« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЯК НЕ ПЕРЕТВОРИТИСЯ НА ТЕРИТОРІЮ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО

ЯК НЕ ПЕРЕТВОРИТИСЯ НА ТЕРИТОРІЮ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО

У той час, коли в країні найви­щий рівень корупції, тінізації та рейдерства у земельних від­носинах, а аграрна політика протягом багатьох років прово­дилась на користь аграрних олігархічних кланів, а не селя­нина, Уряд не залишає спроб усе ж таки протягнути через Верховну Раду законопроект, яким буде відкрито ринок землі сільськогосподарського при­значення. Зрозуміло, що якби не спогади про те, що стало з попереднім президентом і вла­дою, коли вони пішли проти волі українців, то вказівка МВФ була виконана значно швидше.


З робивши висновки з роботи «попе­редників», коаліція, Уряд та Прези­дент намагаються обхідними ма­неврами, підміною результатів та відвертою брехнею все ж таки запустити ринок землі. На це кинуто великі кошти, цілий штат аналітиків, психологів та екс­пертів, які працюють над зміною суспіль­ної думки. Запущена телевізійна реклама. Яскравий приклад такої фальсифікації – постанова щодо результатів парламент­ських слухань з української моделі розви­тку земельних відносин, висунута на голо­сування минулого тижня.

Наприкінці минулого року аграрним Ко­мітетом було проведено парламентські слу­хання «Регулювання обігу земель сільсько­господарського призначення: пошук укра­їнської моделі». На них були присутні ке­рівники фракцій, окремі депутати, пред­ставники Уряду та міністерства, керівники великих та середніх аграрних підприємств, представники спілок та асоціацій, фермери, представники місцевого самоврядування, депутати місцевих рад з усієї України. За­галом близько 400 осіб. Зала Верховної Ради була заповнена вщент! Розпочалися висту­пи. І переважна більшість виступаючих, окрім поточних проблем, таких як рейдер­ство, несправедливі судові рішення, які пе­редають їхні врожаї на зберігання третім особам, неврегульованість земельних пи­тань, збереження спеціального режиму опо­даткування, державної підтримки малого фермерства… майже одноголосно ствер­джували: в нинішніх умовах відкривати ри­нок землі небезпечно і непотрібно. Тих представників Комітету та Уряду, котрі ви­ступили з палкими закликами, що саме за­раз потрібно розпочати продаж землі, не тільки спокійно не вислухали, а навіть освистали та вигуками з місць показали своє ставлення до цього.

Після проведення слухань відбулося чер­гове засідання Комітету, на якому «розбір польотів» призвів до «палкої дискусії», й од­нозначного рішення затвердити не змогли.

Яким же було моє здивування, коли че­рез півроку я побачив, що в проекті поста­нови в першому пункті результативної час­тини йдеться про те, що результатом слу­хань є пропозиція до КМУ внести в парла­мент законопроект про обіг земель!

Що це? Намагання хоч якимось чином виправдатися перед своїм керівництвом або остання спроба зберегти обличчя? Адже зрозуміло, що і слухання ці були проведені лише для того, аби, як то кажуть, підготува­ти суспільну думку до «неминучих змін у земельному питанні». Ще раз повторюся: в залі на слуханнях було до 400 осіб. І напев­не, жоден з присутніх не чув, що потрібно звернутися до КМУ з проханням терміново розробити законопроект про обіг земель. До речі, аби не бути голослівним, для тих, хто все ж таки зацікавиться цим, запропонував би подивитися на сайті Коміте­ту стенограму цього захо­ду. А для тих, хто не розуміє, в чому все ж таки справа, по­ясню: як тільки Верховною Ра­дою буде при­йнято закон про обіг зе­мель, мора­торій буде автоматично скасовано!

Вважаю, що головним результатом цих слухань є розумін­ня, що немає жодних стримуючих чинників для влади, аби зупинити її в досягненні поставленої мети. Результати будуть підмінятися та фальсифікуватися. Створюватимуться нові, більш лояльні асо­ціації та спілки. Платні «експерти» на всіх телеканалах будуть пропагувати відкриття ринку сільськогосподарської землі, говоря­чи про те, що багаті та розвинуті країни Єв­ропи торгують землею, і лякатимуть при­кладами країн, в яких такого ринку немає. Реклама лунатиме з усіх каналів телеба­чення та радіо.

Хоча головна інформація про країни, які дозволили в себе продавати та купувати землю, старанно замовчується. Агра­рії в цих країнах отримують від держави колосальну підтримку. Приміром, Поль­ща підтримує малі та середні фермерські господарства в рамках розвитку сіль­ських територій: за кожний гектар – 150 євро, на озеленення – 71 євро за га, карто­плі – 400 євро, хмелю – 480 євро, овочів – 400 євро. Тваринництво також дотується: за кожну голову корови – 69 євро, вівці – 25 євро, кози – 15 євро. Якщо ти молодий фер­мер, держава сплачує тобі ще 100 євро за гектар додатково. Крім того, існує програ­ма здешевлення вартості придбання трак­торів і комбайнів до 80%. Не кажучи вже про кредитні ресурси! Кредит можна від­давати до 25 років при відсотковій ставці 3–5%! В країнах Європи уряди захищають себе від концентрації великих масивів землі в одних руках або в групи осіб, маю­чи працююче антимонопольне законодав­ство. Тож такі країни і мають розвинене фермерство: Польща – 2,5 млн фер­мерських госпо­дарств, Італія – 1,8 млн, Іспанія – 1 млн. А у нас офіційно в сільському господарстві працюють скромні 52 тис. сільгосп­товаровироб­ників, з них – 39 тис. фермер­ських госпо­дарств, і ця цифра щороку скорочується.

І замість того, аби роз­почати все ж таки підтримува­ти фермерів – сприяти створенню сімейних фермерських господарств, надавати їм трудовий стаж та податкові канікули для розвитку, не знайшли нічого кращого, ніж запропонували продавати землю. Як це до­поможе у розвитку малого фермерства, не­відомо!

Сьогодні нам вдалося зупинити при­йняття цієї постанови, але намагання яки­мось чином підмінити думку українців триватимуть далі. Недарма людям заборо­нили висловити її на всеукраїнському ре­ферендумі! Як не допустити цього? Маємо об’єднатись у захисті української землі і майбутнього нашої держави. Адже країна, в якої відібрали найголовніший, стратегіч­ний ресурс, автоматично стане територією без майбутнього.

Вадим ІВЧЕНКО,

народний депутат України

 

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ ФСС УКРАЇНИ

24 травня відбу­лося позачерго­ве засідання правління Фон­ду соціального страхування України, на яко­му розглядали­ся і були при­йняті рішення про затвердження Порядку відшкодуван­ня витрат за надані послуги санаторно-ку­рортними закладами за вибором потерпі­лих унаслідок нещасного випадку на ви­робництві та професійного захворювання, внесення змін до постанови правління від 8 лютого 2017 року № 13 «Про затвер­дження граничної чисельності працівників Фонду соціального страхування України, структури органів Фонду та створення ро­бочих органів», кадрові питання та ін.

П останова «Про затвердження Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибо­ром потерпілих внаслідок нещасного ви­падку на виробництві та професійного захворю­вання» – документ принципово нового підходу до забезпечення санаторно-курортним лікуванням, яким упроваджується принцип «гроші ходять за людиною».

Відтепер санаторно-курортне лікування буде здій­снюватися шляхом відшкодування витрат за на­дані послуги із санаторно-курортного лікування профільним санаторно-курортним закладам, роз­ташованим у населених пунктах, на території яких органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі, які мають лі­цензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, але виключно за вибором по­терпілих внаслідок нещасного випадку на вироб­ництві або професійного захворювання, які стали інвалідами. Відшкодування витрат за надані по­слуги санаторно-курортним закладам здійснюєть­ся в межах встановлених їх граничних розмірів.

Оскільки керівниками обласних управлінь вико­навчої дирекції Фонду були надані пропозиції щодо корегування місцезнаходження відділень обласних управлінь виконавчої дирекції Фонду на місцях та території, які вони будуть обслуговувати, передба­чено врегулювання питання щодо ефективного ви­конання робочими органами Фонду завдань, перед­бачених законодавством. Так, кількість робочих ор­ганів Фонду на районному та міському рівні збіль­шено на 188 одиниць без збільшення раніше затвер­дженої чисельності працюючих. Також були зміне­ні назви відділень у зв’язку з прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націо­нал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Загалом було внесено зміни в усіх регі­онах, окрім Харківської області та м. Києва.

Також було прийнято рішення про переведення з 1 серпня керівників виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, що об’єднуються, до виконавчої дирекції Фонду соціального страху­вання України.

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ

10.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання