« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРИХОДЬТЕ ЗАВТРА

ПРИХОДЬТЕ ЗАВТРА

«ТАНЦІ» НАВКОЛО ПОДАТКОВИХ ЗМІН ТРИВАЮТЬ...

Лідер найбільшої парламент­ської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко запропонував депутатам та урядовцям ухвалити проект держав­ного бюджету на наступний рік на базі чинного Податкового кодексу з урахуванням певних змін, а розгляд податкової реформи відкласти на на­ступний рік. На думку народного де­путата, аби нові податки запрацюва­ли не з наступного року, як твердять урядовці, а з 2017-го, українському бізнесу знадобиться щонайменше півроку, щоб освоїтись з новими пра­вилами. На переконання Юрія Лу­ценка, дискусія з податкового питан­ня нагадує схрещування вужа з їжа­ком, аби в результаті отримати колю­чий дріт. І за цим колючим дротом дуже скоро ми побачимо повний роз­пач бухгалтерів, які просто не будуть знати, як їм діяти за новими податко­вими правилами. Податкова база, на основі якої формується дохідна час­тина бюджету, не визначена. Тож бю­джет не можна ухвалювати, не внося­чи попередньо остаточних змін до Податкового кодексу. Про це гово­рять більшість депутатів. Навіть ті, що належать до проурядової біль­шості, не згодні з планами Уряду щодо змін у спрощеній системі опо­даткування. Більше 3 млн малих під­приємців практично опиняться на вулиці разом із своїми родинами, не кажучи вже про найманих працівни­ків, стверджують експерти. Та най­більше постраждають аграрії, що отримають табу на пільгову податко­ву систему. З вимогами ЗВТ це якось не узгоджується.

Однак у міністра фінансів на це своя думка. «Ті, хто сьогодні протес­тує проти будь-яких змін у спрощеній системі, хто вимагає статус-кво, хто підбурює простих підприємців про­тестувати, насправді просто намага­ється зберегти своє привілейоване становище, коли за багатих платять бідніші», – заявила Наталя Яресько.

Чи зможуть до нового року знайти компроміс в Уряді та депутатському корпусі, покаже час, якого дуже об­маль, – тиждень на те, що урядовці і парламентарі мали б зробити за пів­року. Адже стільки тривало обгово­рення і податкової реформи, і проек­ту держбюджету на наступний рік.

Між тим, у парламентських кулу­арах дедалі більшої популярності на­буває варіант під узагальненою на­звою «одна дванадцята», який перед­бачає, що новий бюджет так і не з’явиться до нового року, а відтак, бюджетні витрати здійснюватимуть­ся за помісячним розписом старого бюджету. А Податковий кодекс – це вже як карта випаде. Чи наступного, чи 2017-го, чи ніколи.

КОМЕНТАР

ВОЛОДИМИР КОТЕНКО,

КЕРІВНИК ПОДАТКОВО-ЮРИДИЧНОЇ ПРАКТИКИ ERNST&YOUNG В УКРАЇНІ:

«2015 рік, який повинен був стати роком податкової реформи, таким не став. Якщо є бажання знизити якісь податки, вибачте, для цього не треба друкувати документів на 700 сторінок. Суспільство чекає не просто нових ставок, доданих пунктів і змінених слів. Суспільство прагне тектонічних зрушень в еконо­міці, а їх у документі Мінфіну немає».

 

СТАРШИЙ НАКАЗАВ

Прем’єр-міністр України Арсеній Яце­нюк наголошує на необхідності при­йняття до кінця року узгодженого з Міжнародним валютним фондом про­екту державного бюджету на наступний рік: «Потрібно вступити в новий рік з бюджетом, що відповідає критеріям, визначеним нами спільно з МВФ для того, щоб Україна зали­шилася в програмі МВФ. Підкреслюю: це ключова умова і вимога». Що слід розуміти дослівно: інакше не бачити нам очікуваної фінансової допомоги. Власне, співпраця МВФ з Україною опинилася під загрозою. Це не вигідно Уряду, тож він вдається до остан­ніх відчайдушних спроб «проштовхнути» бюджет під новорічну ялинку. Кабмін споді­вається, що в стислі терміни робоча група на­працює спільний, узгоджений закон про бю­джет на 2016 рік, а заодно й загальний проект змін до податкового законодавства на догоду МВФ.

Дива не сталося. Вчасно ухвалити бюджет традиційно не вдалося. Опозиція критикує, коаліція не може знайти в собі сили, аби схвалити державний кошторис. Населення не може второпати, що пропонує Уряд: жити чи виживати? Якщо виживати, то як?

Очільник Кабміну вирішив внести ясність і заявив, що об’єктивно ідеальних бюджетів ніколи не було і бути не може. Але бюджет на рік прийдешній, за твердженням пана Яце­нюка, буде «ефективним і справедливим». Та лише якщо парламентарі його ухвалять піс­ля необхідного доопрацювання.

Глава Уряду, як завжди, закликав Верховну Раду до повного взаєморозуміння. За умови, що парламент зацікавлений у стабілізації української економіки. І, ясна річ, підвищен­ні соціальних стандартів. І тут Арсеній Яце­нюк мало не бив себе в груди: одне з основних завдань держбюджету на наступний рік – за­безпечити підвищення соціальних стандар­тів: «У цьому бюджеті ми пропонуємо підви­щити соціальні стандарти на 12%». Це начеб­то той ріст цін, що прогнозується на 2016 рік.

МВФ наполягає на ухваленні бюджету, але депутати виконувати накази старшого не по­спішають. Не діє на обранців запевнення міністра фінансів Наталії Яресько, що про­ект держбюджету – «практичне вирішення трансформації тієї крихкої стабільності і рівноваги, якої досягнуто за останній рік важкої праці».

КОМЕНТАР

Григорій ОСОВИЙ, голова Федерації профспілок України:

«Нам набридло слухати, як Уряд турбу­ється про людей. Адже вкотре влада продемонструвала, як легко йде на змі­ни, що істотно звужують права громадян та погіршують умови їх соціального за­хисту, зокрема щодо здійснення індексацій, пенсійного забезпечення і фінансування низки законодавчо визна­чених пільг та гарантій.

Тож профспілки закликають депутатів не допустити ухвалення антисоціального законопроекту, хай би яка з поважних інституцій на цьому не наполягала. Особливо це стосується соціальних стандартів. Виходить, що в Уряду і профспілок, а отже, переважної частини україн­ців, своє бачення соціальних стандартів. Уряд тішиться їх номінальним підвищенням на 12%, а профспілки ро­зуміють, що українці не відчують позитивів від анонсо­ваного підвищення. Занижені розміри мінімальної заро­бітної плати та мінімальної пенсії – це не просто привід для роздумів, це привід до нових протестів проти анти­соціальної політики влади».  

30.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання