« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НА ПЕНСІЮ – ПО-НОВОМУ

НА ПЕНСІЮ – ПО-НОВОМУ

Верховна Рада удоскона­лила порядок нарахувань пенсій працівникам, які досягли пенсійного віку і мають перерву в страхо­вому трудовому стажі, прийнявши за основу і в цілому проект закону про внесення змін до статті 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

За відповідне рішення про­голосував 281 народний де­путат за необхідних 226. Відтепер за бажанням пра­цівника до органів пенсійного за­безпечення подається довідка про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль неза­лежно від перерв у період до 30 червня 2000 року.

Автор законопроекту, народ­ний депутат України Юрій Шухе­вич наголошує, що документ не зовсім новий і частково вже обго­ворювався. За його словами, ра­ніше громадяни, які виходили на пенсію до 31 грудня 2015 року, мали подавати довідку про дохо­ди для нарахування пенсії за пе­ріод до 2000 року за будь-які 5 ро­ків безперервного стажу. Відтак пенсіонери, яким пенсії призна­чалися до 31 грудня 2015 року, і ті, кому пенсії призначалися піс­ля 1 січня 2016 року, опинилися в нерівних умовах.

Віднині до органів пенсійного забезпечення подається довідка про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхово­го стажу поспіль незалежно від перерв у період до 30 червня 2000 року. Цей закон дозволить пенсі­онерам, котрі до 1 липня 2000-го отримували зарплату вище се­редньої по країні, отримувати, відповідно, й вищу пенсію. Для цього треба подати до Пенсійно­го фонду довідку про заробіток.

Чому обрано дату 1 липня 2000 року? Тому що від цього дня за­працювала автоматизована сис­тема обліку єдиного страхового внеску до Пенсійного фонду. Від­так жодні довідки з літа 2000-го вже не потрібні. Їх соціальні служби вже не вимагали.

Як результат, за січень – бере­зень нинішнього року постраж­дали тисячі людей, котрі в цей період оформили пенсії. Автори законопроекту майже на паль­цях роз’яснюють суть нового до­кумента. Приміром, є двоє лю­дей. З однаковими заробітками. Обидва мають однаковий стаж роботи. Але один з них народив­ся 31 грудня 1955 року, а інший – 1 січня 1956 року. У виграші – пер­ший, адже його пенсія виявилась вищою. Ситуацію, стверджують народні депутати, слід виправля­ти негайно.

Закон почне діяти вже наступ­ного дня після його опублікуван­ня і матиме зворотну силу: тим, хто отримує пенсії з 2016 року, їх перерахують. Але тільки за ба­жанням пенсіонера, який прине­се паперову довідку з попере­днього місця роботи.

 

ДО УЧАСТІ В КОНКУРСІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ…

Уряд кардинально пе­реглянув підхід до ке­рівництва великих державних структур. Відтепер у 50 найбільших компаніях керівники призна­чатимуться не з власної волі міністрів, а виключно на основі прозорого конкурсу. На переконання чиновників, такі зміни виключатимуть будь-яке політичне втручан­ня в проведення відбору на топ-посади держпідпри­ємств. До складу комісій уві­йдуть, окрім п’яти представ­ників профільного міністер­ства, ще й п’ять незалежних експертів. Серед них – пред­ставники Міжнародної фі­нансової корпорації, Євро­пейського банку реконструк­ції та розвитку, Світового банку, бізнес-омбудсмен.

Свого часу Прем’єр Арсеній Яценюк заявляв: «Я не допу­щу подальшої політизації ді­яльності держкомпаній, не допущу, щоб ці компанії були годувальницями полі­тиків і партій. Йде війна за потоки, війна за те, щоб при­ватизувати ту чи іншу дер­жавну компанію або постави­ти в ній менеджера».

Тож нині Мінекономрозвитку шукає висококласних управ­лінців, які мають бездоганну репутацію й успішний досвід роботи в приватному секторі.

Відбір проходитиме в два етапи. На першому оцінюва­ти претендентів буде комісія при комітеті з призначень, яка відбере 2–5 фіналістів. На другому етапі комітет обере з-поміж «щасливчиків» най­більш кваліфікованого пре­тендента і рекомендуватиме КМУ його призначити.

До участі в публічному кон­курсі долучилося багато охо­чих. Приміром, очолити «Укрзалізницю», «Укрпошту» та «Укрспирт» зголосилися від 30 до 50 кандидатів. Усі вони переконують громад­ськість, що для них головне – не відкусити шматок ласого пирога, а докорінно змінити менеджмент ключових дер­жавних компаній та зробити їх прибутковими.

Цікаво, що для участі в кон­курсі скоротили перелік до­кументів. Відтепер не вима­гатимуть довідки про відсут­ність судимості. Народ очі­кує, що, можливо, великі дер­жавні компанії таки отрима­ють нових «політично неза­ангажованих» керівників.

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Валентин КАЛАШ­НИК, президент Української асоціації директ-маркетингу:

«Схоже, що міністер­ство не налаштоване відмовлятися від сво­їх планів і готується провести конкурсний відбір керівників відо­мчих підприємств… Один з конкурсів, оголошених відом­ством, – на заміщен­ня посади гендирек­тора «Укрпошти» – поки що відбувається за планом. Хоча, не виключаю, що він гладко не пройде».

Борислав БЕРЕЗА, народний депутат України:

«Якщо призначати керівників не на кон­курсній основі, ми дуже швидко скоти­мося до ситуації, коли один корупцій­ний скандал зміню­ватиме інший. Але кожну інформацію необхідно перевіря­ти, адже в країні іс­нує презумпція не­винуватості. А у нас звикли один одного звинувачувати».

Володимир ОМЕЛЯН, заступ­ник міністра інфра­структури:

«Біда в тому, що одиниці мають міц­ний внутрішній стрижень. Домогти­ся змін зможуть лише «алмазні» люди, лідери із сильною волею і стійкими переконан­нями. Ми налашто­вані таких відшука­ти, оскільки виклик з реформуванням «Укрзалізниці» – екс­траординарний за своєю природою».

08.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання