« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПЛАН Є. ЧЕКАЄМО НА РЕАЛІЗАЦІЮ

ПЛАН Є. ЧЕКАЄМО НА РЕАЛІЗАЦІЮ

Кабінет Міністрів України затвердив план невід­кладних заходів щодо по­гашення заборгованості із зарплат працівникам державного сектору, а також соціальних виплат. Відповідне розпоряджен­ня прийнято 22 липня.

Зокрема, планом передбаче­но розгляд питання про притягнення до відпові­дальності керівників під­приємств, що належать до сфери управління органів виконавчої влади, які допустили порушення вимог законодавства щодо своє­часної виплати заробітної плати. Крім того, документ рекомендує керівникам держпідприємств на­правляти суму відшкодування ПДВ на зарплати в першочерго­вому порядку, а також активізує роботу тимчасових комісій з пи­тань погашення зарплатних бор­гів (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соці­альних виплат. Ситуація з випла­тою зарплат набула катастрофіч­них розмірів. На початок літа сума заборгованості сягнула майже 2 млрд грн. І це з ураху­ванням того, що Державна служ­ба з питань праці посприяла по­гашенню заборгованості на суму 240,8 млн грн за підсумками І пів­річчя поточного року.

Уряд, нарешті, збагнув, що на­став час притягнути до відпові­дальності керівників підпри­ємств, що належать до сфери управління органів виконавчої влади, які допустили порушення вимог законодавства щодо своє­часної виплати зарплат. Зроблено це під тиском вимог профспілко­вого активу. Голова ФПУ Григо­рій Осовий дав свою оцінку плану Кабміну, назвавши його відповід­ною реакцією на вимогу профспі­лок. Хоча висунуті вони були ще попередньому складу Уряду, ни­нішня реакція влади – невеличка перемога профспілок.

До того ж, якщо вірити намі­рам чиновників, активізується робота тимчасових комісій з пи­тань погашення заборгованості із зарплат, пенсій, стипендій та ін­ших соціальних виплат. Планом рекомендовано керівникам під­приємств забезпечити першочер­гове спрямування коштів, отри­маних під час відшкодування по­датку на додану вартість, на ці цілі. Посилиться й контроль за додержанням вимог трудового за­конодавства щодо своєчасної ви­плати заробітної плати.

Наскільки реальним буде вті­лення затверджених заходів, по­каже час. У ФПУ вже звернули увагу на те, що в документі не вказано конкретних термінів по­гашення заборгованості. Відтак профспілки й надалі будуть три­мати під неослабним контролем це питання. Кожне порушення за­конодавства про працю не зали­шиться без реагування ні місце­вих, ні центральних органів про­фесійних громад.

 

ДВІ ТРЕТИНИ УКРАЇНЦІВ ГОТОВІ ДО ПРОТЕСТІВ

5–16 липня по всій Україні фахівці Україн­ського інституту соці­альних досліджень ім. Олександра Яременка та центру «Соціальний моніторинг» проводили опитування. Тема надто близька й актуальна для українського сус­пільства: як воно відре­агує на підвищення ко­мунальних тарифів?

Відповісти на запитан­ня зголосилися 2 тис. респондентів. Після опрацювання усіх від­повідей, соціологи оприлюд­нили результат: дві третини українців готові до осінніх акцій протесту, бо вважають підвищення тарифів на кому­нальні послуги і необґрунто­ваним, і несвоєчасним.

Політологи теж уважно озна­йомилися з відповідями рес­пондентів і дійшли висновку: якщо масові акції відбудуть­ся, то вимоги протестувальни­ків будуть економічні, а не по­літичні. Прогнози політоло­гів спростовують припущен­ня, що на нас очікує третій Майдан. Народний депутат попередніх скликань Тарас Стецьків вважає, що окрім та­рифів, тут потрібні й інші чинники. Водночас він не ви­ключає, що осінні протести проти здирницького плану влади можуть бути наймасо­вішими в українській історії.

Для того, аби зняти соціальне напруження чи бодай знизи­ти його градус, владі слід ді­яти прозоріше й обачніше, вважає політик.

Директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Ліс­ничий, спираючись на дані опитування, стверджує, що Уряду слід активніше прово­дити роз’яснювальну роботу щодо тарифної політики. Тільки не закликами про те, що треба щільніше затягну­ти паски. І не варто годувати суспільство обіцянками про субсидії. «У те, що є шанс вря­тувати сімейний бюджет, отримавши субсидію, україн­ці не вірять», – додав експерт.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Олег СОСКІН, ди­ректор Інституту трансформації сус­пільства:

«Восени суспільна криза ще більше по­силиться через висо­кі тарифи, і ситуація в країні стане вибу­хонебезпечною. По­встання буде, люди не терпітимуть. Це необов’язково ста­неться пізньої осені, можливо, навіть ра­ніше. Невідомо, як воно почнеться, але людей уже довели до відчаю».

Юрій СИРОТЮК, директор центру «Українські студії стратегічних дослі­джень»:

«Люди вийдуть на вулиці, коли вдарять перші холоди, й вони отримають дій­сно захмарні платіж­ки, на оплату яких витрачатимуть від половини до 2/3 своїх доходів. Най­імовірніше, перші акції протесту по­чнуться у другій по­ловині жовтня».

Олексій КУЧЕРЕН­КО, екс-міністр ЖКГ:

«Тут можливі два сценарії. Або влада прозріє і зважиться на нормальний, рів­ноправний, паритет­ний економічний ді­алог, або народ вдасться до політич­ного рішення. До слова, попередні майдани в Україні починалися восени, у жовтні – листопа­ді. А це вже тради­ція».

08.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання