« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗУСТРІЧАЙ, ЄВРОПО: УКРАЇНЦІ ПОЧАЛИ ПОДОРОЖУВАТИ ДО ЄС БЕЗ ВІЗ

ЗУСТРІЧАЙ, ЄВРОПО: УКРАЇНЦІ ПОЧАЛИ ПОДОРОЖУВАТИ ДО ЄС БЕЗ ВІЗ

За кілька хвилин до опівночі з 10 на 11 червня Україна завмерла в очікуванні. Саме цього дня набирав чинності безвізовий режим України з країнами ЄС. Тисячі власників біометричних пас­портів вирішили не гаяти часу і скористатися своїм правом вільного в’їзду до Європи.

НАЙПОПУЛЯРНІША – ПОЛЬЩА

Так, щойно настало 11 черв­ня, одразу кілька сотень україн­ців перетнули кордони різних європейських країн. Про це свід­чить статистика Міністерства закордонних справ. Згідно з по­відомленням департаменту кон­сульської служби МЗС, робота пунктів пропуску безвізового режиму пройшла спокійно і без проблем.

Воно й не дивно, адже Мініс­терство закордонних справ за­вчасно дало доручення консу­лам у країнах, що межують з Україною, у перший день робо­ти безвізового режиму цілодобо­во чергувати на пунктах перети­ну кордону з Україною – як в аеропортах, так і на дорогах.

У результаті за перших 12 го­дин після введення візової лібе­ралізації з країнами Європи до ЄС в’їхали більше 20 тис. україн­ців. З них понад 5 тис.– з біоме­тричними паспортами.

Є навіть детальна статистика по країнах. Так, найбільш попу­лярною державою серед грома­дян України традиційно стала Польща. Вже станом на 9.00 11 червня польський кордон пе­ретнули 600 українців з новими біометричними паспортами. Та­кож популярними напрямками були Румунія, Угорщина та Іта­лія. Приблизно третина україн­ців, котрі перетинали кордони цих держав, мали біометричні паспорти, тож скористалися своїм правом безвізового в’їзду.

Щоправда, не обійшлося і без відмов у в’їзді до європейських країн. Але їх було вкрай мало, і всі вони, за даними українського МЗС, були обґрунтованими. Так, за словами керівника Департа­менту консульської служби МЗС Сергія Погорельцева, за перші 12 годин безвізу відмови отримали чотири особи. З них двоє переви­щили термін попереднього пере­бування в ЄС, один мав заборону на в’їзд до ЄС, ще один мав зви­чайний закордонний паспорт без шенгенської візи.

УКРАЇНА СВЯТКУЄ

Україна почала святкувати початок вільних подорожей Єв­ропою завчасно. Так, на майдані Незалежності у м. Києві відбув­ся концерт «Безвіз» за участю ві­домих українських співаків. Крім того, на вихідні на Хреща­тику розмістили тематичні на­мети-локації, присвячені краї­нам ЄС. В іспанському наметі можна було взяти участь у май­стер-класі танцю фламенко, в італійському – насолодитися співом оперних співаків тощо.

Українські чиновники, акти­вісти, журналісти, та, зрештою, прості люди теж вирішили по- особливому провести день на­брання чинності безвізового ре­жиму. Так, перед відправленням першого «безвізового потягу» Київ – Перемишль, який корис­тується неабиякою популярніс­тю у пасажирів, активісти вла­штували на Центральному заліз­ничному вокзалі символічне прощання з візовим режимом.

Здійснити першу безвізову подорож до Польщі на потязі до Перемишля вирішили близько 40 публічних осіб – чиновників, громадських діячів, активістів, журналістів, митців. Одним з пасажирів була віце-прем’єр з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, Європа визнала, що євроінтеграція України – це не­зворотний процес, адже країна довела світу, що може досягати амбітних цілей, а світ визнав цю роботу.

«Ще і ще раз: від Президента України, урядовців усіх трьох постмайданних урядів з особли­вою заслугою МЗС та Мін’юсту, депутатів ВРУ, громадських ор­ганізацій та журналістів до на­ших партнерів у ЄС – усім дя­кую за спільну роботу та досяг­нення мети! Тепер перед нами нові завдання, тому безвіз точно не привід розслаблятися!», – на­писала віце-прем’єр на своїй сторінці Фейсбуку.

Не менш урочисто проводжав пасажирів до Європи у перший день безвізу і аеропорт «Борис­піль». У терміналі D лунала му­зика, виступали танцювальні ко­лективи, розігрували квитки до Греції, організовували флешмо­би та квести. До речі, в деяких єв­ропейських містах теж святкува­ли початок безвізового режиму з Україною. Так, в аеропорту Бар­селони пасажирів з України зу­стрічали заохочувальними пла­катами, на яких було написано: «Ласкаво просимо до Євросоюзу без віз», «Українці, вітаємо у Єв­ропі без віз» тощо.

Щасливчики, котрі в перші дні дії безвізу відвідали Європу, ділилися своїми враженнями у соцмережах. Здебільшого це були позитивні та радісні відгу­ки. Налякані чутками про «звір­ства» прикордонників та осо­бливу прискіпливість під час перевірки документів, вони за­паслися пакетом документів, зо­крема тими, що підтверджують тимчасовість перебування на території іншої країни та фінан­сову спроможність. Проте, за їх­німи словами, ці документи не знадобилися: прикордонники просто перевіряли паспорти і питали, чи є із собою кошти. Але вірили на слово і показува­ти гроші не просили.

БЕЗВІЗ – ЛИШЕ ПОЧАТОК

Європейські дипломати пу­блічно привітали Україну з по­чатком безвізового режиму. Так, президент Європейської ради Дональд Туск написав у Twitter: «День, який запам’ятаємо. Безвізові подорожі для українців стали реальністю. Це зближує нас».

А Верховний представник Єв­росоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Мо­геріні навіть записала відео з нагоди набрання чинності безві­зу між Україною та ЄС. Воно оприлюднене у Twitter Євроко­місії. «Сьогодні ми прибрали бар’єр між українцями і грома­дянами країн ЄС. Більше немає віз для короткострокових поїз­док між нашими країнами. Ми це зробили, і ми зробили це ра­зом», – заявила Могеріні.

Вона підкреслила, що цей крок Європа здійснила у відпо­відь на реформи, які провела Україна. «Україна втілила ре­форми, яких вимагали її грома­дяни, і ми в Європейському Со­юзі дотрималися своєї обіцян­ки. Це те, що ми називаємо «win-win» – рішення, коли у виграші обидві сторони. Воно створює нові можливості для всіх нас, зміцнює наші економіки, безпе­ку і нашу дружбу», – заявила єв­рочиновниця.

Наближення до Європи саме через проведення реформ вва­жає правильним і Президент України Петро Порошенко. Пе­ребуваючи в Закарпатті на уро­чистій церемонії з нагоди запро­вадження безвізового режиму з ЄС разом з президентом Словач­чини Андреєм Кіскою, Поро­шенко підкреслив, що тільки ре­форми дають вагомі аргументи для розмови на рівних з євро­пейськими лідерами. «Чим біль­ший прогрес ми демонструємо на шляху реформ, тим більше аргументів у мене і в україн­ського народу з’являється для того, щоб надати Україні і пер­спективу членства в ЄС», – пере­конаний Глава держави.

Він зазначив, що європейці готові і далі полегшувати кому­нікацію та співпрацю з україн­цями. Так, за словами Президен­та, наразі тривають перемовини щодо скасування плати за мо­більний роумінг у країнах Євро­пейського Союзу.

Крім того, Глава держави на­голосив, що українська влада ро­бить усе, щоб максимально спростити та зробити доступни­ми поїздки українських грома­дян до Європи. «Ми відкриваємо відносно недороге залізничне сполучення, здешевлюємо авіа­ційні перельоти, залучаючи лоу­кости і знижуючи ціни на квит­ки традиційних компаній… Ми збільшуємо спроможності при­кордонних пунктів пропуску», – зазначив Петро Порошенко.

За словами Президента, на сьогодні біометричні паспорти отримали близько 4 млн україн­ців, а це близько 10% громадян України. І черга охочих не змен­шується, навпаки – після введен­ня безвізу, а тим більше реально­го підтвердження його дії, ажіо­таж тільки посилюватиметься. Але Президент запевнив, що біо­метричних паспортів вистачить на всіх і заохотив українців по­дорожувати Європою.

Схоже, заяви скептиків про те, що безвізовий режим з краї­нами Європейського Союзу Україні не потрібний, не під­твердилися. Українці охоче пе­ревіряють на собі дію безвізово­го режиму, вільно подорожують країнами Європи, відчуваючи себе рівними серед рівних. Голо­вне для нас – не давати європей­цям приводу пошкодувати щодо свого рішення.

17.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання