« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ТУПЦЮВАННЯ НА МІСЦІ

ТУПЦЮВАННЯ НА МІСЦІ

Задекларована владою боротьба з корупцією так і залишилась у передвиборних обіцянках. Про це красномовно свідчать результати дру­гої хвилі тематичного опитування бізнесме­нів щодо стану корупції в державі. Перше дослі­дження, проведене спільно Transparency International Україна, Приватбанком, PwC Україна та GfK Ukraine, охоплювало період від жовтня 2014- го до березня 2015 року. Другий відтинок часу – з квітня до вересня поточного року.

Результати опитування показали, що україн­ський бізнес практично не помітив позитивних зру­шень у боротьбі з корупцією. Навпаки, число тих, хто досить скептично оцінює «успіхи» влади, збіль­шилось на 3%. Понад 80% респондентів переконані, що ситуація не покращилась. За останні півроку, поки тривало дослідження, корупція в країні роз­квітнула пишним цвітом. А це вагомий привід роз­чаруватися у методах боротьби з корумпованим середовищем.

У звітному антирейтингу визначився лідер. До слова, надто прогнозований – податкова служба. На цьому наголошують 26,7% респондентів. Очевидно, з тих, хто стикався зі стилем роботи податківців. Прикметно, що державна фіскальна служба фігурує у звіті в двох іпостасях: податковій і митній. Сумар­но кожен третій опитаний підприємець назвав ДФС найбільш корумпованим відомством.

Сумна статистика в царині транспорту та зв’язку. Третина опитаних вважають, що тут справи з коруп­цією найгірші. Загалом, половина бізнесменів, що взяли участь в опитуванні, не побачили змін на кра­ще в жодній галузі. Хіба що трохи пожвавилась бо­ротьба з корупцією в агропромисловому секторі. Та це, скоріше, пов’язано з дерегуляцією в галузі, спро­щенням порядку оформлення документів.

Український бізнес просто втомився від старої бю­рократичної системи, а чекати, поки вона зміниться, не налаштований. Відтак вимагає від влади не бала­чок чи порожніх обіцянок, а конкретних і рішучих дій та змін. Напередодні місцевих виборів чи не ко­жен з кандидатів обіцяє «активно й цілеспрямовано» викорінювати корупцію на місцях. Тож переможцям перегонів слід врахувати результати досліджень впливових аналітичних груп. По-перше, аби не по­вторювати помилки своїх попередників, а по-друге, аби віддача від бізнесу була реальною. Адже коруп­ція вбиває всяке бажання розвивати бізнес в Україні.

Політолог та керівник Центру «Третій сектор» Ан­дрій Золотарьов якось запитав одного бізнесмена з агропромислової сфери про те, чи беруть там сьогод­ні хабарі. Відповідь підприємця приголомшила: бе­руть, причому вдвічі більше, ніж до Майдану.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, експерт громадської ініціативи «Реаніма­ційний пакет реформ»:

«Оподатковувати фі­зичних осіб, які отри­мують невеликі зарплати, – це погана ідея. Ці люди самі по собі часто є одержу­вачами допомоги, тобто виходить, що однією рукою дер­жава в них ці гроші забирає, а іншою – їм же й видає як допо­моги та субсидії».

Тарас КОЗАК, президент інвести­ційної групи «УНІВЕР»:

«В Україні податки на зарплату найви­щі в Європі. Відтак офіційна частина бізнесу може зник­нути, люди почнуть звільнятися або ви­їжджати за кордон, а навантаження на бюджет буде лише зростати. Бізнес навряд чи забажає вийти з тіні. Це ж очевидно».

Сергій ДОРОТИЧ, голова Всеукраїнської громадської організа­ції «Союз захисту під­приємництва»:

«Треба стимулювати сумлінних платників податків. А держава не стимулює тих, хто вийшов з тіні. Пови­нна бути система ло­яльності. А у нас на­магаються боротися з тінню. Треба запо­зичувати європейські механізми, а не вига­дувати «український велосипед».

 

ЧОМУ БІЗНЕС ТІКАЄ У ТІНЬ?

Переважна части­на підприємців продовжує пра­цювати в тіні та видавати зароблене в конвертах. Зовсім не тому, що бізнесмени не­свідомі або прагнуть по­трапити до лави «штраф­ників». Хоча державна фіскальна служба на пів­мільярда оштрафувала підприємців, що видають зарплати в конвертах. Більше половини з них виплачують працівникам зарплату з порушенням закону. Про це свідчать результати перевірок ві­домства впродовж січня – серпня поточного року.

Крім того, було виявле­но понад 60 тис. найма­них працівників, які пра­цювали без укладання трудових угод з робото­давцями. А все через не­помірне податкове наван­таження на заробітну плату. За цим показни­ком ми посідаємо п’яте місце в світі. Таке лідер­ство стало причиною того, що значна частина заробітних плат в Україні сплачується в конвертах, а доходи громадян зде­більшого перебувають в тіні. На переконання екс­пертів, підприємці не ба­чать результатів від сплати податків.

Рівень оподаткування у нашій державі перевищує середній рівень у будь- якому з регіонів планети, включаючи Африку і Ла­тинську Америку.

За рівнем загального по­даткового навантаження на бізнес Україна посідає 28-ме місце в світі (за ви­нятком малих острівних держав) згідно з рейтин­гом Doing Business 2015.

Уряд, під виглядом по­даткової реформи, пропо­нує нове збільшення ста­вок податків. На протива­гу таким ініціативам гро­мадські організації, еко­номісти та підприємці пропонують радикальне зменшення податків на заробітну плату задля стимулювання виходу економіки з тіні та запро­вадження податку на роз­поділений прибуток, аби стимулювати залучення інвестицій. Тільки запро­вадження економічних стимулів для добровіль­ного виходу бізнесу з тіні забезпечить зростання довіри до влади та збіль­шення ділової активності бізнесу й активізації вну­трішнього ринку. Без цих заходів, стверджують експерти, відновити еко­номіку України та знайти економічні компенсато­ри для зменшення наван­таження на заробітну плату шляхом суттєвої легалізації бізнесу не­можливо.

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання