на таке у представника фонду свої аргументи. Він вва­жає, що бідні домогосподар­ства захищені від зростання та­рифів комунальними субсидія­ми. Для решти, на його переко­нання, взагалі не варто хвилю­ватися. Адже в країні зросла мінімальна заробітна плата, тож підвищення ціни на газ українці просто не відчують.

Девід Ліптон уже відреагував на позицію Уряду не змінювати вартість блакитного палива для населення: «Рішення деполіти­зувати цей процес шляхом засто­сування автоматичної формули має вирішальне значення, і ми очікуємо, що Уряд буде дотри­муватися цього зобов’язання. Одним з основних досягнень програми реформ стало введен­ня автоматичного підвищення тарифів на газ відповідно до ринкових змін».

Ситуація проясниться, най­імовірніше, наприкінці верес­ня, коли до Києва завітає місія Міжнародного валютного фон­ду. Адже газове питання під час візиту Ліптона обговорюва­лось виключно у «форматі об­міну думками».

Українська влада запропону­вала МВФ кілька варіантів змін методики розрахунку ціни на газ. Наразі технічні служби Ка­бінету Міністрів працюють над тим, щоб провести верифікацію формули формування ціни бла­китного палива. Про це нещо­давно заявив Глава Уряду Воло­димир Гройсман. Головне, ствер­джує Прем’єр-міністр, щоб ця формула була справедливою. Про те, що формулу треба «соці­ально відкоригувати», заявля­ють й інші члени Уряду. Чи змо­жуть спільними зусиллями пе­реконати місію МВФ, дізнаємося зовсім скоро. Поки що не поли­шаємо надію, що здорожчання газу до 8500 грн за тисячу кубо­метрів з 1 жовтня таки не буде.

 


НА ПІДТРИМКУ СІЛЬСЬКИМ МЕДИКАМ


П резидент України Петро По­рошенко анонсував впрова­дження телемедицини в селі. На його переконання, мешканці сіл потребують такого са­мого рівня медичних послуг, який доступний людині в районному, об­ласному центрі і столиці. У сіль­ських амбулаторіях буде налаго­джено широкосмуговий Інтернет- зв’язок, аби визначити на відстані, що саме на поточний момент необ­хідно пацієнту.

«Це дозволить зберегти ту золо­ту годину, яка надзвичайно важ­лива при багатьох захворюван­нях. Так, там лікуватися не бу­дуть, але ми зможемо зробити все, щоб надати першу допомо­гу», – наголосив Глава держави.

Щойно Президент анонсував впровадження телемедицини, як у соціальних мережах заряс­ніли обличчя Кашпіровського і Чумака. Однак такі дотепи на­разі недоречні. Статистика свідчить про те, що досить час­то допомога хворим людям над­ходить занадто пізно. Із сіл лю­дей доводиться везти до район­них чи обласних центрів, де є відповідне обладнання. А це не одна година дорогоцінного часу. Особливо це стосується кардіологічних хворих. Експер­ти запевняють, що телемедици­на дозволить вчасно діагносту­вати порушення в роботі серця і призначити відповідне ліку­вання. На переконання меди­ків, фельдшер у сільській амбу­латорії зазвичай боїться поми­литися з діагнозом і відправляє хворого «по етапу» – в район чи область, або й до Києва.

Якщо впровадять телемедици­ну, це дозволить у спірних ситу­аціях у режимі реального часу зібрати консиліум лікарів з різ­них міст. Вони дистанційно «оглянуть» пацієнта, звірять ре­зультати аналізів, обстежень і оголосять свій вердикт. Зву­чить заманливо, чи не так? Та слід розуміти, що телемедици­на поєднує в собі декілька сфер діяльності: медицину, інформа­ційні технології та телекомуні­кації. Безсумнівно, однією з го­ловних переваг такої медицини є можливість надання висококваліфікованої допомоги меди­ками провідних медичних цен­трів у віддалені райони і міста. Це дозволяє істотно заощадити матеріальні витрати пацієнтів.

Експерти кажуть, що для ре­ального впровадження телеме­дицини знадобляться колосаль­ні кошти. На створення кабіне­ту для трансляції, закупівлю медичного обладнання, оптич­ного устаткування, програмно­го забезпечення та іншої ме­дичної апаратури і техніки. Вті­шає той факт, що Світовий банк пообіцяв фінансово підтримати ідею запровадження телемеди­цини в селі.


ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Віталій ОСТАШКО, головний лікар Держ ­центру телемедицини:

«Хто б і що не гово­рив, але показувати горло у веб-камеру не доведеться. Теле­медицина – це не дзвінок пацієнта в Ін­ститут Шалімова. Ін­формація, яка потріб­на медикові для кон­сультації, має бути правильно сформу­льована. Зробити це може лише лікар па­цієнта. І саме він при­ймає рішення про не­обхідність такої кон­сультації».

Андрій ШИПКО, член Комітету Верхо­вної Ради України з пи­тань охорони здоров’я:

«Телемедицина успішно працює в ба­гатьох країнах світу і має досить високі по­казники. Це можли­вість для пацієнтів отримати консульта­цію кваліфікованих спеціалістів, не виїж­джаючи із села, при цьому зекономити гроші, час і зусилля, котрі люди нині зму­шені витрачати на дорогу до обласних лікарень».

Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ, заступник міністра охорони здоров’я:

«Ми говоримо лише про старт медичної реформи, змінюємо систему фінансуван­ня. Телемедицина – лише один з елемен­тів, її можна буде від­чути на кардіологіч­них пацієнтах уже цього року чи наступ­ного. Телемедицина дасть змогу пацієнту в селі отримати до­ступну фахову кон­сультацію вузькопро­фільного спеціаліста».

26.09.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання