« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЛІКАРІ ЗАРОБЛЯЮТЬ МІЛЬЙОНИ НА ПОРОДІЛЛЯХ. І НЕ ТІЛЬКИ В СТОЛИЦІ

ЛІКАРІ ЗАРОБЛЯЮТЬ МІЛЬЙОНИ НА ПОРОДІЛЛЯХ. І НЕ ТІЛЬКИ В СТОЛИЦІ

7 жовтня в одному з київ­ських судів нарешті буде розглянуто справу щодо головного лікаря столич­ного пологового будинку № 3. Саме тут молоду жін­ку, в якої розпочалися пе­рейми, не хотіли приймати, бо вона не сплатила «обов’язкового» благодій­ного внеску. Відтак наро­джувала свою дитину вперта киянка практично на сходах. Після оприлюд­нення такого «теплого при­йому» нового мешканця столиці здійнявся гучний скандал. Соцмережі бук­вально пістрявіли повідо­мленнями про хабарі в по­логових будинках міста. Усіх без винятку.

Не секрет, що розцінки на по­слуги гінекологів та акуше­рів нині коливаються в межах 10–15 тис. грн. Лікарі пояснюють це зростанням курсу долара. Та це ціна за звичайні фізі­ологічні пологи, без ускладнень для мами й малюка. Такий собі го­норар лікарю, котрий, треба дума­ти, ділиться з бригадою акушерів та санітарок. За ускладнення при пологах доведеться приплатити ще тисяч п’ять чи шість. За так зва­ні партнерські пологи, коли до дій­ства появи на світ малюка запро­шують батька, «просять» накинути хоча б 150 американських доларів.

Щодо внесків на потреби полого­вих будинків, котрі замість держа­ви мають сплачувати породіллі, також вартість перебування зале­жить від «елітності» чи «популяр­ності» медичного закладу. Однак не менше 1 тис. грн. У самій столи­ці 11 пологових будинків, у яких щодня в середньому з’являються на світ 90 немовлят. Неважко під­рахувати, що за одну робочу зміну неофіційний прибуток усіх полого­вих будинків столиці сягає мільйо­на гривень. А за місяць чи рік? Якщо зважити, що хабарництво в цій делікатній сфері процвітає впродовж 10–15 останніх років, можна зробити два висновки: втіш­ний для лікарів і сумний для укра­їнських жінок. Перші збагачують­ся на мільйони гривень, другі опи­нилися в повній безвиході: пологи – така процедура, яку не можна відтермінувати. Тож інколи дово­диться брати кредит, щоб було чим віддячити лікарям. Які брали і про­довжують брати. І тут, як бачимо, не спрацьовує традиційне – не да­вати. Бо за таке «самоуправство» можна поплатитись і життям ма­люка, і своїм власним. Випадок у третьому пологовому будинку Ки­єва обійшовся без жертв. Та навіть після скандалу головний лікар продовжив працювати, бо йому на­віть не запропонували написати заяву про звільнення. Тож усе в цій лікарні лишилось без змін: і вступ­ні, і благодійні, і відкупні. Споді­вання на те, що суд справедливо розгляне позов однієї з багатьох тисяч вагітних, дуже примарні. А коли б усі жінки Києва, а то й усієї України, зважились подати заяви до судів та ще й надали свідчення, як своєрідно вимагають хабара за «благополучний результат поло­гів»? Оце точно був би процес століття.

  • 300- 500 грн ще треба доплатити за одномісну палату з підвищеним комфортом
  • 1000- 3000 грн коштує пакет для пологів: паперові рушники, шприци, ліки, анестезія тощо

 

ТРИВАЄ ПРОДУКТОВА БЛОКАДА КРИМУ

20 вересня кримські татари й активісти «Правого сектора» заблокували автомо­більні шляхи, якими до Криму з материко­вої України надходять продукти харчування та інші вантажі.

Як відомо, акцію іні­ціював Меджліс кримськотатар­ського народу. Його лідери вимагають скасува­ти закон про вільну еконо­мічну зону «Крим». Голо­вний аргумент такої вимо­ги: закон звільняє від спла­ти податків підприємців, які торгують з Україною, і в такий спосіб легалізує «сірі» схеми. З початку року через кордон пройшло товарів на півмільярда гри­вень. Це ті гроші, перекону­ють лідери Меджлісу, яки­ми Україна фактично годує бандитів з маріонеткової влади, платить за обшуки й погроми в оселях незгод­них з політикою Кремля.

Схоже, що в самому Криму поки що недооцінюють на­міри організаторів блока­ди «стояти до кінця». Бо в так званому уряді Криму вже заявили, що проти ор­ганізаторів акції можуть порушити кримінальні справи, «оскільки такі дії слід розцінювати, як зазі­хання на територіальну ці­лісність Росії».

Переважна більшість укра­їнських експертів підтри­мують акцію, адже жодних економічних відносин з агресором не може бути. Треба шукати інші прин­ципи співробітництва з Кримом, якщо Україна планує його повернути.

Насправді це ситуація з розряду парадоксальних: Україна забезпечує про­дуктами та електроенергі­єю російську військову базу, створену на терито­рії, захопленій агресором. Бо основний споживач енергетичних продуктів – російські військові. То чому б до продуктової бло­кади не додати енергетич­ну? Але ж зволікають. Пев­но, тому, що хтось на цьо­му добре заробляє і не хоче втрачати гроші.

Офіційний Київ поки що не вважає акцію офіцій­ною. В Уряді заявляють, що це громадянська ініціа­тива, яка невідомо якими соціальними наслідками обернеться для України. Адже мова йде про терито­рію, анексовану РФ, і за масштабної підтримки пропагандистської маши­ни очевидним ворогом ого­лосять Україну. До того ж, не треба забувати й про те, що блокада позначиться на всьому населенні Кри­му, а не лише на росій­ських військових, розташо­ваних там. Однак пробле­му доведеться вирішувати спільними зусиллями: і кримських татар, і офіцій­ного Києва.

  • СЛОВО ЕКСПЕРТАМ
Рефат ЧУБАРОВ,

голова Меджлісу кримськотатар­ського народу:

«Проблема не лише в тому, що там відбуваються системні, щоденні репресії. І не тільки в тому, що пробле­ма Криму відхо­дить нібито на другий план і в міжнародних пере­говорах. А в тому, що є невдалі дії Уряду, які завдають додаткових страж­дань людям».

Ксенія ЛЯПІНА, одна з авторів за­кону про вільну економічну зону «Крим»:

«Закон був спрямо­ваний на те, щоб зберегти торгівлю й економічні зв’язки з Кримом, щоб не руйнувалась його інфраструктура. Сьогодні вимоги кримських татар цілком слушні, бо Україна має еконо­мічні відносини з територією, де зни­щується корінний народ».

Костянтин БОРО­ВИЙ, російський політик, голова партії «Західний вибір»:

«Складається вра­ження, що Київ не збирається нічого робити для повер­нення Криму. По­зиція зрозуміла: всі чекають якихось дій з боку Заходу. Але поки Київ сам не почне діяти, ніхто нічого робити не буде. Виймати каштани з вогню для України ніхто не буде».

18.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання