« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

МОРАТОРІЙ ПРОДОВЖЕНО

МОРАТОРІЙ ПРОДОВЖЕНО

Верховна Рада продо­вжила мораторій на ку­півлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2018 року. Відповідний законопроект підтрима­ли 297 депутатів. У той же час Рада відхилила законопроект Юлії Тимошенко про продовження мораторію на купівлю- продаж землі ще на 5 ро­ків і аналогічний проект Олега Ляшка.

А буквально за 3 дні до засідання ВР голова місії МВФ в Україні Рон Ван Руден настій­но радив «внести в парламент нове законодавство, яке дозво­лить продаж землі». Ще рані­ше, 6 вересня поточного року Петро Порошенко закликав ВР скасувати мораторій. «Відсут­ність права на вільну купівлю- продаж землі сільськогоспо­дарського призначення, безу­мовно, стримує інвестиції в аграрну сферу, порушує права селян, занижуючи, між іншим, оренду і виймаючи з їхньої ки­шені останні копійки», – аргу­ментував свою позицію Глава держави.

До слова, документ, схвале­ний народними депутатами, ще має підписати Президент. На нього, стверджують аналі­тики, тиснуть міжнародні екс­перти. Приміром, Андерс Ас­лунд з американського аналі­тичного центру Atlantic Council. «Економіка України навряд чи процвітатиме, допо­ки держава на здійснить зе­мельну реформу, яку відтермі­новано ще на рік», – заявив еко­номіст у Twitter.

«Дуже поганим рішенням» назвав законопроект і відомий словацький реформатор, керів­ник групи радників прем’єр- міністра Іван Міклош. На його переконання, продовження мо­раторію на продаж землі сіль­ськогосподарського призна­чення тягне Україну назад. Радник також підкреслив, що потрібно передбачити в законі такі умови й обмеження, які б не дозволили олігархам та аг­рохолдингам скуповувати за безцінь землю. Це якраз те, проти чого протестували агра­рії під стінами Верховної Ради.

Мораторій на продаж землі було запроваджено 1 січня 2002 року, як тимчасовий нетрива­лий (до 1 січня 2005 року) захід, спрямований на підготовку за­конодавства до запровадження повномасштабного ринку зе­мель. Однак його неодноразово продовжували, тож він діє вже 14 років. А законодавства про функціонування ринку землі в державі досі немає, хоч на цьо­му й наполягає Міжнародний валютний фонд.

Глава Уряду Володимир Гройсман зауважив, що «в ці­лому пошук моделі функціону­вання ринку землі необхід­ний». Таку модель, стверджує Прем’єр, можна знайти в кон­солідації зусиль та інтересів влади, власників землі й екс­пертів.

Ринок землі сільськогоспо­дарського призначення ось уже 14 років був і залишається темою для протистоянь та по­літичного піару. Селяни ж че­кають від влади прозорого й чіткого документа.

 

ВІЗОВА ЗАВІСА

Минулого тижня голова Верховної Ради України Андрій Парубій на засідан­ні погоджувальної ради за­пропонував депутатам роз­глянути питання про запро­вадження візового режиму з Росією.

З такою заявою спікер висту­пив після затримання в Мо­скві журналіста україн­ської агенції «Укрінформ» Романа Сущенка, який прибув до Росії з приватною метою і якого Москва звинуватила в «шпигун­стві». Відтак парламент може роз­глянути питання про візовий ре­жим перетину кордону з Росією.

Експерти ж переконують, що Верховна Рада досі не може ви­значитися, що їй робити з Росією. Зокрема, в частини депутатів з’явилися сумніви у доцільності візового режиму з країною-агре­сором. Головною причиною цих сумнівів вони називають тисячі українців, які, попри війну та ро­сійську агресію, продовжують їз­дити до Росії на заробітки.

Тож чи буде запроваджено візо­вий режим? З високою часткою ймовірності, напевне. І це може статися найближчим часом. Якщо, звісно, на те буде політич­на воля Глави держави. Яка пози­ція Міністерства закордонних справ з цього приводу? Там поки що зважують усі плюси й мінуси від такого кроку.

Як заявив глава відомства, це «має бути крок, викликаний не символічними заходами, а чіт­ким розумінням, що це нам дасть».

Чому влада взагалі зважилась на візовий режим з Росією? Фор­мальний привід – арешт журна­ліста. Але яким чином запрова­дження віз зможе убезпечити українців від подібних інциден­тів? На це в експертів єдиної дум­ки немає. Аналітики розгляда­ють дві причини для запрова­дження віз. Перша – в нас таки триває війна з Росією. Тож візо­вий режим – дуже зручна схема, аби продемонструвати суспіль­ству свою боротьбу з «державою- агресором». Друга причина – ви­кликати відповідну реакцію Кремля на запровадження віз для українців, аби мінімізувати контакти наших співгромадян з росіянами і Росією загалом.

Слід врахувати і той факт, що на­чебто зовсім скоро нас очікує без­візовий режим з ЄС. Тож є нагода показати наш остаточний, безпо­воротний і цивілізований вибір на користь Європи.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Оксана СИРОЇД, віце- спікер Верховної Ради:

«Введення візового режиму з РФ буде ви­гідним для України, тому що ми повинні захистити свою без­пеку і своїх громадян. Запровадження візо­вого режиму – ма­ленька частина кроку, який треба зробити Україні. Нам потрібно визнати Росію окупан­том, а не просто вво­дити візовий режим».

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, директор компанії персонального та стратегічного консал­тингу Berta Communications:

«Введення візового ре­жиму з Росією є абсо­лютно логічним кро­ком. Будь-які запере­чення, що, мовляв, по­трібно думати про українських заробітчан у Росії, є недоречними: хто хоче, зможе пода­ти документи й отри­мати візу, а дбати по­трібно про захист наці­ональних інтересів».

Сергій СОЛОДКИЙ, заступник директора Інституту світової по­літики:

«Україна, як об’єкт агресії, захищаючись, вдається до базового кроку – візового ре­жиму. Я б здивувався, якщо б Росія не вчи­нила симетрично. Але Росія втратила стіль­ки прихильників в Україні, що для від­новлення впливу на українців може зали­шити безвізовий режим».

22.10.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання