« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗАОЩАДЖУЙМО ГАЗ, ПАНОВЕ!

ЗАОЩАДЖУЙМО ГАЗ, ПАНОВЕ!

За газ українцям дове­деться платити у 2015 році у 4 рази більше, ніж раніше. В середньому підвищення тарифів на блакитне паливо сягнуло 280% і становить 7188 грн за 1 тисячу кубів.

Відповідна цифра зафіксо­вана в меморандумі з МВФ, який було підписа­но в лютому цього року.

Щоправда, аби зменшити на­вантаження на споживачів газу, особливо тих, які використову­ють його для опалення будівель, Кабінет Міністрів ухвалив рі­шення про зниження на 50% та­рифів на природний газ для по­треб населення за умови обсягу його споживання до 200 куб. м на місяць. Однак експерти наголо­шують, що населення має бути готове до значної економії бла­китного палива.

«Гроші на газ ми накопичує­мо, соціальну ціну ми сьогодні встановлюємо. Ще раз підкрес­люю – це 50% від ринкової вар­тості газу. Ринкова вартість 7188 грн. На обсяг газу, який спожи­вають домогосподарства, до 200 куб. м газу, Кабмін сьогодні ухвалює рішення про зниження ціни вдвічі – це 3600 грн», – зая­вив Арсеній Яценюк і додав, що 50% різницю уряд компенсує з державних коштів. При цьому Прем’єр наголосив, що цю соці­альну норму на газ запровадже­но для домогосподарств, які опа­люють своє житло газом.

Тим часом експерти наголо­шують, що українцям потрібно готуватися до серйозної еконо­мії газу в зимовий період. Звіс­но, що власникам приватних до­могосподарств це зробити лег­ше: якщо надворі буде доволі те­пло, то вони зможуть узагалі не вмикати опалення до настання реальних холодів. А ті, хто має твердопаливні котли, зможуть звести споживання газу до міні­муму, отоплюючи помешкання дровами.

Що стосується мешканців квартир, то їм економити наба­гато складніше. Єдине, що вони можуть зробити, – добре утепли­ти свої будинки, щоб тепло зали­шалося у домівках. Раніше Арсе­ній Яценюк обіцяв, що задля еко­номії тепла по всій країні буде проведено «енергетичну модер­нізацію». В рамках програми бу­дуть замінені старі газові котли, через які втрачається багато газу. Крім того, Прем’єр пообі­цяв, що громадяни, які виявлять бажання долучитися до енергозбереження – утеплити будинки, замінити вікна чи поставити су­часні батареї, можуть розрахову­вати на пільгові кредити.

  • ОКРЕМА ДУМКА

ТАРАС ГАЛАЙДА,

АНАЛІТИК ГРОМАДСЬКОЇ ОРГА­НІЗАЦІЇ «ПУБЛІЧНИЙ АУДИТ»:

«Соціальну ціну, про яку Арсеній Яценюк заявив 30 вересня на засіданні Кабінету Міністрів, було встановлено ще 3 березня цього року постановою № 583, яку ухвалила Національна комісія. У доку­менті чітко вказано, що під час опалювального се­зону люди, котрі споживають до 200 кубів газу на місяць, сплачують його за ціною 3600 грн за тисячу кубів. До того ж Кабінет Міністрів не може зни­жувати ціну на газ для населення, позаяк тари­фи встановлює не Кабмін, а Національна комісія регу­лювання енергетики, яка підпо­рядковується президентові. Тому жодних знижок Кабмін не робив – всього-на-всього діє березнева постанова НКРЕКП, а уряд вирішив подати стару інформацію начебто під новим соусом, для черго­вого піару».

 

ПЕРЕЖИВЕМО, ЯКЩО БУДЕ ТЕПЛО

З 1 жовтня в Україні стартував опалюваль­ний сезон, який три­ватиме до 30 квітня.

Відповідну постанову, яка продовжує сезон на місяць, уряд ухва­лив ще в березні цьо­го року. Але це не означає, що вже з 1 жовтня українці відчують тепло в домівках. Як і раніше, батареї в будин­ках стануть теплими лише тоді, коли протягом трьох днів середньодобова темпе­ратура не перевищить +8°С.

Попри побоювання, Украї­на досить спокійно пере­жила опалювальний сезон 2014–2015 років. Минуло­річні складнощі вже трохи стерлися з пам’яті: незна­чні запаси вугілля, відсут­ність марок, які застосову­ють на наших ТЕЦ, віялові відключення електроенер­гії… Але тоді на нашому боці була погода: зима вия­вилася доволі теплою, без сильних морозів та інших катаклізмів.

Чи пощастить нам так само цього року? Синопти­ки стверджують, що зима буде майже такою ж лагід­ною, як минулоріч. Звісно, що в січні таки доведеться потерпіти морози, але ка­таклізмів не очікується.

Прем’єр-міністр Ар­сеній Яце­нюк у середині вересня натякнув, що опалюваль­ний сезон 2015–2016 рр. може бути зі­рваний. І зви­нуватив у цьому Міненерго, яке начебто не закупило по­трібної кіль­кості вугілля. У міністер­стві виправдовуються: ву­гілля закуповують, більше того, після розблокування залізничних шляхів з’явилася можливість за­купляти кокс на території Донбасу.

Проте експерти б’ють на сполох: як і минулоріч, проблема нестачі енерго­носіїв, зокрема, газу та ву­гілля, залишається акту­альною. Маємо на те об’єктивні причини – війна на Донбасі, відсутність до­ступу до більшості вугіль­них шахт, складні перемо­вини щодо російського газу, які завершилися лише в середині вересня. Тому якщо температура за вікном сягне нижче мінус 10 і триматиметься понад 10 днів поспіль, температу­ру в приміщенні таки мо­жуть знизити до 16 граду­сів, при мінімальній нормі – 18. Хоча Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що цього не станеться: хо­лоднішими за 18 градусів батареї у будинках україн­ців не будуть.

Ще одна серйозна пробле­ма, на яку звертають увагу експерти, – ризик несплат за комунальні послуги. Адже підвищені тарифи вже є непідйомним тягарем для більшості українців.

Інші експерти заявляють, що серйозні форс-мажори можли­ві лише тоді, якщо зима буде дуже холодною і низька темпе­ратура трима­тиметься кіль­ка тижнів. В ін­шому разі опа­лювальний се­зон мине спо­кійно.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ:

Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр- міністр України:

«На забез­печення опалювального сезону ми отримаємо близько 1,3 млрд доларів США. Із них 500 мільйонів – уже на рахунках Нафтогазу, 300 мільйонів, сподіваюся, ви­ділить ЄБРР, а ще 500 мільйонів доларів очікує­мо від Світового банку».

18.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання