« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

А РЕНТА ЗА РЕНТОЮ…

А РЕНТА ЗА РЕНТОЮ…

Верховна Рада підтримала у першому читанні депу­татський законопроект, що передбачає зниження удвічі ставок рентної плати для газовидобувних компаній за ко­ристування надрами. Для компа­ній, які видобувають газ на гли­бині до 5 км, – з 55 до 29%, понад 5 км – з 28 до 14%. Що стосується компанії «Укргазвидобування», то ренту знижено з 70 до 29%. Прем’єр Арсеній Яценюк таким рішенням депутатів залишився не просто невдоволений. Прем’єр розгнівався із двох при­чин. Перша – парламентарі від­хилили законопроект, який вніс на розгляд Уряд, і надали пере­вагу тому, який «лобіювала пані Тимошенко в інтересах газових олігархів». Друга – плакали мі­льярди гривень, які надходять безпосередньо від ренти. Інших джерел соціальної допомоги в Уряду просто немає. Відтак про­грама надання субсидій – під ве­ликим знаком питання.

Справді, за рахунок підвищен­ня ренти до 70% Уряд планував отримати ті 24,5 мільярда гривень за підсумками нинішнього року. І ці гроші начебто планували ви­тратити на субсидії. Але за дев’ять місяців цього року субсидій держава виділила всього лише на 650 мільйонів гривень. А це аж ніяк не 24 і навіть не 5 мільярдів.

Арсеній Яценюк звернувся до Президента з проханням ветува­ти закон, якщо у другому читан­ні будуть проголосовані такі норми зниження рентної ставки. В адміністрації Президента поки що рішення щодо «газового законопроекту» немає. Перед Пе­тром Порошенком стоїть дуже складне завдання. Якщо він від­мовиться «завізувати» доку­мент, його опоненти отримають вагомі козирі – розповідатимуть українцям, з чиєї вини вони так дорого платять за газ у своїх осе­лях. До того ж під знаком питан­ня залишиться і завдання напо­внення державного бюджету.

Якщо Президент скористаєть­ся своїм правом вето, тоді газо­видобувні компанії тиснути­муть на Уряд за допомогою рі­шень міжнародних судів.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко стоїть на своєму: «Та­рифи, які виставила влада для українців на рівні 7188 гривень за тисячу кубометрів, – це прихова­на система додаткового оподат­кування людей. Це не компенса­ція вартості видобутку».

  • КОМЕНТАР

ГЕОРГІЙ ГЕЛЕТУХА, ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ, ГОЛОВА БІОЕНЕРГЕТИЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ:

«Рік тому рентні платежі були помір­ними. Але їх підвищили, для угод про спільну діяльність – до 70%. Думали, що галузь витримає. Уряд вирішив «підзаробити», сектор у відповідь ско­ротився, і Уряд цим коштом докупив імпортний газ. Тільки глибокі свердло­вини, які належать ДТЕК та іншим ве­ликим компаніям, показали зростання видобутку, бо рента для них не зміни­лася. Тому позитивом є зниження рен­ти для всіх видо­бувників, у тому числі для угод про спільну діяльність. Держава повинна мати свій видобуток.

За статистикою, в останні десять років приватні компанії збільшили його удвічі. Нині видобування газу зазнає 20-відсоткового падіння. Саме через високі рентні ставки. Ефект від зни­ження ставки на ренту Україна відчує вже найближчим часом, але він стосу­ватиметься не так ціни на газ для насе­лення, як обсягу видобування блакит­ного палива».

 

ПОЛІТИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ГАЗОВОГО ПИТАННЯ

Зниження рентної ставки на видобуток газу має означати зниження ціни на газ для населення, якщо ві­рити, що воно споживає блакитне паливо вітчизня­ного видобутку. Наскільки справедливі очікування пересічних українців? Від­повіді на це питання поки що немає, одні лиш попу­лістські заяви. Причина цього, стверджують екс­перти, прийдешні місцеві вибори. Рішення про зни­ження ціни на газ електо­рат буде сприймати більш ніж позитивно. Тим біль­ше, що раннє жовтневе по­холодання спонукає вми­кати опалювальні котли.

Та якщо відкинути полі­тичні аспекти й пильніше придивитися до економіч­них, вимальовується така картина. Після підвищен­ня ренти до 55% виявляли невдоволення приватні компанії. Вони заявляли, що не можуть вкладати ко­шти у розвиток нових газо­вих родовищ. Однак жод­них розрахунків, у скільки насправді обходиться ви­добуток газу, компанії не надали. Звісно, 70% – це за­хмарна цифра. Собівар­тість видобутку для «Укргазвидобу­вання» ста­новить при­близно 700 гривень за тисячу кубо­метрів. Тому зако­нопроект має справед­ливу мету – зменшити податкове навантажен­ня на «Укргазвидобу­вання», тому що це фактично відбирання грошей у державної компанії. Вона не може витратити їх на розвиток газовидобу­вання, тобто на розвідуван­ня нових родовищ, буріння свердловин тощо. Ці гроші мають піти на соціальні цілі. Але якщо знизити ціну на газ для населення, коштів для субсидій знадо­биться менше. Водночас тарифи визначає не закон, а Національна комісія з питань енергетики. Вона підпорядкована безпосе­редньо Президентові. Тож, на переконання експертів, ухвалення закону в цілому не означатиме автоматич­ного здешевлення газу в квартирах і приватних бу­динках. А могло би привес­ти до зниження тарифу на 1210 гривень. І це за най­скромнішими підрахунка­ми, стверджують автори законопроекту.

15 вересня у ВР зареєстру­вали законопроект «Про встановлення справедли­вої та економічно обґрун­тованої ціни постачання природного газу власного видобутку для потреб насе­лення». «Цей документ, – вважає один із його авто­рів Сергій Каплін, – відпо­відає на всі питання лю­дей, на всі виклики тариф­ної політики Уряду. Він пе­редбачає, що весь україн­ський газ влас­ного видобутку має бути переда­ний народові». Хочеться споді­ватися, що ві­тчизняний газ матиме справед­ливу ціну або хоча б обґрунтовану.

Відповідно до економічних об­ґрунтувань, представлених у законопроекті, ціна на газ має знизитись до 2000 грн за 1000 куб. м.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Юрій КО­РОЛЬЧУК, експерт з енергетич­них питань:

«Якщо цей закон буде ухвалений, то ціна на газ мала б знизитися принай­мні на третину. Але, вра­ховуючи, як розвивається ситуація, ми можемо не побачити зниження ціни на газ, доки не будуть пе­реглянуті принципові від­носини в структурі влади: поки не буде змінено Уряд або не прийдуть нові люди, які проведуть роз­слідування, якою була причина підвищення ціни на газ».

 

 

18.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання