« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ДП «СУДНОБУДІВНИЙ ЗАВОД ІМ. 61 КОМУНАРА» НЕ В ЗМОЗІ ТЕРПІТИ СВАВІЛЛЯ І НАЛАШТОВАНИЙ НА РІШУЧІ ДІЇ

ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ДП «СУДНОБУДІВНИЙ ЗАВОД ІМ. 61 КОМУНАРА» НЕ В ЗМОЗІ ТЕРПІТИ СВАВІЛЛЯ І НАЛАШТОВАНИЙ НА РІШУЧІ ДІЇ

ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» (м. Миколаїв) – гордість радянських та укра­їнських корабелів. Унікальний завод із май­же 230-річною історією – єдиний у військо­вій галузі, що зводив передові військові суд­на. На його рахунку чотири ракетні крейсе­ри проекту 1164 «Атлант» – ракетний крей­сер «Україна» (недобудований на 5% через брак коштів і, за деякими оцінками, недо­цільний для використання у ВМФ України), головний корабель, флагман ЧФ РФ, ракет­ний крейсер «Москва», флагман Тихоокеан­ського флоту РФ, РК «Варяг», РК «Маршал Устинов»; три великих протичовнових кора­блі проекту 1134 БФ та багато інших суден. Таким успіхам мають завдячувати трудовому колективу заводу, який створив унікальну науково-технічну та виробничу базу і здат­ний зводити високоякісні військові судна.

Сьогодні військове кораблебу­дування в Україні не в поша­ні. З розпадом СРСР завод невпинно почав втрачати за­мовлення на будівництво кораблів. Власні ВМС не виявляють зацікавле­ності в будівництві серйозних суден, більше того, на заводі простоює по­будований на 95% ракетний крейсер «Україна», який виявився просто не­потрібним державі.

Наразі підприємство належить ДК «Укроборонпром». Лунають різ­ні заяви про необхідність ремонту­вати на заводі кораблі ВМФ та буду­вати корвети, але далі заяв справа з місця досі не зрушила. Через брак замовлень більшість часу завод про­стоює. Розгублено трудовий потен­ціал, верфі старіють, майно виріза­ють на металобрухт, а колектив за­гнаний у кут керівництвом заводу.

Станом на 1.04.2016 р. керівни­цтво заводу заборгувало робітни­кам 27,6 млн гривень. Профспілка вступила у колективний трудовий спір із генеральним директором підприємства Федором Петровим. Намагання профспілки вступити у соціальний діалог з керівництвом обернулися для трудового колекти­ву гоніннями, порушеннями трудо­вого законодавства та підняттям на поверхню усіх оборудок нового директора.

Федір Петров – генеральний ди­ректор суднобудівного заводу, на по­саду був призначений ДК «Укроборонпром» у 2015 р. За час його «ке­рівництва» заборгованість із зарпла­ти зросла вдвічі – на 12 млн грн. Крім того, активісти трудового ко­лективу почали зауважувати, що активи заводу інтенсивно розпроду­ються за безцінь. До того ж після їх реалізації «копійки» не спрямовува­лися на погашення заборгованості із зарплати. Директор не налашто­ваний шукати замовлен­ня. З його приходом почалися грубі порушення трудового за­конодав­ства, як-от неправо­мірні ро­зірвання трудових договорів із праців­никами. У зв’язку з цим профком вирі­шив вступити у трудовий спір. Крім того, після звернень тру­дового колективу із заявами до про­куратури, поліції стало відомо, що на директора Федора Петрова тіль­ки за два місяці було заведено п’ять кримінальних справ.

Тим часом директор заборонив членам профкому перебувати на території заводу. Більше того, він видав розпорядження про виселен­ня профкому з його приміщення і абсурдний наказ здати печатку профкому.

З метою маніпуляцій громад­ською думкою директор створив «раду трудового колективу», з якою підписав так званий «колективний договір». Із законним представни­ком трудового колективу – ППО ке­рівництво відмовилося вести соці­альний діалог та підписувати ко­лективний договір.

У зв’язку з неправомірними дія­ми керівницта заводу профспілко­ва організація звернулася до ДК «Укроборонпром» з вимогою, керуючись статтею 45 КЗпП України, розі­рвати трудовий до­говір з директо­ром Петровим.

Трудовий ко­лектив заяв­ляє, що за останній час він пережив багато керів­ників і має на­дію, що з новим директором зна­йде сили вижити і стабільно працювати на зміцнення обороноздатності України.

Вражає спокій керівництва Укроборонпрому, який просто не втручається в ситуацію і зайняв ви­чікувальну позицію.

Без суднобудівного заводу в дер­жаві неможлива не тільки розбудо­ва флоту, а й ремонт суден, який за­раз украй необхідний. Розпочатий процес нищення підприємства означає підрив обороноздатності держави, за що має нести найсуво­рішу відповідальність його керів­ництво, особливо під час неоголо­шеної війни.

Дар’я ЛАЗАРЄВА,

спеціально для «ПВ»

 

ВОЛОДИМИР САЄНКО: «ПРАВДА НА БОЦІ ПРОФСПІЛОК»

12 травня у Федерації профспілок України відбулася робоча на­рада з вирішення проблем трудового колективу миколаїв­ського ДП «Суднобу­дівний завод ім. 61 комунара».

Як повідомляє прес-центр ФПУ, в обго­воренні питань за­боргованості із за­робітної плати, відсутнос­ті держзамовлень, належ­ного соціального захисту працівників підприємства взяв участь заступник Го­лови ФПУ Володимир Са­єнко. Усі разом – працівни­ки підприємства, голова первинної профорганізації заводу, керів­ництво Проф­спілки праців­ників суднобу­дування Украї­ни шукали шляхи вирі­шення поруше­них проблем.

Про події, які призвели до конфлікту на заводі ім. 61 комунара, неодноразово повідомлялося і на сайті ФПУ, і на шпальтах «ПВ» (№ 18–19, стор. 10). А вже 12 травня делегація з Ми­колаєва прибула до столи­ці, аби вимагати від керів­ництва ДК «Укроборонпром» розірвання контракту з генеральним ди­ректором ДП «Суднобу­дівний завод ім. 61 кому­нара» Федором Петровим, який порушує принципи соціального діалогу, тру­дові права працівників та профспілкової організа­ції. Одна із найбільш го­стрих проблем – це несвоєчасна виплата заро­бітної плати, борг із якої на підприємстві сягнув майже 30 млн грн.

Звертаючись до учасни­ків наради, Володимир Саєнко наголосив, що «ді­яльність профспілок га­рантована чинним зако­нодавством, тому правда завжди на нашому боці».

Заступник Голови ФПУ запевнив представників трудового колективу, що ФПУ має у своєму розпо­рядженні дієвий інстру­ментарій щодо захисту прав працюючих і що його у по­вному обся­зі буде заді­яно, зокре­ма, під час перемовин із представ­никами від­повідних мі­ністерств та відомств для вирішення питань, які за­важають нормальній ро­боті одного з містоутво­рюючих підприємств на Миколаївщині.

Результатом спільних дій ФПУ і трудового колекти­ву має стати збереження колективу та суднобудів­ного промислового вироб­ництва, що наразі дуже потрібне державі.

ФПУ має у своєму розпорядженні дієвий ін­струментарій щодо захисту прав працюючих і його у повному обсязі буде задіяно, зокре­ма, під час перемовин із представниками від­повідних міністерств та відомств для вирі­шення питань, які заважають нормальній ро­боті одного з містоутворюючих підприємств на Миколаївщині.

20.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання