« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗА ПІВКРОКУ ДО БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ

ЗА ПІВКРОКУ  ДО БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ

Європейська комі­сія мала ще 15 груд­ня оприлюднити доповідь із схваль­ними рекомендація­ми для країн-членів ЄС і Європарла­менту щодо скасу­вання візового ре­жиму для українців. Кілька проектів зві­ту були готові для загалу. Усі вони, переко­нують експерти, виявили­ся позитивними для Укра­їни. Однак, в останній мо­мент несподівано для всіх оприлюднення звіту було відкладено.

Європейські чиновники стверджують, що допо­відь перенесли. Запевня­ють, що затримка з публі­кацією звіту викликана не полі­тичними, а суто технічними чин­никами. Та якими б не були при­чини, лібералізацію візового ре­жиму для України відкладено. Якщо раніше передбачали опти­містичні терміни – з 1 січня 2016, то нині називають весну наступ­ного року.

Експерти намагаються з’ясувати, чому Брюссель зволікає. І вказують на нову «проблему», якою Київ почастував міжнарод­ну спільноту, – публічну сварку на засіданні Національної агенції із запобігання корупції. Це той провал, який Європа навряд чи пробачить Україні. Вона вимага­ла і вимагає від України конкрет­них дій у боротьбі з корупцією, називає нашу державу «єдиною, де корупція набула таких потвор­них форм». Настійно рекомендує створити дієві органи, аби при­боркати це зло. Кількість нових органів, що мають бути створені Україною, – не примха, як дехто намагається показати. Ці вимоги є ідентичними для всіх країн, включно з державами ЄС. Євро­пейські чиновники спіткнулися через абревіатуру НАЗК – Націо­нальна агенція з питань запобі­гання корупції. Передбачалося, що ключовою функцією НАЗК стане збір, оприлюднення та ана­ліз декларацій про доходи і май­но високопосадовців. Агенція мала б ідентифікувати «групи ри­зику» серед посадовців та членів їхніх сімей. Та це найвищим чи­новникам, у яких реальний спосіб життя не відповідає статкам, дуже не сподобалось. Уряд заба­жав узяти під свій контроль нову структуру. І це збентежило авто­рів звіту про безвізовий режим для українців.

Подейкують, що в Брюсселі очікують не усних обіцянок, а письмових гарантій від влади України стосовно боротьби з ко­рупцією та конкретної роботи ан­тикорупційного прокурора.

Офіційний Київ чи то свідомо, чи з необачності робить усе, аби Брюссель відмовився від своїх на­мірів скасувати візи для україн­ців. В усякому разі, реальної бо­ротьби з корупцією Україна так і не продемонструвала. Одні лише наміри. Побачимо, чим потішить Європа навесні чи навіть улітку наступного року.

Нагадаємо, що скасування без­візового режиму для українців передбачає дозвіл на перебуван­ня в зоні Європейського Союзу впродовж трьох місяців протягом півроку. При цьому працювати в одній з країн ЄС заборонено.

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України:

«Рішення Єврокомісії щодо безвізового режиму є пода­рунком на Миколая. У підсумковому звіті європейців сказано: Україна цілком виконала всі критерії безвізово­го режиму. А це означає, що очікувати скасування віз можна вже в наступному році».

 

ПАСПОРТНА РЕВОЛЮЦІЯ

Президент Петро Поро­шенко назвав револю­цією початок виготов­лення в Україні пас­портів нового зразка – у вигля­ді пластикових карток. На електронних носіях буде збері­гатись значно більше інфор­мації, аніж на звичних паперо­вих посвідченнях особи. Чи­новники сподіваються, що нові паспорти дозволять вирі­шити одразу кілька проблем. Це швидший перехід до елек­тронного урядування, підви­щення рівня захисту докумен­тів, та головне –важливий крок для візової лібералізації з країнами Європейського Со­юзу. Плани амбітні для держа­ви, економіка якої ледь жев­ріє. Експерти вже заявили, що втілити плани буде надзви­чайно складно. І зовсім не че­рез небажання українців пере­ходити на електронні носії по­свідчення своєї особи. Презен­товані ID-картки потребують недешевої інфраструктури, а її в Україні наразі немає. Від­так, із 1 січня наступного року, коли й мають почати видава­ти паспорти нового зразка, в їхніх власників може з’явитись ціла низка труднощів з використанням.

Електронний паспорт міс­тить два види інформації: ві­зуальну (яку можна побачи­ти неозброєним оком) та при­значену для зчитування спе­ціальним устаткуванням і за­шифровану в чипі. Загалом паспорт вміщатиме 400 кіло­байтів інформації. Заміна старого паспорта на нове пластикове посвідчення – справа абсолютно добровіль­на. Останнє «прощавай» Ра­дянському Союзу можна й відкласти – законом передба­чено п’ятирічний перехідний період.

Із 1 січня усі державні уста­нови будуть приймати як до­кумент і книжки, і карточки. Для захисту інформації на електронному носії викорис­товуються новітні техноло­гії. Тож у разі крадіжки чи втрати пластикового паспор­та скористатися ним навряд чи вдасться, оскільки зчиту­вання інформації здійснюва­тиметься єдиною комп’ютерною системою. Коштува­тиме виготовлення паспорта нового зразка від 160 грн. По­ліграфічний комбінат «Укра­їна» підтвердив готовність видавати «на-гора» 45 тис. ID-карток на добу.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Віктор ТИМОЩУК, експерт Центру по­літико-правових ре­форм:

«ID-картка є доволі витратною новаці­єю. Це стосується як самого бланку, так і інфраструктури. Ін­формацію з ID- карток зчитує об­ладнання, якого в Україні немає. Обла­штування одного пункту для роботи з новими паспортами коштуватиме близь­ко 300 тис. грн».

Олександр ЛЕМЕ­НОВ, юрист Центру політичних студій та аналітики:

«Зміна мови в пас­порті пов’язана з тим, що Україна в перспективі планує бути членом ЄС та рухається в цьому напрямку. Можливо, це початок руху до якогось універсаль­ного паспорта, щоб ми мали не україн­ський та закордон­ний, а єдиний уніфі­кований паспорт із чипом».

Максим СОКОЛЮК, виконувач обов’язків голови Держав­ної міграційної служби України:

«Громадяни на сьо­годні мають право оформити закордон­ний паспорт у будь- якому відділенні Державної міграцій­ної служби. Наразі видаємо біометрич­ні паспорти для виїз­ду за кордон. Ця ж система буде вико­ристовуватись для внутрішніх паспортів з 1 січня 2016 року».  

30.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання