« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЧОРНА ЧИ БІЛА?

ЧОРНА ЧИ БІЛА?

В ерховна Рада України ухвалила за основу про­ект про пом’якшення системи штрафів для підприємців. На переконання експертів, це підштовхне робо­тодавців на влаштування спів­робітників неофіційно, а отже, спровокує подальшу тінізацію бізнесу. Чому підприємці впер­то не бажають відбілювати зарплату? На це, вказують ана­літики ринку, є кілька причин. Та спершу варто пояснити, які переваги має біла зарплата. Відповідно до діючого законо­давства, під час прийому на ро­боту роботодавець має укласти із співробітником трудовий до­говір. Це означає узаконення відносин. Якщо договір укладе­но за всіма нормами, працівник має низку встановлених зако­ном гарантій. Найголовніші – стабільна заробітна плата і ре­гламентований робочий день.

Перша позиція трудового до­говору зобов’язує роботодавця виплачувати співробітнику зарплату в повному обсязі, регу­лярно і в обумовлені терміни. На практиці це означає, що ком­панія не може «кинути» праців­ника через конфлікт з началь­ством чи з якоїсь іншої надума­ної причини. А за порушення термінів виплати заробітної плати роботодавець буде нести адміністративну відповідаль­ність. Передбачена й криміналь­на відповідальність за безпід­ставну невиплату зароблених грошей. І в цьому – перевага бі­лої зарплати. Бо у випадку чор­ної зарплати компанія може на­обіцяти гори переваг претенден­ту на посаду, оформити його на випробувальний термін, а потім відмовитись від його послуг і не заплатити обумовлену суму.

А що на практиці означає ре­гламентований робочий день? Роботодавець не має жодного права примусити співробітника працювати без вихідних, або 12 годин на добу. А тим більше, по­грожувати звільненням.

Співробітники мають чітко знати свої права і не піддаватись на всілякі хитрощі роботодавців. Останні дуже часто лякають сво­їх працівників штрафами за будь-яку провину. Так от, штра­фи – це порушення трудового за­конодавства, за це передбачена дисциплінарна, адміністративна і навіть кримінальна відпові­дальність. Бажання тримати сво­їх співробітників у тісних шорах відтепер не діє. Варто лише са­мим співробітникам знати і вчас­но відстоювати свої права.

Найбільше нарікань, ствер­джують експерти, стосуються скорочень працівника. А той дуже мало знає, яку компенса­цію може і повинен отримати. Законодавством передбачено, що при звільненні працівник має отримати зарплату за весь відпрацьований період. До того ж, якщо скорочують штат під­приємства, працівникові пови­нні виплатити не менше місяч­ного заробітку як грошову допо­могу. Таку допомогу мають сплатити й у випадку, якщо співробітнику не підходять нові умови праці. Якщо ж його призивають на військову служ­бу, грошова допомога виплачу­ється в розмірі двох мінімаль­них заробітних плат.

Експерти переконують, що більшість українців воліють отримувати білу зарплату. В усякому разі це демонструють результати досліджень. Більше половини працездатних грома­дян висловлюються за прозору заробітну плату без будь-яких конвертів. Лише 30% влашто­вує чорна або сіра зарплата. За­галом, порівняно з минулим ро­ком відсоток білих заробітних плат істотно збільшився. Гово­рити про цілковиту легалізацію виплат не доводиться, однак за­перечувати поступальні і пози­тивні тенденції не варто. На ринку праці відбуваються змі­ни на краще. І це очевидно.

Аналітики ринку праці зди­вовані появою законопроекту, завдяки якому в Україні поши­риться неофіційне працевла­штування. Чимало експертів вважають, що в разі ухвалення закону це досить відчутно по­значиться на економіці держа­ви. А в Міністерстві соціальної політики уже заявили, що зрос­тання заборгованості із заробіт­ної плати пов’язане саме з тим, що роботодавці очікують на на­брання сили нового закону.

 

ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ ВЕРШИН

П родукти на українських рин­ках дорожчають останнім ча­сом відчутно й стабільно. Поки покупці обурюються і скаржаться, виробники надають своє пояснення ситуації. Останні стверджу­ють, що проблема не тільки в інфляції.

Та зрештою, українці буквально «веге­таризували» свій раціон, адже м’ясні та молочні вироби далеко не всім по кише­ні. Тільки минулого місяця змінилася вартість 11 позицій у переліку 23 соці­альних груп продуктів. За даними Дер­жавної служби статистики, подешев­шали хіба що овочі, гречка та яйця.

В Україні вартість продуктів харчу­вання до кінця 2017 року вже сягне рів­ня європейських країн. Якщо проана­лізувати, що в поточному році най­більше дорожчало, то побачимо, що це якраз ті продукти харчування, які значно відрізнялися за ціною від кра­їн Прибалтики, Румунії, Угорщини та Польщі. А це передусім м’ясо та овочі.

Ситуація аж надміру прозора. У вироб­ників з’являється вибір – продати про­дукцію на внутрішньому або на зо­внішньому ринку. Саме це, за словами експертів продуктового ринку, впли­нуло на те, що українські ціни на про­дукти харчування зрівнялися з цінами в країнах Східної і Середньої Європи.

За прогнозами аналітиків, м’ясо буде ще дорожчати, бо в Україні воно поки дешевше, ніж у європейських країнах, а вирівнювання вітчизняних та євро­пейських цін завершиться на початку 2018 року. От якби ще й українські зарплати наблизились до європейських…

Водночас президент Українського аналітичного центру Олександр Охрі­менко переконаний, що головною при­чиною різкого зростання цін на про­дукти харчування стало збільшення вдвічі з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати. «Якщо ми говоримо про ве­ликі аграрні корпорації, то вони пла­тять зарплату офіційно, відповідно, вони підвищили зарплату й відразу включили це підвищення в ціну. Тоб­то, якби не було такого різкого зрос­тання «мінімалки», не було б і стрім­кого подорожчання продуктів харчу­вання», – вважає він. На його переко­нання, на подорожчання продуктів харчування вплинули вартість кому­нальних послуг, зокрема електрики, і тиск фіскальних органів на бізнес.

Так чи інакше, початок сезону сві­жих овочів та фруктів показав, що ціна на них вище, ніж у минулому році. А за прогнозами Асоціації тор­говельних мереж, наступні півроку нас очікує підвищення цін практич­но на всі товарні групи. Усе, як у Єв­ропі. Крім рівня доходів.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Борис КУШНІРУК, голова експертно- аналітичної ради Українського аналі­тичного центру:

«Слід розуміти, що ми орієнтуємось на зо­внішні ринки. Жоден аграрій не продавати­ме свою продукцію дешевше, ніж може продати на експорт. Таким чином, ціна на внутрішньому ринку дорівнюватиме екс­портній. Це вже стало фактично стандарт­ною нормою. Наші внутрішні ціни на си­ровинні товари повніс­тю прив’язані до цін на зовнішніх ринках».

Олексій ДОРОШЕНКО, директор Української асоціації торговель­них мереж:

«Очікується девальвація національної валюти. Буде зростання ціни і в гривні, й у доларах, бо певні продукти харчу­вання у нас ще не дося­гли східноєвропейської ціни. Хоча щодо біль­шості продуктів ми вже підійшли до неї впритул, деякі навіть дорожчі, ніж у сусідніх країнах Євро­пи. У першій половині 2018 року побачимо пік цін, а далі вийдемо на позначку, коли у випадку підвищення простіше ім­портувати. Капусту – з Македонії, огірки, помі­дори – з Туреччини, моркву – з Польщі».

Олег ПЕНДЗИН, директор Економічного дискусійного клубу:

«Скасування цінового ре­гулювання насправді є доброю справою, коли одночасно з нею вво­дяться компенсаторні механізми, або продук­тові субсидії, або безо­платна роздача продук­тів, або введення соці­альних магазинів. Вар­тість більшості соціаль­них продуктів зростає і зараз. Тільки за дві дека­ди серпня вони додали в ціні 3%. Майже щодня повзе вгору ціна масла, рису, борошна і хліба».

20.08.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання