« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НА КОЛА СВОЇ ПОВЕРТАЮТЬСЯ НЕ ВСІ

НА КОЛА СВОЇ ПОВЕРТАЮТЬСЯ НЕ ВСІ

Міністри, котрі в останні місяці написали заяви про відставку, спішно їх від­кликали, причому впро­довж одного дня.

Про своє бажання поверну­тися на робочі місця зая­вили міністр аграрної по­літики і продовольства Олексій Павленко, міністр охо­рони здоров’я Олександр Квіташвілі, міністр інформаційної по­літики Юрій Стець та міністр інфраструктури Андрій Пивовар­ський. Пан Павленко раптом усвідомив «повну відповідаль­ність за долю країни у непростий час». Такі ж почуття, судячи з усього, пережили і троє його ко­лег. Тож вирішили, як і раніше, працювати разом єдиною та згур­тованою командою.

Якщо заяви про відставку чо­тирьох високих чиновників осо­бливого резонансу не набули, то рішення ключового гравця Уряду – міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса вийти з гри збурило світову спіль­ноту. Для цього є кілька вагомих причин. Очолюване ним відом­ство має потужну репутацію се­ред західних донорських інститу­цій та урядів. Відтак, можлива відставка очільника МРЕТ ви­кликала очікувану реакцію Захо­ду і США. Західні країни, щойно стало відомо про намір Аброваві­чуса залишити чинний Уряд, зва­жились на безпрецедентний крок – призначили термінову зустріч в Адміністрації Президента. Пред­ставники США, ЄС, Канади, Фран­ції, Великобританії, ФРН, Італії, Литви, Швеції, Швейцарії та Нор­вегії висловили «глибоке розча­рування відставкою міністра еко­номічного розвитку і торгівлі пана Айвараса Абромавічуса, який досяг справжніх результа­тів у проведенні реформ в Украї­ні». Не вдаючись у деталі, вони закликали представників україн­ської влади «відкинути свої дріб’язкові розбіжності, наза­вжди залишити в минулому ко­рисливі інтереси, які гальмували розвиток країни протягом десяти­літь, й активізувати проведення необхідних реформ».

Експерти стверджують, що це була досить різка заява послів країн «великої сімки». Всі вони воліють бачити продовження ре­форм, започаткованих міні­стром, який став першим чинов­ником, що не робив жодних спроб працювати на власну ки­шеню. І не хоче звикати до діяль­ності в умовах «жорстких полі­тичних пристрастей».

Якщо Айварас Абромавічус не змінить свого рішення і не повер­неться до складу Уряду, його від­ставка дуже швидко позначиться на простих українцях. Адже полі­тичні баталії можуть вплинути на курс гривні, а іноземна допо­мога взагалі опиниться під загро­зою. Інвестори досить чітко сте­жать за всіма процесами в Украї­ні, тож не поспішатимуть вклада­ти свої капітали в країну, влада якої не має бажання порозумі­тись між усіма своїми гілками.

 

ПОЗА ЗОНОЮ ВПЛИВУ

Національний банк не в змозі зупинити па­даючу гривню. На пе­реконання глави Цен­тробанку Валерії Гонтарєвої, все, що відбувається з кур­сом, жодним чином не зале­жить від головного банку країни. На нього впливають сезонні, фундаментальні фактори, панічні настрої на­селення тощо. Тож пані Гон­тарєва закликає українців звикати мислити категорія­ми цін. Що це означає на практиці, сказати важко. Очільниця банку останнім часом взагалі говорить за­гадками. Нещодавно поспі­шила запевнити, що нічого страшного на валютному ринку не відбувається, оскільки «ми перебуваємо під амбрелою». Напевне, не всі українці знають, що в пе­рекладі з англійської це – па­расолька. А більшість грома­дян не можуть збагнути, що ж насправді відбувається з курсом? Заклики глави Нац­банку «не сприймати коли­вання курсу, що відбувається в останні місяці, як дещо екс­траординарне» вже не спра­цьовують. Запевнення, що головний банк і не повинен регулювати валютний ринок, просто дратує населення.

Експерти ж, навпаки, переко­нані, що в Національного бан­ку є інструменти, аби стрима­ти падіння курсу, але це по­тягне за собою невиконання зобов’язань у частині бюджет­них витрат. Голова Комітету економістів України Андрій Новак стверджує, що еконо­мічних передумов для деваль­вації гривні немає. «Цей про­цес відбувається тільки тому, що тривають валютні спеку­ляції і хтось з владної верхів­ки на цьому добряче нажива­ється. Знецінення гривні за­кінчиться тоді, коли Націо­нальний банк України почне безпосередньо виконувати свої функції регулятора цього ринку, а не працювати в ін­тересах олігархічних кланів», – пояснив експерт.

Прикметно, що українці вже не довіряють ані політиці НБУ, ані прогнозам фінан­систів і готуються до черго­вого стрибка курсу. Громада звикає покладатися лише на власну інтуїцію, добре розу­міючи, що валютне регулю­вання вже давно перебуває поза зоною впливу Центро­банку. Бо як інакше сприйма­ти інформацію, що нинішній дисбаланс у попиті та пропо­зиції валюти виник через «ве­ликий період святкувань»?

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Михайло ДЕМКІВ, аналітик банків­ського сектору ICU:

«Чорна смуга» у бан­ківській сфері трива­тиме до середини року. В окремі місяці ми, ймовірно, спо­стерігатимемо неве­ликий плюс, але в довгостроковій пер­спективі курс стабі­лізується не раніше другої половини року, а то й напри­кінці 2016-го».

Олександр САВЧЕН­КО, директор Між­народного інституту бізнесу, екс-заступник глави НБУ:

«Падіння гривні обу­мовлене непрофесій­ною валютно-курсо­вою політикою ни­нішнього керівництва Нацбанку, яке жор­стким регулюванням ринку спровокувало появу в Україні двох курсів – офіційного і «чорного», який по­требує різких коли­вань для отримання надприбутків».

Олександр ГОНЧА­РОВ, директор Ін­ституту розвитку економіки України:

«Аналізуючи рішен­ня Уряду і Нацбанку в минулому 2015 році, розумієш, що Арсеній Яценюк і Валерія Гонтарєва часто плутали, що первинне, а що вто­ринне. Вони самі, найімовірніше, не розібралися, чи дій­сно НБУ утискав кредитні пропозиції для реального сек­тору економіки».

13.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання