« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

БЮДЖЕТНІ «НОЖИЦІ»

БЮДЖЕТНІ «НОЖИЦІ»

Законом України «Про Державний бюджет на 2016 рік» держава переклала фінансування ПТУ та ліцеїв на органи місцевого самоврядування. Це рішення поставило під загрозу існування сис­теми профтехосвіти. І хоча ВР вже виправила свою помилку, повернувши ПТУ державне фі­нансування (детальніше – на стор. 5), прецедент змушує замислитися над долею освітян та учнів.

Під удар профтехнічної «ре­форми» потрапив держав­ний навчальний заклад «Ржищівський професійний ліцей» № 28, який забезпечує реалі­зацію потреб громадян у професій­но-технічній освіті, оволодінні ро­бітничими професіями, кваліфікаці­єю відповідно до їхніх інтересів, зді­бностей, стану здоров’я та є одним із кращих серед ПТУ сто­личного регіону.

Сьогодні заклад го­тує спеціалістів за шістьма робочими спеціальностями (тракторист-машиніст сільськогосподарсько­го виробництва; слю­сар з ремонту сіль­ськогосподарських ма­шин і устаткування; водій автотранспорт­них засобів, кухар, кондитер, офіціант). Окрім того, здійснює підготовку курсового професійного навчан­ня, перепідготовку та підвищення кваліфі­кації кадрів. Щорічно тут навчається близь­ко 400 учнів.

У навчальному за­кладі працює висококваліфікований персо­нал, творчий педаго­гічний колектив. Освітньо-виховний процес забезпечують 38 педагогічних пра­цівників. Серед них – викладачі, старші ви­кладачі, майстри виробничого на­вчання тощо. Шість працівників удостоєні звання «Майстер вироб­ничого навчання І категорії», є в лі­цеї заслужений працівник освіти України, викладачі-методисти.

Загальна площа території ліцею – 7,84 га. Навчально-виховний про­цес відбувається у 26 навчальних кабінетах, 13 лабораторіях, 5 май­стернях. Кабінети викладачів об­ладнані технічними засобами на­вчання, площинними та об’ємними навчальними посібниками, комп’ютерною технікою, забезпечені тема­тичними та поурочними папками.

Для належної підготовки квалі­фікованих трактористів-машиніс­тів с/г виробництва, слюсарів із ре­монту с/г машин та устаткування, водіїв автотранспортних засобів (категорія «С») навчальний заклад має лабораторії, слюсарну майстер­ню, автомобільні тренажери.

Крім того, ліцей має навчальне господарство, де проводять заняття із набуття умінь і навичок майбутні трактористи-машиністи сільськогос­подарського виробни­цтва. Машинно-трак­торний парк налічує 14 тракторів, 2 комбайни, 11 автомобілів, понад 70 одиниць сільськогоспо­дарських машин.

Для підготовки ку­харів і кондитерів у на­вчальному закладі об­ладнано кабінети тех­нології приготування їжі, лабораторії куха­рів і кондитерів.

Слюсарі з ремонту автомобілів вивчають ази майбутньої професії у спеціальних кабінетах і лабораторіях, відшлі­фовують знання на на­вчальному транспорті.

Для офіціантів об­ладнано кабінети орга­нізації та обслугову­вання відвідувачів, ку­лінарії і товарознавства, у яких є основне навчальне обладнання, необхідне для виконан­ня планів і програм.

Ліцей має бібліоте­ку, гарну їдальню на 200 місць, яка утриму­ється за рахунок коштів зі спеціаль­ного фонду і забезпечується вироще­ною власною сільгосппродукцією. Усіх учнів, які проживають за межа­ми міста, забезпечують гуртожит­ком, у якому створено умови, набли­жені до домашніх. Є тут кімнати від­починку та самопідготовки, місця для приготування їжі, душові кімна­ти. Обладнано приміщення для робо­ти гуртків і спортивних секцій. У гур­тожитку № 3 діє краєзнавчий музей.

Загроза ліквідації навчального закладу викликала соціальну на­пругу в трудовому колективі, три­вогу серед учнів та їхніх батьків.

Директор закладу Віктор Горді­єнко зазначає, що половину, якщо не 60%, кадрів вони готують для ра­йонів Київської області та сусідніх регіонів.

Нині тут навчається 275 учнів. Із них – 119 із Кагарлика, решта із Ка­нівського, Миронівського, Білоцер­ківського, Обухівського та інших районів. Серед вихованців закладу – 15 дітей-сиріт, 50 дітей із малоза­безпечених сімей.

Керівництво ліцею спільно з профспілковим комітетом, який очолює Надія Масленко, 21 січня провели збори працівників трудо­вого колективу, на які запросили голову Кагарлицького райкому профспілки працівників АПК Пе­тра Цибульського, журналістів «ПВ». Учасники зборів обговорили складне становище, у яке потрапив заклад, і можливі заходи, яких можна вжити для врегулювання проблеми.

Віктор Гордієнко поінформував присутніх про ситуацію із фінансу­ванням ліцею та розповів про мож­ливі «перспективи» закладу. І вони невеселі. Адже минув січень, треба здійснювати поточні платежі, а тут і проблема із зарплатою…

Керівник і профком неодноразо­во зверталися до обласної, міської влади із приводу перелічених про­блем, їхнє питання розглядали на сесії міськради. Проте у відповідь отримували лише відписки.

Нагадаємо, що відповідно до статті 27 ЗУ «Про Державний бю­джет України на 2016 рік» видатки на підготовку робітничих кадрів у навчальному закладі мають бути передбачені у бюджеті міста облас­ного значення Ржищів. «На сьогод­ні бюджет міста на 2016 рік стано­вить 22 млн гривень. На потреби лі­цею потрібно 8,8 млн грн на рік, – пояснює Віктор Олександрович. – Такі кошти неможливо передбачи­ти в місцевому бюджеті, разом з тим їх не закладено і в державному бюджеті. Крім того, у місті діє ще три навчальних заклади І-ІІ рівнів акредитації, котрі передадуть на місцеве фінансування з 2017 року».

Керуючись статями 25, 67 Закону України «Про місцеве самовряду­вання в Україні», Ржищівська місь­ка рада вирішила у зв’язку з фінан­совою неспроможністю міста Ржи­щева забезпечити належне фінансу­вання ДНЗ «Ржищівський професій­ний ліцей» не виділяти кошти з міського бюджету на утримання цього навчального закладу.

Без заробітної плати та стипен­дії залишилися працівники та учні. Через безвихідь колектив за­кладу готовий брати участь в акці­ях протесту для позитивного вирі­шення проблеми.

За підсумками зборів було при­йнято Звернення до органів цен­тральної та виконавчої влади з ви­могою звернути увагу на проблеми ПТУ й відновити їх належне фінан­сування.

Після акції протесту викладчів ПТУ, що відбулася 29 січня, Верховна Рада ухвалила в цілому законо­проекти про внесення змін до Бю­джетного кодексу України та Зако­ну «Про Державний бюджет Украї­ни на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти.

Як надалі вирішуватиметься пи­тання функціонування ПТНЗ, пока­же час.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Петро ЦИБУЛЬСЬКИЙ, голова Кагарлицького райкому профспілки працівників АПК:

– Ржищівський профе­сійний ліцей готує меха­нізаторів, кондитерів, кухарів, автослюсарів, автоводіїв для сільського господарства.

Україна – сільськогосподарська дер­жава. Трудові руки потрібні завжди і всім – від механізатора, який сьогодні оре, сіє, збирає. Так само і водії, котрі працюють на всіх сільгоспроботах, а також нині трудяться в зоні АТО. Ніде не обійдеться і без кухаря та кондите­ра, продукцію яких ми щодня спожи­ваємо.

Сьогодні в ліцеї залишилося 275 учнів, серед яких 15 – діти-сироти, 50 – діти із малозабезпечених сімей. А що буде з майже 90 працівниками за­кладу? Їхнє питання досі не вирішене. Крім того, тут навчається 119 дітей із Кагарлика. Завтра унаслідок необду­маних дій Кабміну, профільних мініс­терств заклад можуть закрити, ці діти прийдуть у район, і куди їх подіти?

Віктор ГОРДІ­ЄНКО, дирек­тор ДНЗ «Ржи­щівський про­фесійний ліцей» № 28:

– На сьогодні місто Ржищів не хоче підпи­сувати навіть штатного розпи­су, бо в них просто немає ко­штів. Нещодавно було засі­дання батьківського комітету ліцею, люди стривожені, за­питують, як діятимемо далі.

Нинішнє Міністерство освіти і науки не вбачає необхідності у професійно-технічній освіті. У планах чиновників – пере­робити школи так, щоб після навчання виходили вже про­фесіонали. Тож професійно- навчальні заклади виявляться непотрібними. А поки що три роки, які нам гарантували уряд і держава, ми маємо пра­цювати в режимі експеримен­ту. Експерименту над живими людьми…

13.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання