« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ОЧІКУЮТЬ ЗМІНИ

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ОЧІКУЮТЬ ЗМІНИ

Керівництво Пенсій­ного фонду в рамках реформи змушене закрити кілька під­розділів, а це озна­чає автоматичне ско­рочення працівників. Під скорочення по­траплять понад 4,5 тисячі фахівців.

На переконання ана­літиків, це дасть змогу різко скоро­тити витрати фон­ду. Планується закрити 160 управлінь в усіх областях країни. Замість цих закла­дів з’являться так звані зали обслуговування, що дасть змогу зменшити кількість працівників. На сьогодні в усіх регіонах України, за винятком Се­вастополя й анексованого Криму, працюють 653 під­розділи. Після реформу­вання їх залишиться не більш як 500. Розпочата ре­форма передбачає скоро­чення чверті управлінь та працівників ПФ України.

За словами голови Пен­сійного фонду України Олексія Зарудного, скоро­тять насамперед увесь адмі­ністративноуправлінський апарат. Він запевнив, що таке скорочення жодним чи­ном не вплине на якість об­слуговування населення.

Водночас очільник ПФ поінформував, що майже чотири місяці у фонді пра­цює внутрішній аудит, ме­тою якого є виявлення пе­реплат пенсій, так званих «мертвих душ» та інших фактів нецільового вико­ристання коштів. Цю робо­ту планують завершити найближчим часом, а за ре­зультатами аудиту буде зроблено належні висно­вки. В самому підрозділі сподіваються, що кількість нарікань на роботу служби істотно знизиться.

Водночас Олексій Заруд­ний повідомив і приємні новини: наступного року українським пенсіонерам двічі проіндексують пен­сії. Ймовірно, що це ста­неться у травні та грудні 2016 року. Однак остаточні терміни голова фонду на­звати не береться – усе за­лежатиме від економічної ситуації в державі.

Востаннє розмір виплат переглянули минулого міся­ця. Мінімальна пенсія зрос­ла на 120 гривень. Підвищен­ня пенсій торкнулося 70% осіб. З 1 вересня мінімальна пенсія становить 1074 грив­ні. Однак до прожиткового мінімуму – 1330 гривень – вона не дотягує. Тож скіль­ки «підкинуть» наступного року, не знає навіть голова Пенсійного фонду.

Лише 12% українців вва­жають, що підвищення з 1 вересня мінімальних зарплат і пенсій є реальною за­слугою уряду, який в умо­вах кризи та війни спроміг­ся знайти необхідні кошти на підвищення соціальних стандартів. Про це свідчать дані опитування соціоло­гічної групи «Рейтинг». Пе­реважна більшість – 77% респондентів переконані, що це був елементарний пе­редвиборчий хід.

  •  КОМЕНТАР

ОЛЕКСІЙ ЗАРУДНИЙ, ГОЛОВА ПЕНСІЙ­НОГО ФОНДУ УКРАЇНИ:

«Якщо дозволятиме фінансова ситуація, то під­вищення може відбутися і раніше визначених термінів. Сподіваюся, що під час збільшення пенсій наступного року ми матимемо достатньо ресурсів, щоб підвищити пенсії не лише тим, хто отримує їх у мінімальному розмірі, а й усім іншим категоріям громадян».

 

У РЕЖИМІ ПРИСКОРЕННЯ

На початку листопада Верховна Рада ухвалила ЗУ «Про внесення змін до за­кону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхуван­ня» щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації».

Законопроект розглядали у другому чи­танні та в цілому. 237 голосів народних обранців вистачило, аби довгоочікува­ний документ прийняти. Нарешті депу­тати збагнули, що не політичні, а соціальні питання мають бути на чільному місці, як цьо­го вимагає громадськість і закликають проф­спілки.

Згідно з пояснювальною запискою до цього до­кумента у законопроекті запропоновано нада­ти виконавчим дирекціям Фонду соціального страхування від нещасних випадків на вироб­ництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасо­вої втрати працездатності повноваження вжи­вати заходів із реорганізації шляхом злиття та створення Фонду соціального страхування України. Тим часом цей процес мав заверши­тися ще до 1 липня. Але сталося, як завжди: не встигли, не передбачили, не сформували. Тож наразі доводиться надолужувати згаяне.

Законом встановлено, що «до завершення за­ходів, пов’язаних з утворенням Фонду соціаль­ного страхування України та робочих органів його виконавчої дирекції, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забез­печують у межах компетенції відповідні вико­навчі дирекції Фонду соціального страхуван­ня від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та їх робочі органи».

Законопроектом також передбачено, що у разі невиконання комісіями заходів з реорганізації фондів протягом місяця з дня набуття ними відповідних повноважень виконавча дирекція Фонду соціального страхування України за по­годженням із правлінням вносить зміни до їх складу.

На переконання авторів законопроекту, при­йняття таких змін прискорить реорганізацію фондів соціального страхування та створення Фонду соціального страхування України.

  •   КОМЕНТАР ПРОФСПІЛОК

 Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації профспілок України:

«На законодавчому вирішенні про­блеми активно наполягали профспіл­ки. Для здійснення реорганізації фон­дів соціального страхування шля­хом їх злиття уповноважені орга­ни цих фондів мають прийняти рішення про припинення діяль­ності та створення відповідних комісій. Така процедура визначена Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». Водночас виконавчі дирекції фон­дів соціального страхування, що реорганізуються, до сьогодні не були наділені такими повноваженнями, а ін­ших органів управління – правлінь фондів соціального страхування з 1 січня поточного року не існує. Саме ця обставина загальмувала реорганізацію майже на рік. Закон України «Про внесення змін до деяких законодав­чих актів України щодо реформування загальнообов’язкового соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» ухвалено ще 28 грудня минулого року».

 

14.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання