« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ЯКА ВОНА В УКРАЇНІ?

СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ЯКА ВОНА В УКРАЇНІ?

Урядові реформи «жорсткої» економії 2014–2015 років – заморожування розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, збіль­шення грошового розриву між розмірами базового та­рифного розряду ЄТС та мі­німальної заробітної плати, високий рівень інфляції при­звели до падіння реальної зарплати у зазначений пері­од на 23,3%, збільшення утричі заборгованості з ви­плати зарплати у 2014-му і на 42,5% у 2015 році.

Падіння внутрішнього попиту призвело до падіння еконо­міки і, як наслідок, – скоро­чення доходів бюджету. Далі – по спіралі. Доходи бюджету залежать від фінансових ресурсів усіх секторів економіки, обсягів промислового виробництва.

Частка оплати праці у структурі ВВП суттєво відстає, а частка подат­ків на виробництво та імпорт переви­щує аналогічний показник країн ЄС.

Загострення соціально-економіч­них проблем, що нині досягло ката­строфічних темпів, підриває не лише стабільність у суспільстві, а й стає загрозою майбутньому Украї­ни як успішної країни з ефективною економікою та високими стандарта­ми життя.

Негативні тенденції в економіці, відсутність комплексної ефектив­ної державної політики та соціаль­ні зрушення створили катастрофіч­ну ситуацію на ринку праці.

Спостерігається дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили: на ринку праці найбільш во­стребуваними є працівники робітни­чих професій, тоді як серед безробіт­них значну частку становлять фахів­ці із вищою освітою. Однією із най­гостріших соціально-економічних проблем в Україні є безробіття моло­ді (осіб у віці 16–35 років), рівень яко­го сягнув понад 20%, тобто кожна п’ята молода людина не має роботи.

Україна продовжує стрімко втрача­ти працівників у формальному секто­рі, структура розподілу населення свідчить про зневіреність українців в офіційному працевлаштуванні. Так, середньооблікова кількість штатних працівників становить лише 7,9 млн осіб, чисельність пенсіонерів – 12,2 млн, студентів – 1,7 млн, безробіт­них – 1,6 млн осіб і близько 6 млн пра­цездатних українців сьогодні працю­ють за кордоном. Крім того, понад 8 млн українців так чи інакше зайняті у тіньовому секторі економіки.

Протягом 2014–2015 років у 2,8 раза підвищилися тарифи на електроенергію, у 6 разів – ціни на природний газ, тарифи на опалення – у середньо­му на 71%, у 2,8 раза – тарифи на гаря­чу воду та в 1,4 раза – тарифи на хо­лодну воду. Однак ці підвищення не є граничними. Так, протягом 2016– 2017 років тарифи на електроенергію зростатимуть ще і ще.

У 2016 рік Україна увійшла з ре­кордним зростанням інфляції за останні 15 років (у 2015-му рівень ін­фляції сягнув 143,3%).

Людина, яка отримує трудовий дохід у вигляді заробітної плати, і роботодавець перебувають у нерів­них умовах, оскільки працівник платить податок зі всього доходу, у тому числі необхідного для прожит­кового мінімуму та відтворення ро­бочої сили, а роботодавець – тільки з прибутку, тобто з доходу, зменше­ного на собівартість продукції.

Департамент захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ

ДО ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Одним із ключових принципів соціальної справедливості є звільнен­ня від оподаткування тієї суми доходу, що необхідна людині для за­безпечення мінімальних матеріальних потреб. Неоподаткований мі­німум – фундаментальна основа справедливої податкової системи має дорівнювати прожитковому мінімуму для працездатних осіб, ви­значеному відповідно до законодавства.

 

ОФІЦІЙНО

ЗАЯВА З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Прагнення до справедливості завжди було одним із головних орієнти­рів соціального прогресу.

П’ятий рік поспіль 20 лютого в Україні відзначається День соціальної справедливості, запроваджений за ініціативою ФПУ Указом Президента у 2011 році.

Революція Гідності та боротьба за свободу України створили нову укра­їнську ідею – ідею гідності, свободи і справедливого майбутнього.

Громадяни України довели і продовжують у надтяжких умовах щоденно доводити, що саме гідність є базовою складовою характеру українсько­го народу.

Скорочення бідності та посилення соціальної єдності, впровадження в Украї­ні європейських стандартів життя та вихід України на провідні позиції у світі задекларовано у стратегічних програмних документах країни – Стратегії сталого розвитку «Україна–2020» та Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Проте глобальною проблемою залишається відсутність комплексного стратегічного бачення державної соціальної політики, перспективних соціальних «маяків» та векторів соціального руху.

Розпочаті Урядом реформи не дають бажаних результатів щодо покра­щення життя і добробуту людей. Натомість маємо зростаючу соціаль­но-економічну нерівність і поширення бідності у суспільстві, погіршен­ня умов існування більшості населення, очевидну відсутність справед­ливості в політиці перерозподілу доходів.

Розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій – мінімаль­ної зарплати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії за віком сьогодні більш ніж удвічі менші, ніж мають бути згідно з чинним законодавством.

У 2015 році в умовах катастрофічного підвищення цін і тарифів на осно­вні соціально значущі товари та життєво необхідні послуги (1,4–6 разів) відбулося падіння купівельної спроможності мінімальної заробітної плати щодо придбання цих товарів та послуг майже наполовину. На 20,1% впала реальна заробітна плата.

Збільшуються розміри заборгованості з виплати заробітної плати – у 2015 році вони зросли з 1,3 до 1,9 млрд грн. Протягом останніх двох ро­ків країна втратила 2 мільйони робочих місць.

Це породжує невпевненість громадян у завтрашньому дні та посилює зростання соціальної напруги у суспільстві.

Відповідно до висновків Національної доповіді «Цілі Розвитку Тисячо­ліття. Україна. 2000–2015» проблема бідності залишається актуальною: за критерієм фактичного прожиткового мінімуму у 2015 році рівень бід­ності зріс до 32%, кожен п’ятий працюючий на сьогодні є бідним.

Викорінення бідності, боротьба з нерівністю та захист прав кожної лю­дини є головними орієнтирами Цілей сталого розвитку (2015–2030), за­тверджених на Саміті ООН у вересні 2015 року.

Підтримуючи принципи соціальної справедливості, профспілки докла­дають максимум зусиль для розбудови України як соціальної держави, спонукання діяльності Уряду на загальне благо, утвердження в суспіль­стві соціальної злагоди, реального поліпшення рівня життя громадян.

Федерація профспілок України як найбільш представницьке профспілко­ве об’єднання виступає категорично проти Урядової політики жорсткої економії, за яку вимушені розплачуватися пересічні громадяни, проти ма­сових порушень трудових і соціально-економічних прав працівників.

Профспілки домагаються від Уряду, об’єднань роботодавців, політичних партій об’єктивного аналізу причин кризи, осмислення її глибини та масштабів, зваженої оцінки резервів і раціонального використання їх за­для економічного зростання та підвищення рівня життя населення.

Тільки широкомасштабне і стійке економічне зростання є передумовою забезпечення соціального розвитку та справедливості в суспільстві. Працююча людина має забезпечити своєю працею достатній рівень життя для себе та своєї сім’ї і не бути залежною від допомоги держави.

Профспілки заявляють про свою готовність до активного та ефективно­го соціального діалогу та взаємодії з усіма зацікавленими сторонами для затвердження прав людини праці, зростання добробуту населення, реального становлення соціально відповідального бізнесу як важливої складової соціально-економічної політики держави.

Відповідно до норм ратифікованої Україною Конвенції МОП № 117 вся політика має передусім спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення.

Федерація профспілок України закликає Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, центральні та місцеві органи вико­навчої влади, роботодавців та підприємців, громадські організації спрямо­вувати спільні зусилля на забезпечення соціальної справедливості у суспіль­стві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов існування та ефективного соціального захисту.

27.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання