« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

АТЕСТАТИ НЕ ДОЗРІЛИ

АТЕСТАТИ НЕ ДОЗРІЛИ

Випускники – 2016 мо­жуть залишитися без сві­доцтв та атестатів. Така новина шокувала і дирек­торів шкіл, і нинішніх ви­пускників, і їхніх батьків. За два місяці до завер­шення навчального року Міністерство освіти вирі­шило відмовитись від іс­нуючої системи друку до­кументів. Як пояснюють у міністерстві, керувались добрими намірами – зеко­номити кілька мільйонів бюджетних коштів.

Минулого року МОН вда­лося до практики, коли університети самостій­но друкуватимуть ди­пломи. Тож нинішнього виріши­ли запровадити подібну модель і для загальноосвітніх шкіл. Те­пер бланки атестатів закуповуватимуть цен­тралізовано, потім сформують електронні документи, а роздруку­ють дані безпосередньо на місці. Це, на переко­нання чиновників, до­зволить здешевити процес виготовлення документів.

Аргументи досить вагомі. Працівники мі­ністерства підрахува­ли, що в такий спосіб можна заощадити 10 млн держав­них коштів. Однак це треба було робити ще на початку навчаль­ного року, а не в авральному по­рядку – ближче до випускного.

Якщо бути максимально точ­ними, то 24 березня нинішнього року з’являється відповідний на­каз міністерства, яким встанов­люється нова система бази даних випускників та визначається ор­ганізація, яка таку експеримен­тальну систему буде обслуговува­ти. Що означає «експерименталь­на» у непростих економічних умовах, пояснювати не варто. Ра­йонні управління освіти ремству­ють, що часу на те, аби протесту­вати запропоновану систему, їм катастрофічно бракує.

Атестати і додатки до них можна починати друкувати тіль­ки тоді, коли від Українського центру оцінки якості освіти отримають результати тестів зо­внішнього незалежного оціню­вання. Статися це має до 27 трав­ня включно. А випускні вечори, на яких вручають атестати зрі­лості, заплановані на 28 травня. При цьому, пояснюють в район­них управліннях освіти, друкува­ти бланки повинні виключно у них, під невсипущим оком ра­йонного начальства. Тобто впро­довж одного дня в кожному райо­ні потрібно надрукувати на спе­ціальному принтері близько 2 тис. атестатів. Та ще і вчасно доставити документи адресатам.

Освітяни в паніці, бо це, на їх переконання, шлях до повного колапсу. Якщо раптом станеть­ся збій у системі, або принтер «відмовиться» переробляти та­кий масив інформації, директо­ри шкіл на випускних вечорах будуть змушені виправдовува­тись та посилатись на технічні причини.

Новопризначена міністр Лілія Гриневич вчасну видачу доку­ментів про неповну та серед­ню освіту означила в низці пріоритетних, тож є на­дія, що до 28 травня атестати дозріють.

P.S. Коли номер готувався до друку, стало відомо про термінову нараду в Міносві­ти. Прийнято рішення повер­нутися до традиційної про­цедури видачі документів. Міністр Лілія Гриневич за­певнила, що атестати і свідо­цтва будуть видані вчасно.

 

 

ПОЛІТИЧНУ КРИЗУ ПОДОЛАНО

Верховна Рада України підтримала постанову про звільнення Арсенія Яценюка з посади очільника Кабінету Мі­ністрів і призначила на цю посаду Володимира Гройсмана. Спікером Верховної Ради обраний Андрій Парубій. Усі три рішення голосувалися одним пакетом.

Новий Прем’єр Володи­мир Гройсман доміг­ся затвердження ВР програми дій Уряду. Як стверджують експерти, поки що програма нагадує декларацію про наміри, од­нак забезпечує урядовцям річний імунітет від відстав­ки. Результативного голосу­вання вдалося добитись лише з третьої спроби, що підкреслює слабкість пере­форматованої коаліції і є сво­єрідним сигналом новому Прем’єру для налагодження комунікації з парламентом.

Уже через місяць Володимир Гройсман пообіцяв оприлюд­нити детальний і зважений антикризовий план діяльнос­ті нового Кабміну.

Політологи сподіваються, що програма нового Глави Уря­ду зрушить реформи з мерт­вої точки. Підставою для оптимізму називають те, що пан Гройсман – людина лібе­ральних поглядів із західною освітою. До того ж, він добре розуміється на проблемах де­централізації.

Формування нового складу Українського Уряду з опти­мізмом сприйняли у Євроко­місії. У спільній заяві Євро­пейської служби зовнішніх зв’язків і Комісії з питань роз­ширення йдеться про цілко­виту готовність співробітни­цтва з новим Прем’єром для створення сильної України.

Головним реформатором в Уряді буде сам Прем’єр, пере­конані в Єврокомісії, бо у ньо­го, очевидно, є смак до рево­люційних змін. Інша справа, стверджують вітчизняні екс­перти, що Володимир Грой­сман змушений бути обереж­ним реформатором. Цього вчить досвід його попередни­ка. Народ очікував задекларо­ваних реформ і європейського благополуччя, а в результаті відчув неймовірне зубожіння і втратив довіру до влади.

Нині Володимир Гройсман закликає політиків «забути про свої рейтинги» і згадати, як важко живеться пересіч­ним українцям. Звучить об­надійливо, чи не так?

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Володимир ФЕСЕН­КО, директор Цен­тру політичних до­сліджень «Пента»:

«Якщо не буде форс- мажорів, з реформа­ми у Гройсмана може вийти краще, ніж у Яценюка. До того ж, від Уряду ніх­то не чекає дива, як це було з Яценюком. Це може допомогти йому, тому що в українській політиці, коли є завищені очі­кування, все дуже швидко виливається в розчарування».

Кость БОНДАРЕН­КО, директор Київ­ського інституту проблем управління ім. Горшеніна:

«Що стосується ро­боти з державною машиною, держав­ною господарською системою, Володи­миру Гройсману ще тільки доведеться зробити перші кро­ки. Він непоганий управлінець, уміє ви­будовувати системну роботу. Це вольова людина, яка не пого­диться на роль васа­ла чи маріонетки».

Віктор ЗАМЯТІН, провідний експерт політико-правових програм Центру Ра­зумкова:

«Ми повинні врахо­вувати, що в цього Уряду немає жодних 100 днів, ба навіть місяця на розкачу­вання. Його постав­лено у межі важкої ситуації, тож багато що стане зрозумі­лим уже найближ­чим часом. Можна очікувати певних успіхів, але не про­риву».

23.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання