« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

У ЧЕРГУ ЗА СУБСИДІЯМИ

У ЧЕРГУ ЗА СУБСИДІЯМИ Кількість українських домо­господарств, які потребува­тимуть субсидій після черго­вого стрибка цін на газ, зрос­те на 50%. За орієнтовними розрахунками, таких домо­господарств може бути від 8 до 10 млн. В опалювальний період 2015–2016 року суб­сидії отримували близько 5,5 млн сімей.

Прем’єр Володимир Грой­сман запевняє, що бідні українці не відчують підви­щення ціни на газ, оскільки в Україні діє ефективна систе­ма субсидій.

«У кого невеликі доходи, отримає адресну компен­сацію, – заявляв глава уряду на початку травня і закликав населення не панікувати.

Нині за отриманням субсидій ши­кується черга. Її довжина дасть змогу порахувати, скільки бідних людей в Україні. Щоправда, у Міністерстві со­ціальної політики до питання адрес­ної допомоги підійшли творчо.

Для розрахунку субсидій соціаль­не відомство до 1 жовтня у всіх орга­нах соціального захисту запустить єдину електронну систему. Це, на пе­реконання чиновників, підвищить швидкість обробки звернень грома­дян. Єдине уніфіковане програмне забезпечення для розрахунку субси­дій впровадять до початку нового опалювального сезону, заявив мі­ністр соціальної політики Андрій Рева. Він також зазначив, що для ско­рочення черг в органах соціального захисту уряд передбачив можливість подачі заяви на отримання субсидії і декларації в електронній формі. Та­кож міністр нагадав, що громадя­нам, які вже отримують субсидії, вони будуть перераховані до нового опалювального сезону автоматично, відтак подавати заяви повторно не доведеться.

Глава Мінсоцполітики зазначив, що спільно зі Сві­товим банком планується реалізація пілотних проек­тів щодо створення офісів для надання населенню по­слуг у сфері соціального за­хисту за прикладом тих, які функціонують у Вінниці. За його словами, такий розви­ток мережі сучасних цен­трів дасть змогу забезпечи­ти прийом та розгляд заяв на отримання соціальної допомоги у встановлені за­конодавством терміни.

До слова, термін розгляду заяви для отримання житло­вих субсидій не повинен пе­ревищувати 10 днів. Однак така норма в Україні ніколи не дотримувалась.

А в департаменті державної соці­альної допомоги Міністерства соці­альної політики – паніка. Бо заплано­ваних 35 млрд грн на виплату субсидій може забракнути. Чиновники розумі­ють: якщо не зростуть доходи населен­ня, то воно за найбільшого бажання не зможе оплачувати житлово-комуналь­ні послуги. Скільки насправді буде претендентів на отримання субсидій, у департаменті воліють не говорити.

  • КОМЕНТАР

АНДРІЙ НОВАК, ГОЛОВА КОМІТЕТУ ЕКОНОМІСТІВ УКРАЇНИ:

«Як це позначиться на самих українцях, буде залежати від того, чи змі­ниться система нарахування субсидій. Якщо зміниться у бік збільшення нарахування, то для більшості тих, хто отримує субсидії, підвищення цін буде незначним. Якщо система субсидій не зміниться, то все залежатиме від норм споживання газу і рівня його покриття субсидіями».

 

МІСІЯ МВФ ІНСПЕКТУЄ УКРАЇНУ

Новий уряд почав швидкий рух для віднов­лення програми реформ і вирішення низки питань, які вимагав МВФ від України. Такі попередні висновки зробили експерти од­разу по завершенню роботи місії Міжнародного ва­лютного фонду. Вона працювала в Києві з 10 по 18 травня. Якщо учасників місії все влаштовує, можна очікувати черговий транш кредиту у розмірі 1,7 млрд американських доларів, а далі – ще мільярд доларів кредитних гарантій від уряду США і близь­ко 600 млн доларів від Європейського Союзу.

Загалом місія працювала у рамках другого пере­гляду програми розширеного фінансування EFF. Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом близько 17 млрд дол. спочатку передбачала прове­дення щоквартального огляду програми, виділен­ня Києву в 2015 році чотирьох траншів, у поточно­му – ще чотирьох. Однак до теперішнього часу кра­їна отримала лише перший транш коштів на 5 млрд дол. і другий – на 1,7 млрд. З осені минулого року програма була практично припинена.

Призупинення програми, на думку українських економістів, навіть корисно для Києва, так як під­штовхує Україну до реформування. У той же час експерти оцінюють шанси на отримання грошей як високі. Важливо, що переговори з новим урядом країни проходили в «дусі взаєморозуміння».

На думку профспілкових лідерів, місія МВФ при­була в Україну, щойно дізналась, що новий уряд під керівництвом Володимира Гройсмана ухва­лив рішення про приведення ціни на газ для насе­лення до ринкового рівня. Західні кредитори не беруть до уваги, що рівень зарплат і пенсій в Україні не дозволяє подужати запропоновані та узгоджені з ними тарифи. Жорсткі вимоги МВФ прирікають народ на виживання.

Звісно, до рекомендацій фонду потрібно ставити­ся критично. Мета МВФ практично у всіх його програмах полягає в тому, щоб у країні, яка по­требує допомоги, стабілізувалася макроекономіч­на ситуація. А ось завдання зростання, розвитку, підвищення конкурентоспроможності – це вже поза компетенцією експертів МВФ. Але поки в Україні немає надійної платоспроможності, здо­рових держфінансів і валюти, співпрацювати з фондом необхідно.

Профспілковий актив вкотре звернувся до місії з проханням вжити заходів, аби програма кредиту­вання не сприяла зростаючій нерівності в Україні. Тим більше, що стрімке підвищення цін і тарифів відбувається одночасно із зупиненням роботи де­сятків підприємств та зростанням безробіття.

  • КОМЕНТАР

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації професійних спілок України:

«Незважаючи на попередні зустрічі з членами місій МВФ, під час яких були висловленні обґрунтовані застереження профспілок щодо необхідності пом’якшення умов, за яких мають нада­ватися кредити МВФ Україні, вони були практично про­ігноровані. Власне, знаючи про намагання МВФ демон­тувати системи захисту на робочих місцях у Європі, щоб знизити витрати на оплату праці, українські профспілки особливо не розраховували, що в Україні МВФ буде ді­яти по-іншому.

Однак, враховуючи катастрофічне зростання інфляції, падіння лише в минулому році більше ніж на чверть ре­альних доходів громадян, замороження основних дер­жавних соціальних стандартів та гарантій, масову за­боргованість з виплати заробітної плати, стрімке підви­щення тарифів на електроенергію, природний газ, те­плову енергію, представники Федерації профспілок України змушені випробувати усі можливості, щоб зупи­нити падіння рівня життя працівників».

22.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання