« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В УКРАЇНІ Є НЕЗАКОННИМ

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В УКРАЇНІ Є НЕЗАКОННИМ

До такого висновку дійшов Окружний ад­міністративний суд м. Києва, зобов’язавши Уряд переглянути рі­вень прожиткового мі­німуму в Україні.

17 вересня Окружний адміні­стративний суд м. Києва завершив розгляд справи про незаконність існую­чого прожиткового мінімуму в Україні. Суд проти Уряду виграла команда «Відкритий Суд» за позо­вом правозахисника, керівника про­екту Станіслава Батрина. Суд зобов’язав Уряд вжити передбаче­них законодавством заходів та реа­лізувати наявну компетенцію, а саме провести науково-громадську експертизу набору продуктів харчу­вання, набору непродовольчих това­рів і набору послуг для встановлен­ня прожиткового мінімуму в Украї­ні, а також переглянути вміст цих наборів для основних соціально-де­мографічних груп населення.

«Цікаво, що правова позиція Уряду звелася до того, що Кабмін не порушив права позивача і не може впливати на Мінекономіки, Мінсоцполітики і МОЗ. Cуд моти­вував своє рішення тим, що, вста­новлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік, Уряд не керувався ви­сновками науково-громадської екс­пертизи і не забезпечував її прове­дення. Крім того, судовим рішен­ням встановлено, що Уряд не пере­глядав набори продуктів харчуван­ня, непродовольчих товарів, по­слуг з 2000 року. Це означає, що він діяв усупереч статті 19 Конститу­ції України та вийшов за межі сво­їх повноважень», – йдеться на офі­ційній сторінці «Відкри­того Суду» в одній із соціальних мереж.

Суд також зобов’язав Кабі­нет Міністрів України встановити розмір про­житкового мінімуму в Україні на 2015 рік у порядку та на під­ставі поло­жень Закону України «Про прожитковий мінімум», повідо­мляє прес-служба ОАСК.

Позиція профспілок із даного питання є однознач­ною: прожитковий мінімум в Укра­їні повинен становити 3,221 тис. грн. На думку заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка, україн­ський ринок праці став «критично неплатоспроможним». «Доціль­ність виробляти товари та послуги втрачена, тому що переважна біль­шість українців не можуть їх купу­вати», – зазначив він. Сергій Кон­дрюк підкреслює, що виходячи з ситуації, що склалася, в Україні прожитковий мінімум для працездатної людини в поточному році має становити 3221 грн. «Ця сума до копійки порахована Міністер­ством соціальної політики та ско­ригована Федерацією профспілок України, – уточнив він. – Левова частка українців не мають змоги заробити собі на життя, а отже, вони й не витрачають гроші на ринку. Виходить замкнуте коло... Таким чином, криза українського ринку праці перебуває в такому стані, що йому потрібна вже не те­рапія, а реанімація».

 

НА ПОРОЗІ СУСПІЛЬНОГО ТБ

Наразі в Україні три­ває процес створен­ня незалежного те­лерадіомовлення, що задовольнятиме інформаційні потре­би українського суспільства. Його створення – процес складний і трива­лий. Як під час ре­формування захис­тити права кожного працівника, щоб не допустити свавілля та не порушити ін­тереси людини пра­ці, вирішували 28 вересня на зу­стрічі керівництва Держкомтелерадіо з головами первинних профспілкових ор­ганізацій обласних державних телера­діокомпаній.

Професійна спілка працівників куль­тури України та її соціальні партне­ри – Державний комітет телебачення і радіомов­лення України і Націо­нальна телекомпанія України вирішили про­вести зустріч з головами первинних профорганіза­цій ОДТРК. Головна мета зустрічі – одержати від­повіді на запитання, що постали перед працівни­ками та трудовими колек­тивами в зв’язку з реорганізацією.

Варто зазначити, що Профспілка спільно з Держкомтелерадіо, як со­ціальні партнери, прак­тично щодня ведуть робо­ту для недопущення пору­шень чинного законодав­ства під час реорганізації ОДТРК, а про її результа­ти постійно інформують. Але одна справа – отрима­ти письмову інформацію, а інша – почути її з пер­ших вуст. Тому, на про­хання Профспілки, було прийнято рішення про зу­стріч голів первинних ор­ганізацій ОДТРК з керів­ництвом Держкомтелера­діо та членами комісії з реорганізації.

У зустрічі з головами первинок взяли участь го­лова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко та перший заступник гене­рального директора НТКУ Олександр Харебін. Вела зустріч голова Профспіл­ки працівників культури України Людмила Пере­лигіна.

Розмова видалась не­простою, але відвертою. Представники трудових колективів ОДТРК стави­ли гострі та злободенні питання, зокрема щодо змін у контенті, пов’язаних із створенням суспіль­ного мовлення, штатного розпису, скорочень, збере­ження заробітних плат у процесі реорганізації та після її завершення.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК,

«ПВ»

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ:
ОЛЕГ НАЛИВАЙКО,

голова Держкомте­лерадіо України: «Непросто йдуть реформи в Україні, але саме в медіа-га­лузі, як зазначають наші європейські колеги, вони йдуть більш-менш дина­мічно, більш-менш ефективно. Ми до­сить впевнено про­сунулися вперед».

ЛЮДМИЛА ПЕРЕЛИГІНА,

голова Профспілки працівників культу­ри України: «Поліп­шуючи якість інфор­маційного обслуго­вування населення, ми не повинні забу­вати, що будь-які зміни несуть ризики для працюючої лю­дини, а Профспілка не може допустити порушення норма­тивно-правової бази під час цих змін».

ОЛЕКСАНДР ХАРЕБІН,

перший заступник генерального ди­ректора НТКУ: «Зміни невідворот­ні. Ми не просто вступаємо у період змін, ми входимо в постійний цикл пе­ріодів змін. До мо­менту створення суспільного мов­лення на нас очікує як мінімум дві ре­організації».

03.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання