« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПРОФСПІЛКИ ПІДТРИМУЮТЬ КРОКИ ЩОДО РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПРОФСПІЛКИ ПІДТРИМУЮТЬ КРОКИ ЩОДО РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»

Кабінет Міністрів України на засіданні 9 серпня ухвалив низку рі­шень, спрямованих на підтримку та розвиток вітчизняної промис­ловості. Прокоментувати ці рішення ми попросили члена Експерт­ної ради Національного комітету з промислового розвитку, Голову Федерації профспілок України Григорія Осового.

«Я к відомо, за пропозицією профспілок і роботодавців під час підписання Гене­ральної угоди в минулому році було ініційовано створення певного робочого органу, який має опікуватися питаннями збереження та розвитку про­мислового потенціалу нашої країни, – за­значив Григорій Осовий. – Прем’єр- міністр України Володимир Гройсман підтримав цю ініціативу, було створено Національний комітет з промислового розвитку, який він очолив. У складі комі­тету – представники всіх сторін соціаль­ного діалогу, науковці, експерти, керів­ники підприємств. Також було створено Експертну раду, яка час від часу збира­ється під керівництвом першого віце- прем’єр-міністра – міністра економічно­го розвитку і торгівлі Степана Кубіва і розглядає актуальні питання у сфері промислового сектору».

Як повідомляє прес-центр ФПУ, проф­спілковий лідер підкреслив, що рішення Експертної ради та Національного комі­тету спрямовані на стабілізацію еконо­міки або надання сигналів про підтрим­ку вітчизняного виробника, як це було у випадку надання державної підтримки вітчизняним підприємствам, які виро­бляють техніку для сільського господар­ства. Було вироблено конкретні ефектив­ні рішення й щодо ситуації із запуском вітчизняних хімічних підприємств, які через певні обставини опинилися в дуже скрутному становищі.

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації профспілок України:

«На засіданні Уряду було розглянуто таке актуальне питання, як підтримка та розвиток вітчизняного літакобуду­вання. Зокрема, в цій сфері прийнято дуже важливе рішення: затверджено порядок та обсяг ввезення на терито­рію України товарів суб’єктами літако­будування та звільнення їх від сплати ввізного мита й податку на додану вар­тість. Це, на думку Експертної ради, дозволить спрямувати зекономлений ресурс на інновації у виробництві. Фак­тично прийнято рішення про ввезення на територію України, без оподатку­вання, без сплати ПДВ та інших плате­жів, усього того, що нам потрібно для ефективної роботи галузі. Це дасть змогу якісно розвивати вітчизняне лі­такобудування».

 

ЗАКОНОПРОЕКТ № 6489 ЗАХИЩАЄ «ТІНЬОВИКІВ», ТОЖ НЕ МАЄ ПРАВА НА ІСНУВАННЯ

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Зазначений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів госпо­дарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» фактично створює тепличні умови для тінізації ринку праці, а слова з його назви про «запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» можна справедливо замі­нити на «уникнення відповідальності для «тіньовиків».

Ц іною таких норматив­них документів є люд­ські життя та здоров’я. Не оформлені офіційно працівники, які втрачають здоров’я через нещасні випад­ки на виробництві, є абсолют­но незахищеними юридично та матеріально. Сім’ї загиблих на виробництві нелегальних працівників не можуть розра­ховувати ні на грошові випла­ти, ні на справедливе покаран­ня тих, хто допустив порушен­ня умов праці, що призвели до смерті їхніх рідних. А в разі ухвалення законопроекту № 6489 власники тіньових під­приємств, де люди не отриму­ють зарплати, гинуть та втра­чають здоров’я, не нестимуть жодної відповідальності вже на законних підставах.

Варто зазначити, що в інших країнах, саме через прямий вплив умов праці на життя та здоров’я людей, «тіньовики» не­суть кримінальну відповідаль­ність. Наші ж вітчизняні борці за права тіньового бізнесу на­магаються скасувати навіть ту відповідальність, яка існує сьо­годні – адміністративну.

Саме тому, за словами уря­довця, позиція Кабінету Міні­стрів з цього питання є одно­значною: законопроект № 6489 не має права на існування.

Прес-центр ФПУ

(за повідомленням Прес- служби Мінсоцполітики)

КОМЕНТАР

АНДРІЙ РЕВА, МІНІСТР СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ:

«Цей проект закону передбачає скасування права орга­нів місцевого самоврядування на проведення перевірок щодо випадків тіньової зайнятості, він скасовує штрафи для порушників трудового законодавства, більше того –встановлює штрафи для тих, хто повідомляє про порушення, в разі їхнього непідтвердження. Прийняття цього проекту, навіть у першому читанні, вже призвело до збільшення за­боргованості із заробітної плати за липень – «тіньовики» радіють та чека­ють на його остаточне ухвалення».

 

 

20.08.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання