« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРОФТЕХОСВІТА ПОТРЕБУЄ НЕГАЙНОГО ПОРЯТУНКУ

ПРОФТЕХОСВІТА ПОТРЕБУЄ НЕГАЙНОГО ПОРЯТУНКУ

У Києві 18 березня відбу­лися Всеукраїнські збори працівників професійно- технічної освіти, на які приїхали близько 1500 делегатів з усіх регіонів України. Терміново зібра­тися і висунути вимоги до Президента, Уряду та Верховної Ради працівни­ків і студентів профтехучилищ спонукав критич­ний стан, до якого вони доведені через дії влади. Учасники висловили про­тест проти знищення га­лузі та вимагали поверну­ти державне фінансуван­ня ПТО, як це передбаче­но Конституцією України.

У заході взяли участь Голо­ва СПО об’єднань проф­спілок, Голова Федерації профспілок України Гри­горій Осовий, виконавчий віце- президент Конфедерації робото­давців України, заступник голо­ви Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошничен­ко, очільники та активісти все­українських галузевих профспі­лок, представники батьків­ських комітетів, роботодавці, народні депутати.

На порядок денний зборів було винесено питання щодо по­точної ситуації із фінансуванням закладів та установ професійно- технічної освіти. Крім того, обго­ворювалися план вступу в колек­тивно-трудовий спір із Урядом та підготовка до загальнонаціо­нального страйку у разі незадо­волення вимог працівників.

Відкриваючи зібрання, голо­ва Профспілки працівників бу­дівництва і промисловості буді­вельних матеріалів України Ва­силь Андреєв зазначив, що сис­тема ПТО опинилася на межі руйнування внаслідок прийнят­тя Закону України «Про Держав­ний бюджет на 2016 рік» (стаття 27) і удаваної передачі фінансу­вання з державного бюджету на місцевий рівень.

Він наголосив, що система професійно-технічної освіти України налічує 795 закладів, у яких навчається 292 тисячі учнів. Третина з них – із малоза­безпечених родин, сироти. Зараз багато міст і селищ не мають ко­штів на утримання ПТНЗ. Час­тина міських і обласних рад ви­ділила тільки від 10 до 50% від минулорічних обсягів фінансу­вання. Понад два місяці не ви­плачуються зарплати і стипен­дії, не забезпечується харчуван­ня дітей-сиріт, лунають погрози відключити постачання тепла, води та електроенергії у зв’язку з несплаченою заборгованістю, виникла загроза самого існуван­ня закладів. На сьогодні відклю­чені від електропостачання профтехучилища міст Мукаче­вого, Борисполя, Кам’янця- Подільського, Нововолинська. Працівники та учні ПТНЗ, дове­дені до розпачу, вдавалися до пе­рекриття доріг Ковель–Жовква, Київ–Чоп, Київ–Ковель–Яготин.

Василь Андреєв акцентував на тому, що в усі відповідальні центральні органи державної влади, а також на адресу Прези­дента надіслані звернення з ти­сячами підписів працівників за­кладів профтехосвіти і членів батьківських комітетів. А 29 січ­ня ц. р. відбулася численна ак­ція протесту під стінами Кабіне­ту Міністрів і Верховної Ради.

Після масових акцій протесту викладачів і студентів ПТУ Вер­ховна Рада 4 лютого ц. р. ухвали­ла два закони, що вносять зміни до Бюджетного кодексу та бю­джету України і повертають практику фінансування профтехосвіти з бюджетів областей до держбюджету. Субвенції із держ­бюджету становитимуть близько 2 млрд грн, тоді як для повного фінансування профтехосвіти у 2016 році потрібно 5,8 млрд грн. Під час голосування за закони була врахована поправка про те, що Уряд цьогоріч перерозподі­лить 500 млн грн між містами об­ласного значення на короткотер­мінову підтримку професійно- технічної освіти, що дасть змогу покрити недостатність фінансу­вання на час упровадження при­йнятих законів.

На сьогодні 29 із 713 училищ, за даними Міносвіти, взагалі не отримали із січня жодної копій­ки. Відтак працівники ПТУ по­новили акції протесту.

Голова Комітету ВР з питань освіти і науки Лілія Гриневич наголосила на тому, що рефор­ма децентралізації ПТО була запропонована в неправильно­му форматі розподілу доходів і повноважень. Комітет з питань освіти і науки виступав катего­рично проти такого формату – і в бюджетну ніч, і перед тим звертався до Міністерства фі­нансів проти такого розподілу повноважень.

Під час зібрання перед при­сутніми виступив заступник мі­ністра освіти і науки Павло Хоб­зей, який повідомив, що для пе­рерахування 500 млн грн від Кабміну було потрібне узго­дження бюджетного комітету ВР та Міністерства фінансів. Це погодження отримали тільки в ніч на 18 березня. Більше того, заступник міністра так і не зміг пояснити долю двох прийнятих законопроектів і коли нарешті буде поновлено фінансування професійно-технічних закладів.

На зборах виступили пред­ставники профтехосвіти різних галузей і регіонів. Усі вони гово­рили про те, що іще на початку лютого ц. р. ВР ухвалила зміни до Бюджетного кодексу і держ­бюджету про повернення прак­тики фінансування професійно- технічної освіти з бюджетів об­ластей та держбюджету, яке було скасоване після ухвалення бюджету країни на 2016 рік, од­нак ці зміни досі не підписав Президент.

Промовці наголошували, що передача фінансування профтехосвіти на місця призвела до того, що багато міст не спромож­ні фінансувати ПТНЗ. Так, деякі міські й обласні ради виділили на утримання закладів профтехосвіти від 10 до 50% від торішніх обсягів фінансування. Разом з тим разовий внесок у 500 млн грн не врятує галузь, яка опини­лася у фінансовому вакуумі. Тож викладачі вимагають по­вернути фінансування системи ПТО із коштів держбюджету.

Учасники зібрання звернули­ся до Президента з вимогою під­писати законопроекти про фінан­сування системи профтехосвіти «Про внесення змін до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно- технічної освіти», доручити Уря­ду забезпечити перерахування обласним бюджетам стабіліза­ційної дотації на підтримку за­кладів профтехосвіти в розмірі 500 млн грн, передбаченої Поста­новою КМУ від 4.02.2016 № 41.

З цими вимогами після завер­шення заходу представники ПТО пікетували Адміністрацію Президента, домагаючись не­гайного та ефективного вирі­шення актуальної і болючої про­блеми фактичного знищення системи профтехосвіти.

Коли готувався матеріал, стало відомо, що Президент країни 18 березня наклав вето на законопроект про внесення змін до ЗУ «Про Державний бю­джет на 2016 рік» щодо джерела фінансування закладів профе­сійно-технічної освіти.

Тетяна РУБАН,

«ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Василь АНДРЕЄВ, голова Профспілки працівників будівни­цтва і промисловості будівельних матеріа­лів України:

«Сьогодні система професійно-технічної освіти опи­нилася на межі руйнування вна­слідок прийняття ЗУ «Про Дер­жавний бюджет на 2016 рік» (стаття 27) і удаваної передачі її фінансування з державного бю­джету на місцевий рівень.

Багато міст і селищ не мають ко­штів на утримання професійно- технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад ви­ділила тільки від 10 до 50% від минулорічних обсягів фінансуван­ня. Два місяці не виплачуються зарплати та стипендії, не забезпе­чується харчування дітей-сиріт, лу­нають погрози відключити поста­чання тепла, води та електроенер­гії у зв’язку із заборгованістю, існує серйозна загроза самого існування закладів.

Ми вимагаємо від Президента під­писати два законопроекти про фі­нансування профтехосвіти, при­йняті Верховною Радою, створити робочу групу з реформ, які плану­ються в профтехосвіті, і примусити Уряд виділити 500 млн грн, які є на папері, проте до профтехучилищ так і не дійшли. Якщо держава не вирішить питання з фінансуванням, то педагоги приймуть рішення про загальнонаціональний страйк».

Лілія ГРИНЕВИЧ, голова Комітету ВР з питань освіти і науки:

«Реформа децентра­лізації ПТО була за­пропонована в не­правильному форматі розподілу доходів і повноважень. Комітет з питань освіти і науки виступав ка­тегорично проти такого формату – і в бюджетну ніч, і перед тим звернувся до Міністерства фінан­сів проти такого розподілу повно­важень.

Комітет виступив з кількома прин­циповими позиціями. По-перше, загальна середня освіта, яку наші діти здобувають у професійно- технічних закладах, має фінансу­ватися з державної субвенції. По- друге, передбачалася субвенція на підготовку робітничих кадрів. По-третє, передбачалися зміни до бюджету в обсязі 1,8 млрд грн, а решту мали додавати з місцевих бюджетів.

Заборгованість із зарплати у 29 професійно-технічних закладах є кричущою несправедливістю. 17 березня на засіданні бюджет­ного комітету прийнято позитив­не рішення щодо постанови, і ми звернулися з вимогою про термі­нову виплату 500 млн грн ПТНЗ. Тим часом Комітет досі не отри­мав жодного рішення про підпи­сання Президентом законів про професійно-технічну освіту».

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації профспілок України:

«Люди обурені та­ким ставленням до системи профтехос­віти. Влада прово­дить реформи, але вони непослі­довні й необґрунтовані. Справді, система профтехосвіти потребує модернізації: світ рухається впе­ред, нова техніка, нові технології, все це необхідно. Але реформи потрібно проводити так, щоб не нашкодити правам дітей. Зараз їх практично кинули, адже не всі органи місцевого самоврядуван­ня спроможні фінансувати на­вчальні заклади. Приміром, якщо профтехучилище розташоване в маленькому містечку, то йому можуть бути і не потрібні робочі кадри тих професій, які це учили­ще готує. На цій підставі місцева влада може відмовитися фінан­сувати ПТУ. Але ці кадри потрібні країні, в інших секторах економі­ки. Держава не може скинути цю проблему на село, щоб воно са­мотужки усе вирішувало, – це не державний підхід. Проте зараз для профтехосвіти найголовніше питання – як вижити без зарпла­ти, без стипендій».

01.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання