« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПОДАТКИ НА ВИДАТКИ

ПОДАТКИ НА ВИДАТКИ

На початку березня до по­рядку денного Верховної Ради України включили законопроект, що має по­передню назву «Про ну­льову декларацію». Його автори Юрій Луценко та Олександр Кірш пропону­ють зобов’язати всіх по­внолітніх громадян звіту­вати перед Державною фіскальною службою не тільки про свої доходи, а й про витрати. Якщо ж з’ясується, що громадяни витрачають більше, ніж заробляють, доведеться аргументувати «прозо­рість чесно заробленого». Не зможуть довести – бу­дуть сплачувати податки.

На практиці, за задумом ав­торів законопроекту, це буде виглядати так: кожен українець має особисто за­повнити, принести або надіслати поштою до ДФС так звану нульо­ву декларацію, де вказати, чим володіє: бізнес, нерухомість, зем­ля, транспорт, коштовності і на­віть вміст гаманця. Ці дані бу­дуть прийняті як певна «точка відліку». А вже з наступного звіт­ного року треба буде показати по­датківцям усі доходи, навіть по­дарунки, а заразом підтвердити сплачені з них податки. Та голо­вне – фіскальну службу цікавити­ме, як людина розпорядилась на­житим статком. Якщо раптом ви­трати перевищать доходи, байду­же на яку величину, доведеться сплатити 21% від суми переви­щення плюс 22% – єдиний соці­альний внесок. Відтепер, ствер­джує Юрій Луценко, ніхто не змо­же посилатись, що позичив гроші у тещі або знайшов гаманця з американською валютою просто на вулиці.

Реалізація закону поверне ті­ньові гроші в економіку, напо­внить додаткові доходи до держ­бюджету і навіть поліпшить ін­вестиційний клімат, перекону­ють автори «нульової деклара­ції». Звісно, за умови, що законо­проект вчасно розглянуть народ­ні депутати.

Однак самі парламентарі сум­ніваються, що закон ухвалять без поправок. На переконання глави профільного Комітету ВР Ніни Южаніної, документ надміру де­кларативний. Він не передбачає чітких термінів його виконання, а також жорсткої відповідаль­ності за неналежну інформацію до органів ДФС. Комітет готує свій варіант законопроекту. Оби­два варіанти розглядатимуть у другій половині поточного року, після обговорення з громадськіс­тю. А впроваджуватись закон буде у кілька етапів. Автори пла­нують «випробувати» його на державних службовцях, потім – на представниках бізнесу, і в останню чергу – на пересічних громадянах. При цьому з перелі­ку вилучать непрацюючих пенсіонерів.

Експерти мають великий сум­нів, що бізнес почне дотримува­тись закону та прозоро сплачува­ти податки. Відтак фіскали, стверджує економіст Віктор Ли­сицький, «реально зможуть тряс­ти лише дрібних «крамарів» і про­стих громадян, аби з’ясувати, звідки у них «зайві» гроші».

 

БРЮССЕЛЬСЬКІ КАНІКУЛИ

Україна не наблизила­ся до безвізового ре­жиму, на відміну від Грузії. Брюссель нага­дав Києву про антикорупцій­ні зобов’язання і запуск сис­теми електронного деклару­вання. Експерти вбачають у відтермінуванні рішення по Україні тим, що ЄС не впев­нений, що Київ достатньо протидіє корупції.

Народний депутат України Сергій Лещенко після спілку­вання з групою європейських дипломатів у Брюсселі пові­домив, що Україна не викона­ла всіх рекомендацій ЄС для того, аби безвізовий режим почав діяти найближчим ча­сом. Перші особи Української держави неодноразово заяв­ляли про виконання Украї­ною всіх «безвізових» реко­мендацій ЄС, проте європей­ські партнери не тільки за­кликають Київ посилити бо­ротьбу із системною корупці­єю, а й вказують на недоліки нових антикорупційних зако­нів. Приміром, закон про електронне декларування не відповідає вимогам Європей­ського Союзу.

Вітчизняні аналітики ка­жуть, що «стоп-кран» у потязі до ЄС натиснули українські політики: не можна домовля­тись про стратегію з країною, де Уряд втратив підтримку парламентської більшості і довіру народу. І хоча ЄС не сказав категоричного «ні» безвізовому режиму з Украї­ною, дзвінок пролунав надто тривожний. Київ має впро­довж двох-трьох тижнів сформувати нову коаліцію, новий Уряд технократів, а пізніше продемонструвати реальні кроки боротьби з корупцією.

До слова, в Грузії пакет ухва­лених законів і виконаних ре­комендацій був набагато ширший від того, чого вима­гали від України. Однак Гру­зія відрапортувала: вимоги виконані, а Київ своєю нері­шучою поведінкою повернув розгляд питання «на круги своя». Тож і не встигли на один потяг з грузинами. Ви­ходить, що відмахнулись від безвізового режиму, а жест доброї волі до українського суспільства відхилили. Після Майдану в Європейському Союзі вважали, що Україна заслужила на такий вияв по­ваги. Але нині очікування безвізового режиму подібні до гонитви за небокраєм, який щоразу віддаляється.

  •   ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Олександр СУШКО, науковий директор Інституту євроат­лантичного співро­бітництва:

«Грузія отримала аналогічний з Украї­ною план дій щодо запровадження без­візового режиму на 2,5 року пізніше. Грузини все викона­ли. До них заува­жень немає. Грузії можуть дати безві­зовий режим рані­ше, ніж Україні. Якщо ми відстане­мо, це буде відчут­ний ляпас».

Василь МІРОШНИ­ЧЕНКО, експерт з міжнародних відно­син:

«Ми завжди йшли в пакеті з Грузією у питанні безвізового режиму, а наразі нас від’єднали. Тепер ко­жен прямує своєю дорогою. В ідеаль­ному сценарії може­мо отримати лібера­лізацію в кінці лип­ня, на початку серп­ня. За негативного сценарію це може статися в 2017–2018 роках».

Василь ФІЛІПЧУК, керівник Міжнарод­ного центру пер­спективних дослі­джень:

«Після Майдану іс­нував консенсус, що Україна героїзмом громадян на Майда­ні заслужила безві­зовий режим. І той факт, що за 2 роки парламент, Уряд, Президент не мо­жуть закінчити до­волі нескладні тех­нічні вимоги щодо безвізового режиму, є дуже негативною оцінкою».

12.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання