« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ВАННА ДО РІЗДВА І ВЕЛИКОДНЯ

ВАННА ДО РІЗДВА І ВЕЛИКОДНЯ

Підвищення ціни на газ для населення спровокувало по­дорожчання гарячої води. Із першого липня поточного року тільки за воду родина із чотирьох осіб має сплачува­ти не менше 600 грн. Націо­нальна комісія з регулюван­ня енергетики і комунальних послуг опублікувала на сво­єму сайті нові тарифи на воду. Трохи пізніше з’явилося повідомлення, що тарифи ще остаточно не затвердже­ні. Очевидно, спершу хотіли побачити реакцію населен­ня. На те, що тарифи можуть трохи знизити, громад­ськість навіть не сподіваєть­ся. Вона починає звикати тільки до підвищення прак­тично всіх послуг ЖКГ.

Залежно від постачальника те­плової енергії у різних регіо­нах України вартість гарячої води буде коливатися у межах від 15 грн у Рівненській області до 86 грн у Дніпропетровській. Це за один кубометр. Наявність сушарки для рушників теж додасть до вартості кілька гривень.

У Києві задоволення прийняти душ чи почистити зуби теж матиме різну ціну. Абоненти «Київенерго» будуть сплачувати 77 грн 67 коп. за наявності сушарки та 71 грн 59 коп. без неї. Наразі ці цифри складають 40,92 грн та 37,91 грн.

Якщо в квартирі немає лічильни­ка, об’єм гарячої води розраховуєть­ся за нормою 3,15 кубометра на люди­ну. Про це розповіла експерт Держав­ного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковле­ва. Себто якщо населення до 1 липня платило 129 грн за одну людину на місяць, рахунок після підвищення тарифів зросте до 277 грн.

Експерти підрахували, що з 1 лип­ня киянин, який звик приймати ван­ну, має заплатити за таке задоволен­ня близько 25 грн. Душ коштуватиме 11,4 грн, якщо приймати його ранком і ввечері. У 2 грн щодня обійдеться умивання та чищення зубів, бо на ці процедури ми витрачаємо близько 30 л води. До 30 л води населення за­звичай витрачає на приготування їжі та миття посуду.

Виходить, що гаряча вода стане справді «золотою». Доведеться водні процедури скоротити до мінімуму. Дивно, що медики поки що мовчать, як позначиться мінімізація гігієни на здоров’ї населення.

Економічний експерт Олександр Охріменко попереджає, що це не останнє подорожчання тарифів. На його думку, до кінця року додасть у ціні й холодна вода, оскільки для її постачання та очищення потрібна електроенергія, тож постачальники ось-ось заявлять про зміну собівар­тості.

Цікаво, а яка реальна вартість га­рячої води? Якщо гарячою вона інко­ли тільки називається.

  • КОМЕНТАР

ВАЛЕНТИН ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ:

«За рахунок високих цін заплановано збільшення грошового потоку, але звідки населенню взяти ресурс? Держава розводить руками і каже, що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Проблема не в розмірі тарифу, а в тому, що населення неплатоспроможне. І це стане для нього життєвою катастрофою».

 

СУДОВІ ВИКОНАВЦІ – НА ПОРОЗІ

Повідомлення про продаж з аукціону квартири в Луцьку через борг у 50 тис. грн збурило суспільство. Екс­перти переконують, що це своєрідна показова вистава, намагання влади залякати українців і змусити їх пога­шати борги. Однак залишитися на ву­лиці, хай навіть і серед літа, перспек­тива не з приємних.

З іншого боку, заборгованість за житлово- комунальні послуги стрімко зростає. Станом на початок року вона становила більше 10 млрд грн. Після істотного під­вищення ціни для населення на газ, електроенергію, гарячу воду борги продовжать тен­денцію до зростання. Сплатити сповна кожен рядок з платіжного документа, коли середній дохід родини не перевищує 5 тис. грн, надзви­чайно складно. Тарифи на комуналку ростуть практично щомісяця, а зарплати при цьому за­лишаються вкрай низькими. Більше того, чи­мало українців втратили роботу через еконо­мічну кризу, а знайти нову з гідною платнею щастить далеко не кожному.

Є категорія людей, які вперто не бажають сплачувати комунальні послуги через низьку їх якість. Однак процедура подання скарги за неякісні послуги зазвичай не приносить пози­тивного результату. Директор аналітично-до­слідницького центру «Інститут міста» Олек­сандр Сергієнко стверджує, що не зустрічав людей, яким би вдалося довести свою правоту в суді. А от про арешти нерухомості чи землі боржника знає.

До слова, юристи переконують, що заарешту­вати квартиру чи будинок боржника можна лише в тому випадку, якщо борг перевищує десять мінімальних зарплат, а це 14,5 грн.

Боржники не завжди знають, що ЖЕК подав на них до суду. Дізнаються про це тільки тоді, коли до них приходять судові виконавці з від­повідним рішенням. У людей не залишається можливості оскаржити рішення або знайти можливість погасити борг. Тож держава за­мість того, щоб захистити своїх громадян, зайняла іншу позицію – рекет на власну користь.

Чинним Житловим кодексом взагалі не пе­редбачена можливість конфіскації квартири саме за комунальні борги. На думку аналіти­ків, аукціон у Луцьку сумнівний, і цим випад­ком повинна зацікавитися прокуратура.

  • КОМЕНТАР

Тетяна САМОЙЛЕНКО, адвокат:

«Якщо прийшли виконавці, а боржник навіть не знав про позов, насамперед по­трібно подавати заяву про перегляд за­очного рішення. На цей час виконавче провадження має бути призупинено. Я б рекомендувала за наявності боргів за житлово-комунальні послуги (а не знати про них влас­ник не може), регулярно перевіряти свою поштову скриньку на предмет повідомлень з поштового відді­лення. Бо це може бути позов до суду. А суд ігнорувати не варто. Як і накопичувати комунальні борги. Нагадаю, що законом передбачено оформлення субсидій, які до­зволяють суттєво знизити оплату за послуги ЖКГ. У будь-якому випадку, з кожним окремим випадком слід розбиратися індивідуально. При цьому варто зазначити, що компанії, які надають комунальні послуги, мають право звернутися до суду та вимагати задоволення по­зову. Що стосується морально-етичного боку пробле­ми, то це питання не до юристів».

05.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання