« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРОГНОЗИ І РЕАЛІЇ

ПРОГНОЗИ І РЕАЛІЇ

Міжнародний валют­ний фонд переглянув прогнози щодо зрос­тання економіки України та інфляції за підсумками 2016 року. Ключовий кре­дитор нашої країни вважає, що реальне зростання економіки сягне лише 1,5% за­мість обіцяних рані­ше 2%. Інфляція дуже скоро перетне рубіж у 12%, заде­кларованих Націо­нальним банком, і може зупинитися на позначці не нижче 15,1%. Водночас збе­рігається прогноз щодо безробіття в поточному році на рівні 9,2% за методо­логією Міжнародної організації праці.

Тож макроекономічні орієнтири, на які сподівався Уряд, за­знали відчутного ко­ригування.

Що треба зробити ново­му складу Кабінету Міні­стрів, аби наблизитись до закладених у бюджеті по­казників? Найперше, ствер­джують фахівці МВФ, слід підвищити рівень спожи­вання населення, додати впевненості інвесторам, збільшити державні дохо­ди і вдосконалити умови кредитування.

Прорахували фінансові аналітики й українські перспективи на рік майбут­ній. Економіка України в 2017-му має продемонстру­вати зростання на 2,5% при інфляції 11%. Про це йдеть­ся в Огляді світової еконо­міки.

Фонд у своїх прогнозах виходить з того, що еконо­мічне зростання в нашій державі буде поступаль­ним і безперервним. А до 2021 року українська еконо­міка має всі шанси на що­річний ріст в середньому на 4% при інфляції 5%.

Старший аналітик Між­народного центру перспек­тивних досліджень Олек­сандр Жолудь вважає, що Україні знадобляться два десятиліття, аби вийти на рівень показників ВВП дво­річної давнини. Зарубіжні фінансисти дещо оптиміс­тичніші.

Міжнародний валютний фонд надто прискіпливо аналізує стан національної економіки і політичну си­туацію в державі. На думку провідних аналітиків, по­літичні чвари стали сер­йозною перешкодою для фінансової допомоги Укра­їні. Київ не отримав обіця­них траншів виключно че­рез кризу в українській владі. Саме це, вважають експерти, і стало ключо­вим фактором погіршення прогнозів, адже міжнарод­ні кредитори та інвестори дуже зважають на позицію МВФ щодо України. Оскільки співробітництво припинилося минулого року, Україна позбулася фі­нансової підтримки і з ін­ших джерел. А це призвело до погіршення прогнозів на поточний рік.

Наразі триває другий пе­регляд програми співпра­ці, у рамках якого Україна і МВФ обговорюють широ­кий спектр питань, що включає різні аспекти мо­нетарної, банківської, ан­тикорупційної політики, пенсійної реформи та при­ватизації. Результатом пе­регляду має стати ухвален­ня меморандуму між укра­їнською владою і Радою ди­ректорів МВФ.

  • КОМЕНТАР

АНДРІЙ НОВАК, ГОЛОВА КОМІТЕТУ ЕКОНОМІСТІВ УКРАЇНИ:

«Гадаю, що МВФ ще переглядатиме свої прогнози, оскільки багато чого буде залежати від подолання політичної кризи в Україні, формування нового Уряду, внесення змін до бюджету нинішнього року і підготовки бюджету на 2017 рік. Вплине і власне політичний процес – відбудуться чи ні дострокові парламентські вибори. Тобто, факторів вистачає».

 

СУМНІВНА ЕКОНОМІЯ ЧАСУ

До редакції «ПВ» звернулася наша по­стійна читачка. «Спробувала оформити пільги за сучасним зразком – електро­нним. Ваша газета повідомляла, що від­повідні служби формують електронний реєстр, з якого чиновники самостійно дістають необхідну інформацію. І для призначення пільг також. До реєстру мене внесли, але потім запропонували взяти довідку про внесення в реєстр та рознести копії документа у відповідні служби. То це і є ваш електронний сер­віс, який начебто заощаджує час?» – обурюється авторка листа.

По-перше, це не наш електронний сервіс. Наша лише інформація про нього, яку нам надали у Міністерстві соціальної політики. У кінці жовтня минулого року співробітники відомства заявили, що «з метою економії часу на подання документів до органів соціального захисту у паперовому вигляді переводить оформлення субсидій та інших видів соціальної допомоги в електро­нну форму». І зазначили, що відповідний пі­лотний проект пройшов успішне тестування в столиці та ще кількох великих містах.

А вже із середини листопада допоміжна елек­тронна система запрацювала по всій терито­рії України. Автори розробки стверджували, що віднині всі громадяни, які мають електро­нну поштову скриньку, за допомогою елек­тронної адреси можуть отримати пароль, якісно заповнити заяву та декларацію, елек­тронною поштою надіслати управлінню соці­ального захисту населення. Після чого орга­ни соціального захисту розпочинають оброб­ку поданих електронних документів, не очі­куючи офіційного звернення заявника та па­перової версії заяви і декларації. Себто офор­мити субсидію чи інші пільги можна вдома, не відходячи від комп’ютера, на сайті https:// igov.org.ua/. А це, на переконання авторів но­вації, неабияка економія часу, коштів і… не­рвів. Переваги унікального сервісу схвалили і в Міністерстві юстиції, де запевнили, що від­тепер чиновники не мають права вимагати у громадян паперові довідки.

Гадаємо, що авторка листа потрапила на при­йом до не зовсім сумлінного співробітника. Ко­ординатор сервісу Дмитро Дубілет прямо нази­ває подібні дії чиновників саботажем реформ! «Якщо вас чиновники змушують кудись при­йти і щось підписати, або віднести якийсь папі­рець, – говорить він, – це, скоріш за все, чистий саботаж, з яким ми постійно боремось».

  • КОМЕНТАР

Сергій КАПЛІН, народний депутат України:

«Такі випадки – це і недоліки електронного реєстру, і свавілля місцевих рад. За своїми функціональними можливостями першого етапу провадження – пілотного, цей сервіс досить непоганий. Але певні речі потрібно людям розтлумачити. І підготувати до ви­користання. Адже не можна дублювати електронний модуль із системою, яка безпосередньо стосується руч­ного режиму. Таке совкове поєднання двох цих моделей, ідеологій, в організації забезпечення надання людям со­ціальної допомоги, як правило, призводить до того, що перемагає ручний режим. Як відомо, він превалює в ко­рупційних питаннях для чиновників. Я думаю, треба пе­режити цей перехідний період, період відходу від радян­ської системи до сучасної автоматизованої інтерактивної моделі. Він не може безболісно пройти, на це потрібен певний час. Думаю, через лічені місяці це все буде відре­гульовано. Принаймні, ми на комітеті цим займаємося».

23.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання