« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

РОБОТОДАВЦІ ОБГОВОРЯТЬ ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЩОДО ТАРИФІВ

РОБОТОДАВЦІ ОБГОВОРЯТЬ ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЩОДО ТАРИФІВ

29 червня повноважна делегація Федерації профспілок України на чолі з Головою СПО об’єднань профспілок, Головою ФПУ Григорі­єм Осовим провела робочу зустріч у Федерації роботодавців України. Під час обговорення актуальних та гострих соціально-економічних питань профспілковий лідер вру­чив першому заступнику Голови СПО сторони роботодавців Олек­сію Мірошниченку Заяву Ради ФПУ у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово- комунальні послуги від 23 червня. Документ передано для обгово­рення механізмів реалізації пропо­зицій профспілок з цього питання.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, при цьому Голова ФПУ зазна­чив, що Федерація профспілок України висловлює категорич­ний протест проти встановлення Урядом з 1 травня 2016 року економічно необґрун­тованої ціни на природний газ для насе­лення, що, як наслідок, спричинило під­вищення тарифів на гарячу воду та опа­лення, з 1 вересня підвищення тарифів на електроенергію на 30%, ініціювання територіальними водоканалами підви­щення тарифів на холодну воду.

Профспілковий лідер наголосив: у тексті Заяви йдеться про те, що мірилом ефективності державної соціаль­ної політики має бути не мільйонна кількість отримувачів субси­дій та соціальної допомоги, а реа­лізоване кон­ституційне право грома­дян на гідне життя за раху­нок власної праці. Тому ФПУ, її членські організації рішуче вимагають від соціаль­них партнерів – Уряду та роботодавців – виконання на­ступних вимог:

– негайно переглянути встановлену ціну на природний газ для населення, а також тарифи на опалення та гарячу воду, забезпечивши визначення їх на економічно обґрунтованому рівні;

–терміново внести зміни до Держав­ного бюджету України на 2016 рік щодо підвищення розмірів прожиткового мі­німуму, мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії до рівня фактич­ного прожиткового мінімуму, а також передбачити кошти для підвищення базового тарифного розряду Єдиної та­рифної сітки з метою ліквідації грошо­вого розриву з мінімальною заробітною платою;

– роботодавцям усіх форм власності спрямувати вивільнені кошти фонду оплати праці, внаслідок зменшення з 1 січня 2016 року майже вдвічі розміру ЄСВ, на підвищення з 1 липня 2016 року заробітної плати не менш ніж на 15%;

– погасити до 1 жовтня 2016 року за­боргованість з виплати заробітної плати.

У разі невиконання вимог профспі­лок, для захисту економічних і соціаль­них інтересів працюючих профспілки будуть відстоювати конституційне пра­во громадян на достатній рівень життя усіма законними засобами.

Говорячи про конкретні пропозиції Ради ФПУ до роботодавців, Григорій Осовий наголосив на тому, що вони стосуються чо­тирьох голо­вних напрямів. По-перше, «профспілки вимагають під­вищення не менш ніж на 15% рівня за­робітних плат для пра­цівників за рахунок ви­вільнення коштів у результаті зменшення розміру ЄСВ. Це було б вия­вом політичної волі з боку Федерації ро­ботодавців України, СПО сторони робо­тодавців, тому що вони показали б своє бажання допомогти працюючій людині у таких складних та навіть драматич­них соціально-економічних умовах», – наголосив Голова ФПУ. По-друге, йдеть­ся про продовження та логічне завер­шення переговорного процесу щодо укладення Генеральної угоди на новий строк з тим, щоб врахувати пропозиції сторін, відстояти права та інтереси пра­цівників. Є розбіжності у профспілкової сторони та сторони роботодавців стосов­но відсотків підвищення ставки заробіт­ної плати. Роботодавці декларують під­вищення на 105%, тоді як профспілки наполягають на 115%. Сторони наразі взяли паузу з тим, щоб проаналізувати ситуацію з виконанням колективних до­говорів та галузевих угод.

Ще одне актуальне питання – про ко­лективний трудовий спір із СПО сторо­ни роботодавців щодо заборгованості із зарплат. Григорій Осовий, інші члени профспілкової делегації поінформува­ли про ситуацію щодо цього питання у різних галузях, висловили низку кри­тичних зауважень та пропозицій.

Під час зустрічі обговорювалось та­кож питання щодо списків № 1 та № 2. На­голошувалось, що на засіданні Уряду представник СПО об’єднань профспілок висловив застереження, щоб уточнення таких списків не призвело до того, що бу­дуть «порізані по живому» ті робочі про­фесії та місця, де умови праці є дійсно шкідливими і важкими. Тому домови­лись на тристоронній основі продовжити роботу щодо вирішення цього питання.

Сторони домовились про проведен­ня подальших переговорів і консульта­цій, а також щодо наступної зустрічі через тиждень.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ,

Голова ФПУ:

«Профспілки вима­гають підвищення не менш ніж на 15% рівня заробітних плат для працівни­ків за рахунок вивільнення коштів у результаті зменшення розміру ЄСВ. Це було б виявом політич­ної волі з боку Федерації робото­давців України, СПО сторони ро­ботодавців, тому що вони пока­зали б своє бажання допомогти працюючій людині у таких складних та навіть драматичних соціально-економічних умовах».

 

 

09.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання