« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НАЗДОГАНЯЮЧИ ЄВРОПУ: КОНВЕНЦІЯ № 102 ОЧІКУЄ СВОГО РОЗГЛЯДУ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

НАЗДОГАНЯЮЧИ ЄВРОПУ: КОНВЕНЦІЯ № 102 ОЧІКУЄ СВОГО РОЗГЛЯДУ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

«Нарешті законопроект «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102» внесений Президентом України до Верховної Ради й очікує свого розгляду в се­сійній залі», – про це заявила голова парла­ментського Комітету з питань соціальної полі­тики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова. Задля обговорення пи­тань, пов’язаних із процесом, вимогами та зобов’язаннями України в зв’язку з ратифіка­цією вказаної Конвенції, 11 березня зазначе­ний Комітет спільно з Міжнародною організа­цією праці провели круглий стіл «Зміцнення системи соціального забезпечення України шляхом ратифікації Конвенції МОП № 102».

У заході взяли участь народні депутати України, експерти МОП, представники Президента України, Кабі­нету Міністрів України, мі­ністерств, відомств, всеукраїнських об’єднань ор­ганізацій профспілок, робо­тодавців, а також науковці.

«Ми будемо переконува­ти депутатів, щоб вони при­йняли і ратифікували цю Конвенцію», – запевнила голова Комітету Верховної Ради України з питань соці­альної політики, зайнятос­ті та пенсійного забезпе­чення, народний депутат Людмила Денісова, яка спільно з Національним ко­ординатором МОП в Украї­ні Сергієм Савчуком висту­пила модератором заходу.

Керівник відділу соці­альної політики, управлін­ня і стандартів Департа­менту соціального захисту МОП Валері Шмітт прове­ла для учасників круглого столу презентацію «Ратифі­кація Конвенції МОП № 102 – віха на шляху до побудо­ви і підтримки сталих сис­тем соціального захисту», в якій наголосила, що рати­фікація Конвенції – не кі­нець, а тільки початок шля­ху, і МОП бере на себе зобов’язання співпрацюва­ти з Урядом задля забезпе­чення застосування її на практиці.

Голова Спільного пред­ставницького органу репре­зентативних всеукраїн­ських об’єднань профспі­лок на національному рів­ні, Голова ФПУ Григорій Осовий під час обговорення питання зміцнення систе­ми соціального забезпечен­ня України шляхом ратифі­кації Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соці­ального забезпечення (1952 р.) наголосив, що і Уряд, і профспілки, і робо­тодавці ще в 2010 році ви­словилися за необхідність підготовки до ратифікації даної Конвенції. Зокрема, про це йшлося в тексті Ге­неральної угоди, підписа­ної цього ж року.

Профспілковий лідер та­кож зазначив, що Україна спізнюється на півстоліття, адже поки ми перебуваємо у відчутті того, що Конвен­цію № 102 потрібно ратифі­кувати, Міжнародна орга­нізація праці ухвалила вже нові підходи до соціально­го забезпечення. Мова йде про прийняту в червні 2012 року у формі нової міжна­родної трудової норми Ре­комендацію № 202 щодо мі­німальних рівнів соціаль­ного захисту.

«Ще один інструмент, що має бути реалізований в Україні в зв’язку з підпи­санням Угоди про асоціа­цію між Україною та Євро­пейським Союзом, – це Єв­ропейський кодекс соціаль­ного забезпечення. Якщо ми говоримо про статус України як європейської держави, то маємо підтяг­нутися до відповідних стандартів, що є класични­ми з точки зору соціально­го захисту громадян євро­пейських держав», – зазна­чив Григорій Осовий.

Перший заступник голо­ви Комітету Верховної Ради України з питань соці­альної політики, зайнятос­ті та пенсійного забезпе­чення, народний депутат України Сергій Каплін, у свою чергу, також запев­нив, що задля ратифікації документа буде докладено максимум зусиль.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 

  • ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

стало відомо, що 16.03.2016 Верховна Рада ратифікувала Конвенцію МОП № 102. «За» проголосували 253 депутати.


ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій САВЧУК,

Націо­нальний коорди­натор МОП в Україні:

«Україна розпочала шлях до ратифікації Конвенції № 102 ще 2006 року, але кілька разів зупинялася. Спо­діваюся, що цього разу процес завершиться успішно. Міністерство соціальної політики ви­явило ініціативу й лі­дерство. До цієї роботи дуже активно долучи­лися і представники ро­ботодавців, і представ­ники профспілок. Ми підготували солідний базис, щоб парламент прийняв позитивне рі­шення щодо ратифіка­ції Конвенції № 102».

Сергій КАПЛІН,

перший заступник голови парла­ментсько­го Комітету з питань со­ціальної політики, за­йнятості та пенсійного забезпечення, народ­ний депутат України:

«За 25 років держава заборгувала україн­ським громадянам со­тні мільярдів гривень. Усі ті декларації, зако­ни, нормативно-правові акти, які приймалися для забезпечення яки­хось елементарних стандартів соціального забезпечення, ігнорува­лися... Абсолютно амо­рально, політично і на­уково не коректно го­ворити про те, що в цих питаннях ми маємо справжні об’єктивні та реальні успіхи».

Людмила ДЕНІСО­ВА,

голо­ва парла­мент­ського Комітету з питань соціальної по­літики, зайнятості та пенсійного забезпечен­ня, народний депутат України:

«Соціальне забезпечен­ня є правом людини, і кожній людині, неза­лежно від того, де вона живе, має бути гаран­товано мінімальний рі­вень базового соціаль­ного захисту. Відповідні гарантії закладені саме у Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпе­чення, і на сьогодні Україна бере на себе зобов’язання щодо ратифікації 9 з 15 її розділів».

Григорій ОСОВИЙ,

Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова ФПУ:

«Ми підтримуємо рати­фікацію Конвенції № 102 про мінімальні норми соціального забезпе­чення. Потрібно вибу­дувати такий мур міні­мально гарантованого рівня соціального за­безпечення, за який би не заступали «рефор­ми», що проводяться в нашій країні. А спокуси такі є. Тому підтримую­чи позицію, яку висло­вили профспілки щодо ратифікації, разом з тим застерігаю, щоб імплементація відбува­лася в площині дебатів і діалогу з представни­ками застрахованих осіб – профспілками».

Валері ШМІТТ,

керівник відділу соціаль­ної полі­тики, управління і стандартів Департаменту соціаль­ного захисту МОП:

«Соціальний захист – це також економічна необхідність. Соціаль­ний захист сприяє до­ступу до медичних і освітніх послуг, харчо­вих продуктів і є важ­ливим фактором про­дуктивності робочої сили. В умовах криз і шоків соціальний за­хист є важливим стабі­лізуючим елементом, що дозволяє економіці абсорбувати їх і віднов­люватися, сприяє соці­альному миру, зменшу­ючи несправедливість».

 

 

18.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання