« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

2,5 ТОННИ БУРШТИНУ

2,5 ТОННИ БУРШТИНУ

НА СУМУ БЛИЗЬКО 3 МЛН ДОЛАРІВ, ВЖЕ ПІДГОТОВЛЕНИХ НА ВІДПРАВЛЕННЯ ЗА КОРДОН, ПЕРЕХОПИЛИ ПРАВООХОРОНЦІ

Випадок, що трапився на Волині, – не пооди­нокий. Зокрема, на по­чатку серпня спецгру­па вилучила на Рівнен­щині рекордну партію незаконно видобутого бурштину вагою понад 2,5 тонни.

Партія сонячного каменю вже була упакована для відправлення за кордон. Її орієнтовна вартість становила близько 3 млн доларів США. Вилучення бурштину є ре­зультатом підготовленої опера­ції Міністерства внутрішніх справ та Державної фіскальної служби України з викриття і припинення дій найбільшої зло­чинної групи, що діяла в Рівнен­ській області та паразитувала на незаконному видобутку буршти­ну, повідомляє прес-служба МВС.

За інформацією правоохорон­ного відомства, восени уряд іні­ціюватиме розгляд парламен­том законопроектів про ліцензу­вання видобутку бурштину. Про це Прем’єр-міністр України Ар­сеній Яценюк заявив під час бри­фінгу у МВС, присвяченому ви­лученню рекордної партії бурш­тину. Голова Кабміну також на­голосив на важливості держав­ної монополії на видобуток со­нячного каменю та необхідності проведення природоохоронних заходів.

Загалом на інформаційному ресурсі правоохоронного відом­ства щомісяця з’являється з де­сяток повідомлень про незакон­не видобування бурштину. Так, за півтора року до волинської іс­торії схожий інцидент стався на Рівненщині. У травні 2014 року, за повідомленням СЗГ УМВС України в Рівненській області, близько 50 озброєних, агресивно налаштованих чоловіків прибу­ли на 16 автомобілях у Клесів­ське лісове господарство з ме­тою поділити сфери впливу на видобуток бурштину. Між «гос­тями» та селянами виник кон­флікт, у результаті якого чолові­ки відкрили вогонь по автомобі­лю одного з місцевих мешкан­ців. Селяни гуртом, у кількості близько двох тисяч осіб, рушили на зловмисників, які перебували в лісі. Обурені місцеві жителі підпалили чотири автомобілі, на яких приїхали озброєні чоло­віки, та десять машин розтрощи­ли. Виїхавши на місце події, пра­цівники обласного управління міліції, СРСМ «Грифон» та міс­цевого райвідділу врегулювали конфлікт і затримали 16 осіб, які були причетні до стрілянини.

 

  • ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК:

МИКОЛА ШЕРШУН,

ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІ­ЛОК РІВНЕНЩИНИ:

«Наша місцева «незаживаюча виразка» – діяль­ність бурштинових старателів, які у гонитві за швид­кою наживою забули, що на землі, яку вони сплюн­дрували, жити їхнім дітям. Мало того, вони забува­ють про будь-яку безпеку для власного життя та життя інших. Маю на увазі випадок, коли залізнич­ники, які обслуговують «поліський трамвайчик», на шляху його руху за півметра від залізничного полот­на виявили гігантські чо­тириметрові вирви, ви­копані горе-копачами. Уявіть, скільки біди могла б накоїти така їхня «діяль­ність»! Тим часом наші зако­нодавці роками тягнуть кота за хвіст у вирішенні цієї проблеми, продовжують її за­говорювати й завуальовувати… Переконаний, що навіть найкоштовніше сонячне каміння не варте сльозини малюка, який сумує за пропалим на ко­пальнях батьком чи старшим братом».

 

БУРШТИНОВА ЛИХОМАНКА

Кілька тижнів по­спіль в інформацій­ному просторі Укра­їни однією з найре­зонансніших зали­шається тема неза­конного видобутку бурштину. Черговий спалах «бурштино­вої лихоманки» стався на Волині на­прикінці вересня.

«На Волині – черго­ва активізація незаконного ви­добутку бурш­тину. Понад 600 осіб із Рівнен­ської та Львівської областей за­їхали у ліси Маневицького ра­йону з такою конкретною ме­тою», – написав 22 вересня на власній сторінці у соціальній мережі депутат Луцької міської ради Павло Данильчук. А вже наступного дня, 23 вересня, за інформацією «Народного контролю» Волині, під час спільної операції силовиків та громадських активістів у Мане­вицькому районі виявили групу старателів біля копанок. За сло­вами активіста Сергія Мерчука, видобувати бурштин у мане­вицьких лісах прибули меш­канці Рівнен­ської та Жито­мирської облас­тей. «Ці бурш­тинокопачі як саранча: спер­шу вони знищи­ли ліс у себе вдома, тепер приїхали на Во­линь. Ми цього не допустимо», – заявив він.

Зрештою, у МВС відзвіту­вали, що на охорону громадського порядку було залучено близько тисячі співробітників УМВС, СБУ, УДСНС, НГУ, Волинського об­ласного управління лісового та мисливського господарства, а також представників громад­ських організацій. Окрім того, на допомогу прибули праців­ники міліції особливого при­значення із сусідніх областей. Для перекриття шляхів було навіть залучено БТР та сіль­ськогосподарську техніку. Пра­воохоронці затримали чотири транспортних засоби та 17 осіб. Вилучено бурштин, гроші та інвентар для видобутку со­нячного каміння. На місці інци­денту зібралися близько 200 громадян і 20 транспортних за­собів, які намагалися проїхати у лісовий масив. Бурштиноко­пачі також перекривали трасу на Варшаву поблизу с. Костюх­нівка, палили вогнища.

У черговий раз протистоян­ня копачів бурштину та силови­ків перейшло в активну фазу 28 вересня у тому ж Маневицько­му районі. Близько двох тисяч осіб за допомогою лопат та ін­ших підручних засобів здійсню­вали незаконний видобуток бурштину. Бурштинокопачі по­водили себе агресивно та чини­ли опір працівникам міліції, тому правоохо­ронцям навіть довелося вико­ристовувати вог­непальну зброю – здійснювались попереджувальні постріли у пові­тря. Поки вер­стався номер, си­туація стабілізу­валася, територію охороняють пра­цівники спецпідрозділів міліції. Незаконний видо­буток бурштину не проводиться.

  •   ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ:

Володимир ГУНЧИК, голова Волинської ОДА:

«Питання повністю ви­черпається тоді, коли всту­пить у дію закон про бурш­тин. Тому я прошу волин­ських народних депутатів докласти максимум зусиль, знайти аргументи, котрі спрацюють на користь остаточного прийняття Верховною Радою України відповідного документа».

 

 

03.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання