« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ФІСКАЛЬНІ ЧИСТКИ

ФІСКАЛЬНІ ЧИСТКИ

Глава Державної фіскальної служби Роман Насиров може повторити долю свого попередника Ігоря Білоуса. Рік тому розслідування відносно колишнього керівника ДІС закінчилося відстав­кою. Нині аналізом ді­яльності пана Насирова впритул зайнялись депу­тати Верховної Ради. Вони ініціюють перед урядом службове розслі­дування та закликають чиновників визнати ро­боту податківців незадо­вільною. У якості аргу­ментів наводять кон­кретні факти корупції, службової бездіяльнос­ті, недолугої кадрової політики, саботаж уря­дових доручень. Все це, на думку членів Коміте­ту ВР з питань податко­вої та митної політики, завдає шкоди державі.

За словами голови Комітету Ніни Южані­ної, основними претен­зіями до керівництва ДФС є факти «зловжи­вань рядовими співро­бітниками і керівни­цтвом ДФС та податко­вої міліції службовим становищем, здійснен­ня тиску на бізнес і неефективної роботи по­даткової міліції».

Про можливі кадрові ротації у відомстві рані­ше говорили і в уряді, однак зараз ініціативу перебрав парламент. Не виключено, що не втри­мається у своєму кріслі і перший заступник Ро­мана Насирова Сергій Білан.

Ще 12 травня Комітет планував розглянути питання про визнання діяльності Романа На­сирова щодо митної по­літики вкрай незадо­вільною, однак проект рішення видався народ­ним депутатам не зо­всім коректним. Тож ви­рішено відтермінувати питання стосовно від­ставки керівництва Дер­жавної фіскальної служби ще на тиждень.

Депутатська група на­лаштована досить рішу­че, бо має на руках дані, що податківці стали лі­дерами антирейтингу ві­тчизняних хабарників. Майже третина підпри­ємців зіткнулися з ко­рупцією серед цієї кате­горії службовців. До митників у народних об­ранців теж є претензії, хоча тут частка хабарни­ків істотно нижча. А на думку самих представ­ників бізнесу, ситуація з корупцією у ДФС прак­тично не змінилась, хіба що стало ще гірше.

Виконавчий дирек­тор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко заявила: «Бізнес не відчуває, що стало легше. Всі продовжують скаржитися на коруп­цію, і лідером із числа цих скарг залишається ДФС».

У підсумку ДФС потя­гла на дно загальний рейтинг України за рів­нем сприйняття коруп­ції: дослідження засвід­чило, що за останні пів­року він погіршився і становить мінус 0,8 бала за п’ятибальною шка­лою. Фахівці кажуть, що це гірше, аніж було од­разу після Революції гідності.

Тож обіцянки Романа Насирова «здійснити ре­альну податкову рефор­му», які він щедро роз­давав у травні минулого року одразу після при­значення главою ДФС, так і лишилися на папе­рі. Кредит довіри, на думку членів профіль­ного Комітету ВР, голо­ва відомства відверто змарнував.

 

ЗІ ШВИДКІСТЮ РАВЛИКА

Черговий – дванадцятий за ліком – раунд пере­говорів міністрів за­кордонних справ країн «нормандської четвірки» від­бувся у столиці Німеччини. Напередодні зустрічі глава зовнішньополітичного відом­ства ФРН Франк-Вальтер Штанмайєр зауважив, що по­зитивні зрушення у справі ре­алізації мінських домовле­ностей помітні, але рух іде зі швидкістю равлика. На його переконання, політичний процес, пошук політичного рішення практично зупини­лися. Так далі тривати не може, зауважили інші учас­ники зустрічі, бо відсутність прогресу на переговорах «під­риває легітимацію мінського процесу, а головне – таїть у собі ризик повторної ескала­ції конфлікту».

Іноземні дипломати впро­довж останніх місяців нама­гаються зблизити позиції ро­сійської та української сто­рін, але на заваді таких зу­силь стоять «концептуальні розбіжності».

Російська Федерація наполя­гає на політичних аспектах Мінських домовленостей, на децентралізації України та конституційній реформі. Ви­магає якнайшвидше ухвали­ти закони про амністію та проведення виборів на під­контрольних сепаратистам територіях.

У Києва – пріоритети діаме­трально протилежні. Голо­вне, з точки зору українсько­го уряду, добитися надійного і незворотного припинення військових дій. Тоді буде про­стіше досягти згоди Верхо­вної Ради ухвалити рішення з політичних аспектів врегу­лювання ситуації на Донбасі.

Заступник глави МЗС Украї­ни Вадим Пристайко заявив: «Головне – зупинити обстрі­ли на Донбасі». Після крихкої пасхальної паузи обстріли позицій ЗСУ відновилися.

На переговорах у Берліні на­чебто переважив україн­ський підхід. Експерти ствер­джують, що є ціла низка кон­кретних заходів, про які до­мовилися в Німеччині. На­самперед, розведення вій­ськових з’єднань вздовж кон­тактної лінії, створення ней­тральних зон із чітким обме­женням координат і термі­нів. Досягнуто домовленості про обмін інформацією і про категоричну відмову від про­ведення військових маневрів поблизу лінії зіткнення.

Тепер усім сторонам конфлік­ту треба докласти зусиль, аби ці домовленості були реалізо­вані на практиці.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Андрій МИСЕЛЮК, директор Інституту соціально-політич­ного проектування «Діалог»:

«Україна наполягає на тих пунктах Мін­ських угод, які є принциповими. Це питання безпеки, об­міну полоненими. Ще один важливий пріоритет – це виве­дення військ з Дон­басу, роззброєння. При цьому Росія ро­бить акцент на як­найшвидшому про­веденні виборів».

Євген МАГДА, виконавчий дирек­тор Центру суспіль­них відносин:

«Переговори щодо конфлікту на Донбасі давно вже стали про­цесом заради проце­су. Жодна зі сторін не може припинити його без серйозних імі­джевих втрат. Чекати прогресу не варто. За аналогією з анекдо­том радянських часів: «Війни не буде. Буде така боротьба за мир, що каменя на камені не залишиться».

Михайло ПОГРЕ­БИНСЬКИЙ, дирек­тор Центру політич­них досліджень і конфліктології:

«Я рідко погоджуюся з міністром закордон­них справ, але, схоже, мова дійсно йде про заморожування кон­флікту. Я так зрозу­мів, що вже є істотний прогрес у плані від­новлення контролю над відведенням важ­кого озброєння, по­верненням до ство­рення демілітаризо­ваної зони».

22.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання