« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЛЮСТРАЦІЙНИЙ ПОНЕДІЛОК

ЛЮСТРАЦІЙНИЙ ПОНЕДІЛОК

Щойно Прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що по­трібно звільнити 42% вищого керівництва державної фіскальної служби, як його розпо­рядження було викона­но. І 26 жовтня люстра­цію розпочали. Під ско­рочення потрапили пра­цівники ДФС – подат­ківці і митники, які пра­цюють у центральному апараті. Ще 15% керів­ництва фіскальної служби підлягають звільненню в областях. У такий спосіб тут мали оновити кадровий склад за дорученням Уряду.

На претендентів чекає спе­ціальна процедура відбо­ру. Її було розроблено спільно з представниками консорціуму незалежних НR-консультантів. Основна мета діяльності таких фахівців – при­внесення у процес кадрового онов­лення ДФС нових стандартів оці­нювання й добору. Після визна­чення критеріїв добору для різних категорій фахівців підбирати­муть методики оцінювання спеці­алістів, співробітників ДФС та по­слідовно їх застосовуватимуть.

Глава Державної фіскальної служби Роман Насиров заявив, що до кінця 2015 року штат ДФС скоротиться на 20%. І додав, що якість сервісних послуг, які нада­ються платникам податків, від цього не постраждає.

Однак експертів хвилює інше: чи не залишиться традиційно гучна заява Прем’єра вибудува­ти нову фіскальну службу за принципом нової поліції гучни­ми словами? Податківців і мит­ників не так просто навчити за два-три місяці, стверджують ана­літики. До того ж, радикальне звільнення персоналу навряд чи вирішить купу проблем, що на­копичувалась у фіскальній служ­бі десятиліттями. Так само ка­дрова ротація не подолає коруп­ційні схеми, що прижилися у ві­домстві. Скоріш за все, країну че­кає процес перетасовування чи­новників з однієї колоди до ін­шої – зміниться лиш посада, але ніяк не менталітет і принцип ор­ганізації роботи.

Однак у самій ДФС налаштова­ні оптимістично. Кількість тери­торіальних ДФС збираються скоротити вдвічі. При цьому зрос­те кількість центрів з обслугову­вання платників податків. До 1 січня, за дорученням Кабміну, го­туються скоротити штат Держав­ної фіскальної служби на третину. Це означає, що з 58 тис. штатних працівників залишиться менше 40 тис. Про таке заявив очільник ві­домства на засіданні Уряду, де до­повідав, як чітко він виконує роз­порядження глави Кабінету Міні­стрів. Єдине, чого не врахував пан Насиров, що Арсеній Яценюк не помітить, що «забули» скоротити очільника ДФС у столиці.

Керівником ДФС в м. Києві є Людмила Демченко, яка обійма­ла посаду заступника начальни­ка Податкової в Печерському ра­йоні Міністерства доходів і зборів із червня 2013 по березень 2014 року, тому однозначно підпадає під закон про люстрацію. Роман Насиров дав слово главі Уряду не­гайно виправити ситуацію.

 

СІРИЙ РИНОК, ЧОРНА ТІНЬ

Громадські активісти ви­явили в столиці близь­ко 300 незаконних пунк­тів обміну валют. Але це лише верхівка айсберга. За твердженням правоохо­ронців, таких «фінансових установ» понад півтори тися­чі. Обмінні пункти без ліцен­зії приносять власникам не­поганий дохід – у середньому до 10 тис. грн. Незаконні об­мінники не платять податки, тож бюджет недоотримує гроші.

Наприкінці літа співробіт­ники податкової міліції, про­куратури та управління МВС здійснили рейд по таких кіос­ках. У ході операції вилучено 4 млн дол. та 7 млн грн. Трохи раніше відповідні служби ви­крили у м. Києві діяльність організованої групи, що контролювала масштабний нелегальний бізнес обміну ва­лют. Добовий оборот валюти, що виводилась «у тінь», склав більше 3 млн дол. Зазвичай такі обмінники розміщені в місцях масових скупчень лю­дей та на території зупинок транспорту. Працюють під різними назвами, як правило, неіснуючих банків. Відпові­дальності перед клієнтом жодної. Ці незаконні пункти обміну не мають необхідних систем безпеки, охорони, ін­касації. Відтак нерідко такі кіоски стають об’єктами по­грабування. Однак власники валютних «крамничок» не по­спішають заявляти про напад до правоохоронних органів.

Влада має зрозуміти, що ді­яльність нелегальних пунк­тів обміну валюти унемож­ливлює ефективний контроль за обігом іноземних грошей на території України. До того ж, незаконні обмінники роз­гойдують курс, впродовж дня постійно змінюючи його по­при заборону це робити. Втім, це не єдине порушення укра­їнського законодавства. Адже згідно з ним валютно-обмінні операції в Україні без ліцензії НБУ є злочином, за який пе­редбачено і адміністративне, і кримінальне покарання.

Під тиском громадськості Національний банк України заявив, що планує зробити жорсткішими вимоги до ді­яльності небанківських уста­нов, які здійснюють обмін ва­лют. Про це повідомляється на сайті регулятора.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

 Олексій Кущ, радник президента Асоціації україн­ських банків:

«З’явилися незаконні обмінники, коли курс долара різко підско­чив, а купити валюту в країні стало майже нереально, бо вона зникла з продажу. Будь-який дефіцит створює ажіотажний попит, а через попит стрімко зростає кіль­кість нелегальних торговців».

Олександр ПИСАРУК, перший заступник голови НБУ:

«Це дуже складний ринок, який безпосе­редньо впливає на фі­нансову стабільність держави. Останнім ча­сом багато зловжи­вань, пов’язаних із «сі­рим» або «чорним» ринком валюти. Тому ми плануємо до кінця року врегулювати низ­ку питань щодо вимог до таких установ».

Руслан КИСЕЛЬОВ, правозахисник, пред­ставник ВГО «Комітет по боротьбі з органі­зованою злочинністю та корупцією»:

«Близько 1500 пунктів під носом СБУ, МВС, прокуратури, інших ор­ганів працюють неза­конно – без докумен­тів, ліцензій, дозволів. Мільйони доларів такої потрібної валюти втра­чає знекровлений бю­джет щомісяця, а ці гроші мають слугувати розвитку економіки».

 

13.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання