« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПОВТОРЕННЯ ПРОЙДЕНОГО

ПОВТОРЕННЯ ПРОЙДЕНОГО

Ще не забулась скан­дальна відставка глави Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, як нова несподіванка: не тільки відставка, а й за­тримання призначеного на «конкурсній основі» Романа Насірова.

Відтак уже два тижні по­спіль не стихають при­страсті у зв’язку з роз­слідуванням у справі очільника ДФС. Експерти одно­стайні: якщо справа Насірова завершиться реальним термі­ном, це стане потужним сигна­лом про злам системи кругової поруки корупціонерів у владі. Бо це, на переконання аналіти­ків, підірве корупцію на вищо­му рівні і не стримуватиме страху покарання. А водночас дозволить створити сприятли­ві умови для бізнесу, що й ста­не головною умовою припливу іноземних інвестицій і приско­рення економічного зростання країни.

Поки тривають слідчі дії у справі головного податківця країни, експертів непокоїть інше питання: як призначати­меться новий голова Держав­ної фіскальної служби, чи бу­дуть гідні кандидати на цей пост? А найголовніше – чи від­будеться обіцяна реформа служби, і якою вона буде: косметичною чи трансформа­ційною?

«ДФС має керувати людина, яка дбає про державний бю­джет, а не свої кишені. Бо те, що відбувається в цій службі зараз, – ганьба для України пе­ред усією Європою», – заявив глава обласної держадміні­страції Закарпатської області Геннадій Москаль.

Новий голова Державної фіскальної служби замість Ро­мана Насірова має в короткий термін реформувати відповід­не відомство, стверджує держ­секретар Міністерства фінан­сів України Євгеній Капінус. «Ми переконані, що на сьогод­ні фіскальна служба повинна бути проактивно налаштована на надання послуг підприєм­цям, спрямована на створення інвестиційного клімату. Пови­нна прийти людина, яка в ко­роткий термін проведе рефор­му, створить належні умови для розвитку бізнесу та залу­чення інвестицій», – зазначив він. І додав, що конкурс на по­саду нового очільника фіскаль­ної служби буде проведено за загальновстановленою проце­дурою і неодмінно в межах правового поля.

Поки що виконувати обов’язки керівника ДФС Уряд призначив заступника голови Мирослава Продана. Бізнес-спільнота сприйняла заміну без ентузіазму. На думку про­відних експертів, персоналії – це другорядне. Головне – про­вести глибоку реформу самої системи, яка має включати, з одного боку, зміни правил гри, а з іншого – реальне перезаван­таження податкової, яка б ви­корінила корупцію назавжди.

«Я думаю, є сотні чесних і нормальних людей, які могли б цією справою зайнятися. Нор­мальні ж люди приходили і в Кабмін. Велика кількість па­тріотично налаштованих лю­дей бажають перетворень і ре­форм у країні. Я розумію, що не так просто поламати систему, коли є усталені зв’язки й усе інше, але, не вивівши все це на чисту воду, не маючи підстав для зменшення якихось опо­даткувань, складно говорити про позитивний розвиток еко­номіки», – заявив голова ін­весткомпанії Eavex Capital Юрій Яковенко.

А на думку голови Комітету ВР з питань податкової та мит­ної політики Ніни Южаніної, «в органи виконавчої влади ма­ють зайти нові фахівці, які за­стосовують зовсім інші підхо­ди до роботи. Але є й інший шлях. Це, наприклад, приби­рання оцих-от каральних функ­цій у Державної податкової служби, перетворення її на більш сервісну структуру. Не посилювати її до такого стану, що вона й сама накладає штра­фи, і тисне на підприємців. Усе це в результаті перетворюється фактично на спосіб тиску на підприємця».

Експерти бізнес-середовища переконані, що будь-яка гра­мотна людина, яка прийде до керівництва ДФС з базовою освітою та досвідом роботи, зможе розібратися з податками. Головне, аби було бажання ре­формувати систему на користь бізнесу та суспільства загалом.

 

ОНОВЛЕНИЙ І ЗАСЕКРЕЧЕНИЙ

Проект оновленого мемо­рандуму щодо фінансової та економічної політики України та Міжнародного валютного фонду уже є, однак широкому загалу він невідомий. Відтак політики та громадські активісти наполягають на негай­ному оприлюдненні всіх тонко­щів документа. Аби люди розумі­ли, до чого їм готуватися. По суті, меморандум – це кредитний договір з Україною. До того ж, цей документ накладає на нашу державу цілу низку обмежень та обтяжень. А тому не може бути секретним, його треба негайно представити на розгляд україн­ським громадянам.

Навіщо взагалі потрібно утаєм­ничувати план реформ, закладе­ний у меморандумі? Якщо цей план такий корисний, для чого його ховають від пересічених громадян та Верховної Ради, за­питують політологи. Експерти стверджують, що приховування владою змісту документа є знева­гою до власного народу. І став­лять запитання зовсім не рито­ричне: для кого взагалі призначе­ні реформи, які обтяжують життя громадянам великої держави?

Про що йдеться? Наприкінці бе­резня МВФ планує виділити Україні черговий і довгоочікува­ний транш кредиту в 1 млрд до­ларів. А громадськості про умови виділення фінансового кредиту нічого не відомо. Бо «через склад­ну соціальну ситуацію в країні, вирішено поки що тримати мемо­рандум в таємниці», кажуть в Уряді. Відтак суспільство вже вбачає у цьому документі черго­вий крок до боргового рабства.

Що насторожує громадськість і експертів стосовно оновленого тексту меморандуму з МВФ? На­самперед, три ключових позиції. Це скасування мораторію на про­даж землі, приватизація страте­гічно важливих підприємств України і збільшення трудового стажу для виходу на пенсію. Ана­літики підтвердили, що до ново­го меморандуму ввійшло широке поле антикорупційних питань.

Вимоги МВФ навряд чи без про­блем пройдуть у Верховній Раді, переконані фахівці. Особливо щодо ринку сільськогосподар­ських земель. Чимало парламен­тарів готові протидіяти виконан­ню багатьох пунктів меморанду­му. Винесення проектів рішень на розгляд парламенту може еле­ментарно заблокувати його робо­ту. А політологи не виключають, що «пенсійне питання» стане ка­талізатором протестів україн­ського суспільства. Поки немає одностайної думки щодо пенсій­ного віку, настрої суспільства пе­ребувають у «полярному діапазо­ні». Одні посадовці кажуть, що без підвищення пенсійного віку не обійтися, інші переконують, що рекомендації МВФ – це ще не вказівки.

Тоді чому не оприлюднюють текст меморандуму? Здавалося б, нічого складного. В усякому разі, припи­нились би спекуляції на життєво важливих для українців темах, а Уряд впритул зайнявся б утілен­ням позитивних перетворень.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Микола МЕЛЬНИК, експерт аналітичної групи «Левіафан»:

«Найбільша пробле­ма в тому, що Мін­фін і НБУ – дуже не­прозорі організації. Тобто якби суспіль­ство могло побачити хоча б проект мемо­рандуму, який буде підписаний із МВФ, було б простіше, тому що наразі ми з вами говоримо не про меморандум, а про його інтерпрета­цію, тобто про те, що ми почули».

Олег ЛІСНИЙ, віце-пре­зидент аналітичного центру «Політика»:

«Якщо вірити неофіцій­ним версіям меморанду­му з Міжнародним ва­лютним фондом, то його розробники, мабуть, не стежать за настроями у Верховній Раді, інакше навіщо вони записали туди обіцянки, які потре­бують прийняття парла­ментом складних і поки що не готових рішень? У принципі, сума в 1 млрд дол. не є критичною на­віть для небагатої україн­ської економіки, тож за цей транш можна було пообіцяти щось менш бо­лісне і не провокувати чергову атаку опозиції і розлючених пенсіонерів».

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України:

«В остаточному варі­анті меморандуму відсутні норми про заморожування міні­мальних зарплат на 3 роки та про забо­рону пенсіонерам працювати, відсутнє і збільшення загаль­ного пенсійного віку для виходу на пен­сію. Жодних апока­ліптичних речей у Меморандумі немає, і ви зможете в цьому пересвідчитись після його опублікування».

19.03.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання