« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПЕНСІЇ ЗВІЛЬНИЛИ ВІД ПОДАТКІВ

ПЕНСІЇ ЗВІЛЬНИЛИ ВІД ПОДАТКІВ Верховна Рада України ухвалила законопроект, який скасовує оподатку­вання пенсій. За відповід­ний документ у другому читанні проголосували 274 народних депутати.

Представляючи проект за­кону перед голосуванням, голова Комітету з питань податкової і митної полі­тики Ніна Южаніна заявила, що до закону отримано 32 поправки, з яких враховано 4, частково вра­ховано 6, відхилено 22. Стосовно змісту закону, депутат уточнила: «Звільняємо від оподаткування пенсії працюючих і непрацюю­чих пенсіонерів повністю». Про­те, за її словами, комітет запропо­нував «нібито соціальну справед­ливість». «Пенсії, які становлять більше 10 оподаткованих мініму­мів для осіб, які втратили працездатність, а це 10740 грн, будуть оподатковуватись за ставкою 80%», – зазначила вона. Для пен­сій, які перевищують 10 прожит­кових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, ставка податку становитиме 18% на суму перевищення даного розміру.

Також оподатковуються пен­сії з іноземних джерел, якщо за міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуван­ню чи оподатковуються в країні їх виплати. Але це правило не за­стосовується до пенсій, призна­чених учасникам бойових дій, ін­валідам війни та особам, на яких поширюється дія статті 10 Зако­ну про статус ветеранів війни, га­рантії їх соціального захисту.

Під час обговорення народний депутат Тетяна Острікова («Са­мопоміч») наголосила, що «пен­сія – це вид соціального забезпе­чення, який гарантований Кон­ституцією. Та оскільки у нас діє не накопичувальна, а солідарна система, і всі сплачують єдиний соціальний внесок до спільного «казана», цілком справедливо оподатковувати надвисокі пен­сії, оскільки вони не забезпечені соціальним внеском». Депутати таку позицію підтримали.

Нагадаємо, 19 травня Верхо­вна Рада підтримала в першому читанні законопроект щодо ска­сування 15% податку на пенсії. Пенсії в Україні обкладаються цим податком з 2015 року. Опо­даткування стосується тільки тієї частини пенсії, що переви­щує три мінімальних зарплати (4134 грн у 2016 році).

Глава Уряду Володимир Грой­сман прокоментував ухвалення цього законопроекту: «Це була наша обіцянка, і ми її виконали. Дякую депутатам за підтримку. Будемо й надалі напрацьовувати і реалізовувати рішення, які від­новлюють соціальну справедли­вість, але виходячи не з попу­лістських забаганок, а з наших реальних можливостей».

Як заявляла в січні 2015 року Наталія Яресько, яка очолювала Мінфін, оподаткування торкну­лося лише 3% пенсіонерів. А згід­но з пояснювальною запискою до нинішнього законопроекту, його схвалення зменшує надходжен­ня до бюджету 2016 року на 800 млн грн.

 

УКРАЇНСЬКІ ТЮРМИ СТАНУТЬ ЛЮДЯНІШИМИ

Дійшла черга до ре­форми пенітенціар­ної служби України. Ідейні натхненники реформи з Міністерства юс­тиції виступають за гумані­зацію системи виконання по­карань. Про зміни в пенітен­ціарній службі заявляли ще на початку року, однак ре­альні перетворення розпоча­ли у травні. Про це на засі­данні Уряду повідомила за­ступник міністра юстиції На­талія Севастьянова. За її сло­вами, головна ідея реформу­вання служби полягає в тому, аби звести до мінімуму не­приємні моменти, з якими людина, особливо та, яка ще не отримала судового виро­ку, стикається в українських в’язницях. Серед пріоритетів реформування служби за­ступник міністра назвала за­провадження служби апроба­ції. Це своєрідна система цен­трів, які передбачають на­гляд за засудженими з покла­денням на них певних зобов’язань, але без ізоляції від суспільства.

Серед першочергових завдань – ретельний аналіз стану всіх українських тюрем. Необхід­но законсервувати або лікві­дувати низку закладів, утри­мання яких є економічно не­доцільним. За словами міні­стра Павла Петренка, в Украї­ні 148 в’язниць, розрахованих на 230 тис. людей, натомість у місцях позбавлення волі пере­бувають 70 тис. осіб, решта за­кладів – напівпорожні. Тому, зазначає очільник відомства, потрібно провести інвентари­зацію і вибрати ті установи, які можна швидко відремон­тувати, щоб до них пересели­ти ув’язнених. Решту установ варто законсервувати, потім через публічні конкурси про­дати приміщення і на отрима­ні кошти збудувати сучасні в’язниці.

У майбутньому передбачаєть­ся скорочення та укрупнення регіональних управлінь Пені­тенціарної служби України в регіонах – з 24 залишиться 5 міжрегіональних управлінь. А близько 100 підприємств, які функціонують в системі виконання покарань, об’єднають в єдиний холдинг. Це дозволить зробити підпри­ємства, на яких працюють за­суджені особи, більш конку­рентними та технологічними. І тоді люди, які протягом від­бування терміну покарання працювали на цих підприєм­ствах, зможуть вийти з тюрми з достатньою сумою заробле­них коштів.

  •   ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Павло ПЕТРЕНКО, міністр юстиції України:

«Мін’юст представив погоджену з Радою Європи модель олюднення системи виконання вироків і перетворення її на ту систему, що дає лю­дині шанс поверну­тися до нормального життя. Пенітенціар­на служба має бути цивільним органом, основна мета діяль­ності якого полягає у перевихованні, соціа­лізації та поверненні до нормального життя людини, що потрапила за грати».

Сергій СТАРЕНЬ­КИЙ, колишній го­лова ДПСУ:

«Завдання цієї «ре­форми» – змінити вивіски на кабіне­тах. А основне її за­вдання – розпродаж майна колоній. Тому колонії будуть ущільнювати, засу­джених звезуть, а 30% буде ліквідова­но на вимогу Мін’юсту. А майно, яке в колоніях є, буде розпродано за безцінь в якихось корупційних схемах».

Андрій ДІДЕНКО, експерт Харківської правозахисної групи:

«Функція пенітенці­арної системи – по­вертати до суспіль­ства нормальних лю­дей, котрі порушили закон. Якщо людина вчинила проступок, який карається за кримінальним пра­вом, це не свідчить про те, що її треба знищити і що вона має працювати по 18 годин на добу за 100 грн на місяць. По­трібно змінювати фі­лософію ставлення держави та суспіль­ства до цих питань».  

19.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання