« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗАСЛІН ДЛЯ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА

ЗАСЛІН ДЛЯ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА

Уряд анонсував створення де­партаментів кіберполіції та за­хисту економіки у складі Національної поліції. Остан­нім часом ІТ-безпека набуває для пере­січного українця неабиякого значення. Статистика вражає: з початку року в Україні зафіксовано понад 20 тисяч не­законних операцій із платіжними картками фізичних осіб, що спричини­ло збитків на півмільярда гривень. Шахраї копіюють дані з банківських карток, викрадають готівку з банкома­тів, встановлюючи спеціальні наклад­ки, списують кошти з банківських ра­хунків за допомогою систем дистан­ційного банківського обслуговування, виманюють у користувачів Інтернету логіни й паролі до електронних гаман­ців. Крім того, поширюють віруси та шкідливе програмне забезпечення. Експерти зазначають, що кіберзлочи­ни досягли свого піку.

Покласти край діям хакерів має кі­берполіція – інспектори та спецаген­ти. Вони захищатимуть українців від злочинців, які прагнуть викрасти їхню персональну інформацію, боро­тимуться з міжнародними терорис­тичними кіберзлочинами, захищати­муть права інтелектуальної власнос­ті. «Наша кіберполіція буде найкра­щою в Європі та працюватиме спільно із західними партнерами», – сподіва­ється Прем’єр-міністр Арсеній Яце­нюк. Серед вимог до кандидатів, зо­крема, – досвід реверс-інжинірингу шкідливого програмного забезпечен­ня та у перехопленні й аналізі мере­жевого трафіку, розуміння принципів мережевої безпеки. А ще – володіння англійською та китайською мовами. Конкурс охочих долучитися до кібер­поліції б’є рекорди, що стало несподі­ванкою навіть для міністра внутріш­ніх справ Арсена Авакова.

Вибирати є з кого. З 26 жовтня роз­почався атестаційний конкурс для майбутніх кіберполіцейських, а до 5 листопада штат поліції має бути сформовано. Ймовірно, що до кінця року служба запрацює в новому режи­мі. Дехто вважає створення нового де­партаменту поспішним кроком. Од­нак зволікати з цим аж ніяк не можна. Останнім часом уряд започаткував чимало електронних послуг. Зараз можна отримати інформацію про власність усіх громадян країни. Га­рантій, що цим не скористаються зло­чинці, жодної. Тож протистояти кі­берзлочинам і запобігати загрозам має новий орган. Завдяки технічним і професійним можливостям він змо­же миттєво реагувати на виклики. Громадяни матимуть змогу звертати­ся по допомогу в режимі он-лайн. А чи сформує новий підрозділ безпечний кібернетичний простір на теренах України, покаже час.

  • КОМЕНТАР

АНДРІЙ ЗОЛОТАРЬОВ, ПОЛІТОЛОГ:

«Звідки держава братиме гроші на оплату праці кіберполіцейських? Адже в держав­ному бюджеті грошей немає. Незрозуміло, з яких джерел платитимуть зарплату, яка в декілька разів перевищує грошове утримання співробітників правоохорон­них органів або тих самих високих чиновників».

 

ДЕРЖАВНІ ПОСЛУГИ – В ЕЛЕКТРОННОМУ ФОРМАТІ

Міністерство соціальної політики відтепер надаватиме свої послуги в електронній формі. Це перше ві­домство в Україні, яке повністю запрацює в електронному форматі. На пор­талі державних послуг iGov з’явилася нова рубрика «Управління праці і соціального за­хисту населення», у якій перелічено 17 по­слуг, що надає міністерство. Віднині вони доступні в режимі он-лайн.

З-поміж найпопулярніших послуг – оформ­лення субсидій на оплату комунальних по­слуг та отримання допомоги при народжен­ні дитини. Скориставшись цифровими фор­мами, зникне потреба особисто ходити по ін­станціях, вистоювати черги та вислуховува­ти відмови. До слова, система контролюва­тиме час обробки заявки й причину відмови. Крім того, громадяни отримають на адресу електронної пошти кілька запитань, відпо­віді на які дадуть змогу оцінити якість на­дання послуг.

Поки що не всі українці зможуть скориста­тися таким сервісом. Оформлення субсидій наразі в тестовому режимі доступне для окремих районів столиці, кількох міст Київ­ської та Черкаської областей. Дніпропетров­ській області пощастило більше, адже тут усі послуги доступні. Розробники обіцяють, що незабаром послуги он-лайн діятимуть по всій Україні.

На думку експертів, запровадження такої новації – знакова подія у розвитку електро­нного уряду України. З’явилося перше мініс­терство, яке поступово перейде до надання послуг в електронній формі. Це справді єв­ропейський підхід.

Допомога малозабезпеченим, одиноким ма­терям, опікунам дітей-інвалідів буде доступ­нішою. Електронний формат істотно приско­рить час обробки документів. Віднині праців­никам соцзахисту достатньо лише скопіюва­ти заявку. На це знадобиться усього п’ять хвилин, а не півгодини, як було раніше.

Представник Міністерства соцполітики Ва­лерій Бакал пояснив: «Упроваджуючи елек­тронні послуги, ми насамперед дбаємо про людей та інспекторів. Ми економимо час і прискорюємо оформлення послуг». Це озна­чає, що з часом уся Україна, крок за кроком, перейде у режим он-лайн. Волонтери, які пра­цювали для Дніпропетровщини, допоможуть іншим регіонам.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Дмитро ДУБІЛЕТ, радник голови Дніпропетровської ОДА:

«Наша область – єдина в Україні, жи­телі якої можуть отримати соціальні послуги, не виходячи з дому. Зазви­чай, щоб оформити довідку або дер­жавну допомогу потрібно як мінімум двічі прийти до управління соціального захисту. На­плив людей, ясна річ, створює чергу, відтак докумен­ти обробляються повільно. Проте так було раніше. Віднині для мешканців Дніпропетровщини часи змі­нилися. Жодних черг, нервів і виснажливих відвіду­вань управління соціального захисту. Всі довідки та послуги можна замовити в режимі он-лайн.

На сьогодні в електронному форматі доступні понад півсотні послуг. Вони полегшили життя підприєм­цям, молодим батькам, пенсіонерам та іншим жите­лям Дніпропетровщини. Крім того, держслужбовці переходять на закупівлі в електронному форматі. Це прозоро та доступно. Відрадно, що ІТ-технології по­ступово стають буденністю для мешканців регіону».

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання