« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ФІНАНСУВАННЯ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ?

ФІНАНСУВАННЯ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ?

З прийняттям дер­жавного бюджету на 2016 рік вкотре по­стало питання піль­гового проїзду для окремих категорій громадян.

Як відомо, категорії пільговиків визна­чені низкою зако­нів України, і дер­жава передавала на місце­ві бюджети субвенціями кошти на покриття витрат транспортним компаніям за їх перевезення. В держ­бюджеті на 2016 рік таких витрат не передбачено вза­галі, але й пільговий про­їзд, відповідно до постанов Кабміну, не скасований. Місцеві громади залиши­лися без коштів на компен­сацію проїзду пенсіонерам, людям з обмеженими мож­ливостями, ветеранам ві­йни, чорнобильцям та ін­шим категоріям. Попри те, що право на пільговий про­їзд закріплене в законодав­стві, люди фактично не мо­жуть ним скористатися. Це може викликати численні акції протесту, особливо на фоні падіння економіки та зниження реальних дохо­дів населення.

Чому це питання зали­шилось неврегульованим, депутати й самі не знають. Кажуть, норма випадково випала при голосуванні за державний кошторис. Од­нак наслідки депутатської недбалості вже відчули на місцях. Місцеві органи вла­ди мають право фінансува­ти пільги та не мають до­статньо коштів. На компен­сацію безоплатного проїз­ду в Україні потрібно 2,2 млрд грн. Якщо цю суму розподілити за регіо­нами, виходить чимала ви­тратна частина місцевого бюджету. Хтось із очільни­ків району чи області зна­ходить резерви, а хтось не може задовольнити всіх пільговиків. Тож мери більш ніж 200 українських міст звернулись до вищих органів влади з проханням виділити кошти на ком­пенсацію пільгового про­їзду. Співавторами законо­проекту стали представни­ки шести депутатських фракцій, тож є надія, що його найближчим часом винесуть на розгляд і під­тримає парламент.

Доки питання не врегу­льовано, перевізники по­чали діяти рішуче. У маршрутках з’являються оголошення про відмову безкоштовно перевозити пільговиків певних катего­рій. У такий спосіб вони намагаються привернути увагу влади до проблеми відшкодування пільгових перевезень. Виходить за­мкнуте коло: держава від­мовляється компенсувати перевізникам витрати, ті не хочуть працювати в зби­ток, тож і відмовляються задарма перевозити пільго­виків.

Міністерство соцполіти­ки виступає за внесення відповідних змін до бю­джету, аби функцію фінан­сування пільг залишити за державою. Міністерство фінансів займає протилеж­ну позицію. Слово – за пар­ламентом.

  • КОМЕНТАР

ОКСАНА ПРОДАН, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ, ІНІЦІАТОР ТА СПІВАВТОР ЗАКОНОПРОЕКТУ № 4024:

«Ми пропонуємо забезпечити право на пільговий проїзд реальними коштами. Субвенція з державного бюджету в розмірі 1,91 млрд грн дасть змогу місцевим громадам акумулювати фінансовий ресурс, спрямувати його на розвиток своїх регіонів, а не витрачати останнє на те, що має забезпечити український уряд».

 

НА НЕМА Й СУДУ НЕМА

Суд відновив на посаді звинуваченого в хабарництві голову Держслужби за­йнятості («ПВ» розповідали про деталі інциденту в №38 за 2015 рік). Першим про це дізнався його безпосередній керівник – міністр соціальної політики Павло Розенко. Який і сповістив громаді, що у нього є офіційна заява адвоката про те, що термін відсторонення Ярослава Кашуби з посади сплив, тож він має повернутися на своє робоче місце. Тим більше, стверджував адвокат, що жодних судових роз­глядів у справі хабарництва немає.

Ситуація більш ніж дивна. 11 вересня минулого року співробітники СБУ спільно з Генеральною прокуратурою затримали голову Державної служби зайнятості на хабарі в 622 тис. грн. У ба­гажнику його автомобіля знайшли зброю. Кар­тинку із затриманням високопосадовця показа­ли практично всі українські телеканали. Сус­пільство очікувало гучного розгляду справи за хабарництвом, бо набирала обертів задекларо­вана боротьба з корупцією.

Однак усе пішло традиційним шляхом. Друзі за­триманого перейнялись «важким матеріальним станом та тією обставиною, що в нього дуже хво­ріє мати», повитрушували зі своїх скарбничок ко­пійки і нашкребли майже 2 млн грн на заставу.

Хоч якогось судового розгляду справи про ха­барництво громадськість так і не дочекалась. Жодного логічного продовження у ганебній по­ведінці чиновника. Який, до слова, незадовго до свого затримання відвідав Німеччину, де прой­шов тренінг із запобігання корупції.

Одразу після свого затримання глава Держав­ної служби зайнятості, затриманий за організа­цію корупційних схем, скористався послугами координаційного центру Міністерства юстиції з безоплатної правової допомоги. Одним словом, за наші з вами гроші винайняв собі адвоката. Адвокат виявився тямущим і до розгляду спра­ву не довів. Свою справу добре знає.

Чим закінчиться історія, говорити зарано. Відомо лишень, що пан Розенко категорично проти того, аби поновлювати на посаді чиновника-хабарни­ка. Попри всі судові постанови та клопотання ад­вокатів. «Жодних підстав щодо поновлення на по­саді Кашуби я не бачу», – заявив міністр.

  • КОМЕНТАР

Ярослав ЮРЧИШИН, експерт Реаніма­ційного пакету реформ:

«Це все, що нам варто знати про «судову реформу» та бажання політиків топ- рівня боротися з корупцією. Пафосно за­тримали з хабарем на руках і… поновили на посаді. Прямісінько в розпал судової реформи. Нова резонансна історія, немов її трагічний апофеоз. Печерський суд ухвалює рішення, яким зобов’язує Мінсоцполітики поновити на посаді голови Дер­жавної служби зайнятості України Ярослава Кашубу, який восени минулого року був спійманий на отриманні хабара в більш ніж 600 тис. грн. При цьому правоохо­ронні органи викрили цілу схему, за допомогою якої керівництво Держслужби наживалося на тендерній да­нині з підприємців. Усе це було чітко зафіксовано, дока­зової бази напевне вистачило б на солідні терміни ув’язнення всім фігурантам справи, насамперед Кашубі. Але справою зайнявся Печерський суд, і все пішло ціл­ком традиційним шляхом».

27.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання