« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НЕАДЕКВАТНІ НАРАХУВАННЯ

НЕАДЕКВАТНІ НАРАХУВАННЯ

Кияни отримали перші в сезоні платіжні доку­менти за тепло. Якщо врахувати, що опалення ввімкнули не з 1 жовтня, а з 12-го чи навіть 16-го, сума за постачання те­пла в 1709 грн для три­кімнатної квартири може кого завгодно збентежити. Адже по­рівняно з минулорічни­ми показниками це означає семикратне (!) підвищення тарифу.

Недивно, що мешканці столиці збунтувалися. У соціальних мережах поширились обурливі слова на адресу і «Київенерго», і Уряду загалом. У Кабінеті Мі­ністрів поквапились заявити, що платіжні документи за те­пло з непомірними сумами ста­ли результатом помилки. І за­певнили, що стежитимуть за відповідними службами, аби помилку якнайшвидше випра­вили. Віце-прем’єр Володимир Кістіон звернувся до населен­ня з проханням не панікувати, адже платіжки будуть перегля­дати. Для тих споживачів, до яких ще не дійшли «листи щас­тя», платіжні документи бу­дуть відкориговані.

У самому «Київенерго» спер­шу припустили, що завищені суми в платіжках були помил­кою. Але сталася вона через те, запевняють у відомстві, що компанія змушена обробляти мільйони договорів. Голова на­глядової ради «Київенерго» Іван Плачков зауважує, що в такому масиві документації помилка – закономірна річ. Трохи оговтавшись від першої реакції населення, «Київенер­го» офіційно заявляє, що розра­хунок вартості опалення в пла­тіжках за жовтень по зоні об­слуговування компанії здій­снено коректно.

Однак Главі Уряду Володи­миру Гройсману така позиція видалася дуже дивною. «Коли дехто намагається розхитати ситуацію і нагнати істерію, з’являються платіжки з подво­єними, потроєними цифрами, нереальними абсолютно, зави­щеними… Я би просив, щоби та­ких помилок… відносно україн­ських громадян не було», – зая­вив він по гарячих слідах.

Своєю чергою міністр вну­трішніх справ Арсен Аваков по­просив направити ці матеріали до МВС, щоб там з’ясували: «може це більше, ніж помилка».

Експерти вбачають у «неуважності» фахівців «Київенер­го» дві причини фальшивих на­рахувань. Перша – кинути про­бний камінець, чи вистачить грошей у споживачів. Друга причина більш глобальна – ви­користати обурення людей, щоб вивести їх на мітинги проти дій влади. До такого висновку ді­йшли і в Міністерстві інформа­ційної політики. Його очільник Юрій Стець переконаний, що це не помилки. Треба дійсно про­вести розслідування МВС.

Профспілкові лідери вважа­ють, що в цій ситуації не мож­на звинувачувати один одного, а треба щонайшвидше сісти за стіл переговорів і проаналізу­вати кожну цифру в кожній платіжці, хай навіть їх буде кілька тисяч. Бо за кожним до­кументом – реальна україн­ська родина.

 

У РЕЙТИНГУ ДОБРОБУТУ УКРАЇНА В АУТСАЙДЕРАХ

Швейцарський фінансовий конгломерат Credit Suisse оприлюднив результати досліджень про добробут населення світу в період із середини 2015 до середини 2016 року. Він збільшився на 256 трлн доларів.

Рекордсменом із зростання особистого статку насе­лення стала Японія, показ­ник добробуту збільшився на 19% – до 24 трлн доларів. Спо­лучені Штати вперше після фі­нансової кризи поступилися лі­дируючою позицією, однак вось­мий рік поспіль демонстрували позитивну динаміку. Добробут американців зріс на 1,7 трлн дол. і нині складає 85 трлн. Ще в шес­ти країнах – Німеччині, Франції, Канаді, Новій Зеландії, Індонезії та Бразилії – темпи зростання до­бробуту перевищували 100 млрд американських доларів.

Визначився і перелік держав, що посіли в рейтингу останні місця. Серед країн, де найбільше зни­зився рівень фінансового благо­получчя, – Аргентина, Україна та Росія. Наша країна «потішила» світ падінням добробуту на 18,5%. У грошовому вимірі це мі­нус 10 млрд доларів. Експерти стверджують, що основна причи­на такого стрімкого зниження – коливання валют, здирницька та­рифна політика, високий рівень корупції.

У звіті швейцарців є ще одне по­рівняння. Україна разом з Молдо­вою та Білоруссю потрапили до низки країн, де на одного дорос­лого в середньому припадає мен­ше 5 тис. дол. на рік. Для прикла­ду, в світі середній статок люди­ни становить майже 53 тис. дол. у щорічному вимірі.

Credit Suisse відзначає подальше посилення майнової нерівності в світі: лише 10% людей володіють 89% всіх світових активів. Та це українці бачать і на прикладі власних можновладців, особливо після оприлюднення електронних декларацій. Аналітики повідомляють про небувалий рівень то­тального зубожіння. Таке стано­вище спонукатиме українців ма­сово виїжджати за кордон у пошу­ках заробітків і гідного життя. Першу хвилю міграції прогнозу­ють одразу після новорічних свят.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Віталій ДУДІН, голо­ва юридичного де­партаменту незалеж­ної профспілки «За­хист праці»:
«Ресурси для покращення жит­тя громадян є, це при­пинення відтоку ко­штів до офшорів; про­гресивне оподатку­вання найбагатших; націоналізація підпри­ємств, що належать олігархам. Але впро­вадити ці зміни мож­на, лише усунувши від влади людей, що ке­руються інтересами власників капіталу».

Вікторія БЛИЗНЮК, завідувач відділу со­ціально-економічних проблем праці Інсти­туту економіки і про­гнозування НАН України:

«Бідність як явище існує в усіх, на­віть найбагатших, кра­їнах світу, де є дифе­ренціація доходів на­селення. Та поширен­ня такого явища, як бідність працюючого населення не має бути в цивілізованому суспільстві. А в Україні працюючий злидар – майже норма».

Галина АНОХІНА, заслужений лікар України, дієтолог:

«Низький рівень дохо­дів не дозволяє біль­шості громадян повноцінно харчуватися. На мою думку, україн­ці нині перебувають у стані прихованого го­лодування. Через це ми будемо мати про­блеми із здоров’ям підростаючого поко­ління вже в найближ­чому майбутньому».

03.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання