« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПЕРЕДБАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО. П’ЯТЬ ЕКСПЕРТНИХ ДУМОК ПРО ПЕТИЦІЇ

ПЕРЕДБАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО. П’ЯТЬ ЕКСПЕРТНИХ ДУМОК ПРО ПЕТИЦІЇ

Усього за чотири місяці після того, як на сайті Президента України почав працювати новий механізм електронної демократії на підтримку тих чи ін­ших ініціатив, було зареєстровано близько 20 тисяч петицій.

Федерація профспілок України також скористалася можливістю привер­нути увагу Президента до проблем та зареєструвала чотири петиції.

До Глави держави звернулися з проханням відновити санаторно-ку­рортне лікування за рахунок коштів соцстраху, зупинити рейдерське за­хоплення санаторію «Лермонтовський», підвищити стипендію до рівня прожиткового мінімуму та відновити гарантії освітян, регламентовані За­коном України «Про освіту».

Звернення профспілок різні, а от відповідь на них однакова – зараз в Україні триває неоголошена війна, грошей у бюджеті не заплановано, Яценюку – розробити механізм вирішення.

Репутація петицій, які задумувалися як фактор демократичного сус­пільства, похитнулася. Адміністрація Президента та Дмитро Шимків ак­тивно показують, що готові прислухатися до позиції народу, навіть якщо вона не подобається Президенту. А от на ділі виходить усе інакше. Меха­нізм електронної демократії в майбутньому може врятувати лише перехід кількості петицій у якість вирішення звернень.

Дар’я ЛАЗАРЄВА,

спеціально для «ПВ»

 

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Федерації професійних спілок України

ПУТІВКА – ТАБУ В УКРАЇНІ

Чи задоволений я як автор однієї із зареєстрованих пети­цій і як Голова Федерації відпо­віддю Гаранта на петиції? Ска­жу, що ні.

Наша ініціатива відновити у країні профілактику захво­рювань через санаторно-ку­рортне лікування поки що не спрацювала. Верховна Рада по­стійно відкладає розгляд зако­нопроекту, який було розро­блено спільно із профспілками та Комітетом ВРУ з питань со­ціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Депутати навмисно затягують із його розглядом. Тепер зрозу­міло, що вирішення цього пи­тання не є суто технічним мо­ментом.

Санаторно-курортне ліку­вання – це унікальна на євро­пейському просторі система профілактики захворювань. Єв­ропа для нас є прикладом з точ­ки зору будівництва демокра­тії, але тут Європі треба вчити­ся у нас. А наше завдання – збе­регти систему соціального страхування для громадян України.

 


Сергій КОНДРЮК,

заступник Голови Федерації професійних спілок України

ПЕТИЦІЯ чи ПЕТЯцеЯ

Колись була така практика вирішення конфліктів: ось при­йде барин і все вирішить. Про­понувалось також іти з чолобит­ною до царя, Леніна, писати до газети «Правда» чи «Гудок». Ви­соцький пропонував писати у СпортЛото...

У сучасній проєвропейській Україні народу запропонували інший фрукт... Ні, не ікру бакла­жанну заморську, а ПЕТИЦІЇ! Тисячі українців покинули ро­боту, майдани, сімейні обов’язки і почали писати петиції.

Сотні петицій набрали понад 25 тисяч голосів, хоч би як їм у цьому не перешкоджали.

І от українське суспільство завмерло – петиції лягли на стіл Президента... Зараз барин (цар, Ленін, Гарант...) візьме і вирі­шить людські проблеми.

Може, хтось мені підкаже приклади позитивного вирішен­ня питань, які були предметом цих петицій? Так спаплюжити шикарну ідею петицій, та ще за такий короткий час, та ще в та­ких соціально-політичних умо­вах могли лише дуже таланови­ті й завзяті НЕпатріоти.

Чи я НЕправий???


Наталія ЗЕМЛЯНСЬКА,

голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

ІГРАШКА ДЛЯ НАРОДУ

Відписка – беззмістовна фор­мальна відповідь офіційної осо­би чи закладу, яка не стосується суті справи, прохання тощо. Мистецтво «відписок» слуги на­роду опанували давно, всерйоз і, як бачимо, назавжди.

Будь-який ефективний інстру­мент проявів громадянської волі, запозичений у розвинених, віль­них та успішних держав, наші чиновники в найкоротші терміни примудряються спотворити і зро­бити повністю непридатним для використання. Це стосується ре­форм, петицій, громадських слу­хань та багато іншого, що працює в Європі та США.

Мабуть, «бунт кривавий і не­щадний» їм більш близький для розуміння. Дуже шкода, що сис­тема петицій в Україні виявила­ся усього лише брязкальцем, яке кинули суспільству, щоб створи­ти ілюзію впливу на держапарат.

Беріть, гримотіть, але тільки не питайте, де робочі місця, ре­альний прожитковий рівень, до­ступні якісні освіта і медицина. Не питайте і не вимагайте, а інакше – АТО, яке дехто обіцяв завершити протягом двох міся­ців із моменту обрання.


Олександр ЯЦУНЬ,

голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

МОМЕНТ ІСТИНИ

Марафон підписання елек­тронних звернень до Президен­та – це момент істини для проф­спілок. Іншими словами – здат­ність асиметрично відповідати на сучасні виклики і загрози.

Слід зауважити, що в первин­ках люди одразу розуміли, що петиції – швидше спроба при­вернути увагу, а не намагання вирішити нагальні соціальні проблеми (наприклад, стаття 57 ЗУ «Про освіту» щодо гідної оплати праці освітян, підвищен­ня стипендійного забезпечення, повернення санаторно-курорт­ного лікування тощо).

Прикро, що відповіді Гаранта на всі профспілкові петиції – не­гативні. Але ми не впадаємо у відчай. Навпаки – маємо нові можливості з використанням ін­формаційно-комунікаційних тех­нологій, у тому числі для форму­вання громадської думки. А щодо результативних дій проф­спілок, то існує достатньо закон­них інструментів, щоб захистити трудівників і студентську мо­лодь від злиднів та безробіття. Насамперед потрібна воля проф­спілкових лідерів і солідарна від­повідальність спілчан.


Катерина БАРИШЕВА,

голова Молодіжної ради Федерації професійних спілок України

СПРОБА ДЕМОКРАТІЇ

Відповідь Президента Укра­їни на петицію № 22/012582-еп щодо розмірів середніх посадо­вих окладів освітян, на мою думку, це формальна відписка. Жодних намагань вирішувати питання не бачимо. Хоча розу­міємо, що електронна петиція – як один з інструментів демо­кратії – має на меті донести суспільно значущі проблеми до лідера країни і вирішити їх або хоча б спробувати розібратися і зрозуміти, чому саме це пи­тання є важливим і набрало не­обхідну кількість голосів гро­мадян.

Як показує наша практика, ані петиція про підвищення сти­пендій до рівня прожиткового мінімуму, ані згадана вище пе­тиція не отримали бажаного ре­зультату, а відповіді Президен­та не містять послідовності дій щодо їх вирішення.

Отже, сама ідея петицій має право на існування і розвиток. До речі, системи електронних звернень працюють у понад 70 країнах світу. Та будьмо реа­лістами – сьогодні цей інстру­мент у нашій країні не є ефек­тивним.

22.01.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання