В
ерховна Рада України ухвалила за основу проект
про пом’якшення системи штрафів для підприємців. На переконання експертів, це
підштовхне роботодавців на влаштування співробітників неофіційно, а отже,
спровокує подальшу тінізацію бізнесу. Чому підприємці вперто не бажають
відбілювати зарплату? На це, вказують аналітики ринку, є кілька причин. Та
спершу варто пояснити, які переваги має біла зарплата. Відповідно до діючого
законодавства, під час прийому на роботу роботодавець має укласти із
співробітником трудовий договір. Це означає узаконення відносин. Якщо договір
укладено за всіма нормами, працівник має низку встановлених законом гарантій.
Найголовніші – стабільна заробітна плата і регламентований робочий день.
Перша позиція трудового договору
зобов’язує роботодавця виплачувати співробітнику зарплату в повному обсязі,
регулярно і в обумовлені терміни. На практиці це означає, що компанія не може
«кинути» працівника через конфлікт з начальством чи з якоїсь іншої надуманої
причини. А за порушення термінів виплати заробітної плати роботодавець буде
нести адміністративну відповідальність. Передбачена й кримінальна
відповідальність за безпідставну невиплату зароблених грошей. І в цьому –
перевага білої зарплати. Бо у випадку чорної зарплати компанія може наобіцяти
гори переваг претенденту на посаду, оформити його на випробувальний термін, а
потім відмовитись від його послуг і не заплатити обумовлену суму.
А що на практиці означає регламентований
робочий день? Роботодавець не має жодного права примусити співробітника
працювати без вихідних, або 12 годин на добу. А тим більше, погрожувати
звільненням.
Співробітники мають чітко
знати свої права і не піддаватись на всілякі хитрощі роботодавців. Останні дуже
часто лякають своїх працівників штрафами за будь-яку провину. Так от, штрафи
– це порушення трудового законодавства, за це передбачена дисциплінарна,
адміністративна і навіть кримінальна відповідальність. Бажання тримати своїх
співробітників у тісних шорах відтепер не діє. Варто лише самим співробітникам
знати і вчасно відстоювати свої права.
Найбільше нарікань, стверджують
експерти, стосуються скорочень працівника. А той дуже мало знає, яку компенсацію
може і повинен отримати. Законодавством передбачено, що при звільненні
працівник має отримати зарплату за весь відпрацьований період. До того ж, якщо
скорочують штат підприємства, працівникові повинні виплатити не менше місячного
заробітку як грошову допомогу. Таку допомогу мають сплатити й у випадку, якщо
співробітнику не підходять нові умови праці. Якщо ж його призивають на
військову службу, грошова допомога виплачується в розмірі двох мінімальних
заробітних плат.
Експерти переконують, що більшість українців
воліють отримувати білу зарплату. В усякому разі це демонструють результати
досліджень. Більше половини працездатних громадян висловлюються за прозору
заробітну плату без будь-яких конвертів. Лише 30% влаштовує чорна або сіра
зарплата. Загалом, порівняно з минулим роком відсоток білих заробітних плат
істотно збільшився. Говорити про цілковиту легалізацію виплат не доводиться,
однак заперечувати поступальні і позитивні тенденції не варто. На ринку праці
відбуваються зміни на краще. І це очевидно.
Аналітики
ринку праці здивовані появою законопроекту, завдяки якому в Україні пошириться
неофіційне працевлаштування. Чимало експертів вважають, що в разі ухвалення закону
це досить відчутно позначиться на економіці держави. А в Міністерстві соціальної
політики уже заявили, що зростання заборгованості із заробітної плати пов’язане
саме з тим, що роботодавці очікують на набрання сили нового закону.
ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ
ВЕРШИН
П
родукти на українських ринках дорожчають
останнім часом відчутно й стабільно. Поки покупці обурюються і скаржаться,
виробники надають своє пояснення ситуації. Останні стверджують, що проблема не
тільки в інфляції.
Та зрештою, українці буквально «вегетаризували» свій раціон,
адже м’ясні та молочні вироби далеко не всім по кишені. Тільки минулого місяця
змінилася вартість 11 позицій у переліку 23 соціальних груп продуктів. За
даними Державної служби статистики, подешевшали хіба що овочі, гречка та
яйця.
В Україні вартість продуктів харчування до кінця 2017 року вже
сягне рівня європейських країн. Якщо проаналізувати, що в поточному році найбільше
дорожчало, то побачимо, що це якраз ті продукти харчування, які значно
відрізнялися за ціною від країн Прибалтики, Румунії, Угорщини та Польщі. А це
передусім м’ясо та овочі.
Ситуація аж надміру прозора. У виробників з’являється вибір –
продати продукцію на внутрішньому або на зовнішньому ринку. Саме це, за
словами експертів продуктового ринку, вплинуло на те, що українські ціни на
продукти харчування зрівнялися з цінами в країнах Східної і Середньої Європи.
За прогнозами аналітиків, м’ясо буде ще дорожчати, бо в Україні
воно поки дешевше, ніж у європейських країнах, а вирівнювання вітчизняних та
європейських цін завершиться на початку 2018 року. От якби ще й українські
зарплати наблизились до європейських…
Водночас президент Українського аналітичного центру Олександр
Охріменко переконаний, що головною причиною різкого зростання цін на продукти
харчування стало збільшення вдвічі з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати.
«Якщо ми говоримо про великі аграрні корпорації, то вони платять зарплату
офіційно, відповідно, вони підвищили зарплату й відразу включили це підвищення
в ціну. Тобто, якби не було такого різкого зростання «мінімалки», не було б і
стрімкого подорожчання продуктів харчування», – вважає він. На його переконання,
на подорожчання продуктів харчування вплинули вартість комунальних послуг,
зокрема електрики, і тиск фіскальних органів на бізнес.
Так чи
інакше, початок сезону свіжих овочів та фруктів показав, що ціна на них вище, ніж
у минулому році. А за прогнозами Асоціації торговельних мереж, наступні півроку
нас очікує підвищення цін практично на всі товарні групи. Усе, як у Європі. Крім
рівня доходів.
ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ