« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Програмі гідної праці в Україні – підтримку та пропозиції профспілок

Програмі гідної праці в Україні – підтримку та пропозиції профспілок

Актуальні проблеми забезпечення за­хисту соціально-економічних прав та ін­тересів працівників з ініціативи профспі­лок обговорювалися під час дводенної консультативної зустрічі з членами ба­гатодисциплінарної місії Міжнародної організації праці, що проходила 3–4 ве­ресня в м. Києві. У заході взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, перший заступник Голови СПО об’єднань проф­спілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівники низки членських організацій та працівники апарату ФПУ.

Як інформує прес-центр ФПУ, національні програми гідної праці були започатко­вані в 2004 році як основний механізм надання допомо­ги країнам з боку МОП. Вони мають свої часові рамки та забезпечуються ресурсами для реалізації. Програми передбачають дві основні мети. По-перше, сприяння реалізації гідної праці як ключового компонента на­ціональних стратегій розвитку. По-друге, надання знань, інструментів, інформаційних можливостей та спів­робітництва МОП до послуг націо­нальних тристоронніх учасників у рамках орієнтованого на результати підходу з метою просування Програ­ми гідної праці в сферах компетен­ції МОП. Трипартизм і соціальний діалог є центральними елементами в плануванні та реалізації узгодже­них комплексних національних про­грам МОП.

Національні програми гідної пра­ці є конкретним внеском МОП у на­ціональні програми ООН та одним з основних інструментів покращення міжнародного технічного співробіт­ництва. Кожна програма побудова­на навколо обмеженої кількості на­ціональних пріоритетів і результа­тів, що визначаються у консульта­ціях з тристоронніми учасниками. Максимальна кількість пріоритетів – три. Пріоритети і результати про­грам гідної праці відображають си­туацію в країні (що стосується ман­дату МОП), спільні пріоритети тристоронніх учасників, глобальні цілі та зобов’язання МОП, порівняльну перевагу МОП (де її внесок буде най­ціннішим).

Відкриваючи зустріч із профспіл­ковою стороною, старший спеціа­ліст з питань діяльності організа­цій працівників з Будапештського Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Овідіу Журка зазна­чив, що під час консультацій дуже важливо отримати відповіді на ак­туальні питання, зокрема про те, які кроки потрібно здійснити для подо­лання викликів сьогодення та май­бутнього. Для цього слід ретельно й ефективно проаналізувати ситуацію щодо гідної праці в Україні, спільно шукати шляхи її покращення. Із сво­го боку, запевнив він, МОП і надалі буде сприяти цьому процесу.

Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який виступив від імені профспілко­вої сторони, наголосив на тому, що перетворення, які відбулись в остан­ ні півтора року в Україні, не дозволи­ли реалізувати Програму гідної пра­ці на 2012–2015 роки в тих масштабах і задумах, які пропонувалися. Напри­клад, стосовно зайнятості, заробітної плати і реальних доходів маємо зо­всім інші, негативні показники. Що ж до соціального діалогу, він обме­жений кількома речами. По-перше, Уряд підписав угоду з МВФ, не прові­вши діалогу з профспілками, і, зрозу­міло, в цій угоді є немало речей, які профспілкам не подобаються, але вони, на жаль, не мають можливості впливати на її трансформацію. «З ін­шого боку, ми маємо Угоду про асоці­ацію Україна – ЄС, яка тривалий час опрацьовувалась в країні, але діалог щодо неї також був обмеженим, – під­креслив Голова ФПУ. – Хоча в цілому профспілки підтримали необхідність асоціації з ЄС і докладають зусиль, аби передбачені угодою заходи були виконані, зокрема ті, що стосуються європейських соціальних стандартів і норм праці».

Григорій Осовий також зазначив, що для серйозного аналізу реаліза­ції Програми гідної праці на 2012–2015 роки та обговорення нової на 2016–2019 роки необхідно провести чесну діагностику ситуації в сфері соціально-трудових відносин та соці­ального діалогу. «Мені здається, що МОП, і зокрема його Будапештське відділення, недостатньо оцінили складність ситуації в нашій країні і, можливо, діяли по стандарту попере­дньої угоди, тоді як слід було виходи­ти за її рамки і реагувати на конкрет­ний сьогоденний контекст соціально-трудових відносин і суспільства, – на­голосив профспілковий лідер. – Вва­жаю, що ми можемо дещо виправи­ти ситуацію за допомогою таких зу­стрічей, під час яких є можливість висловити свої думки та пропозиції, отримати підтримку з боку такої ав­торитетної організації, як МОП». На думку Григорія Осового, багато «кла­сичних» підходів МОП не працюють в Україні через специфіку її ситуації. Тому в умовах економічної кризи та жорсткої бюджетної економії потріб­но спільно шукати ефективні шляхи вирішення актуальної проблеми під­вищення рівня захисту соціально-економічних та трудових прав пра­цівників.

Визначенням пріоритетів Програ­ми гідної праці в Україні на період 2016–2019 років 4 вересня завершилась дводенна консультаційна зустріч со­ціальних партнерів – представників Уряду, роботодавців і профспілок із членами мультидисциплінарної мі­сії Міжнародної організації праці.

Цими пріоритетами визнано:

– Розвиток зайнятості заради ста­більності та зростання.

– Ефективний соціальний діалог в умовах сучасного розвитку України.

– Соціальний захист та умови праці.

Відкриваючи другий день заходу, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук розповів про результати реалізації Програми гід­ної праці на 2012–2015 роки. Серед до­сягнень він відзначив прогрес у вдо­сконаленні національної звітності щодо виконання конвенцій та реко­мендацій МОП; використання контрольних механізмів МОП; розбудову спроможності Держслужби зайнятос­ті в створенні можливостей зайнятос­ті для тимчасово переміщених осіб; зміцнення спроможності тристорон­ніх партнерів у всьому тематичному секторі.

З інформацією про діяльність МОП у сфері гідної праці та пріоритети, що мають бути враховані та застосовані в Україні, виступив директор Групи технічної підтримки з питань гідної праці Регіонального бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Антоніо Граціозі.

В свою чергу, перший заступник голови КВПУ Анатолій Акімочкін, виступаючи від імені профспілкової сторони, зазначив, що Програма гід­ної праці на 2012–2015 роки не була реалізована в повному обсязі. Зокре­ма, на її реалізацію вплинули кризові явища та військові дії, з якими Украї­на раніше не стикалася.

Найбільш складним серед пріори­тетних напрямів програми Голова ФПУ Григорій Осовий назвав соціаль­ний діалог між Урядом, профспілка­ми і роботодавцями, підкресливши, що на його розвиток значно впливає угода між Кабміном та МВФ, який ви­суває свої вимоги. Уряд у своїх діях також залежить від коаліційної уго­ди парламентських політичних сил. Усе це ускладнює розвиток соціаль­ного діалогу.

Голова ФПУ запропонував третім пріоритетом визначити покращен­ня умов праці та соціального захис­ту і соціального забезпечення. «Нам потрібна розбудова мінімальних рів­нів соціального захисту та всеосяж­них систем соціального забезпечен­ня, – наголосив він. – Украй необхід­но в умовах масштабних реформ, що здійснюються в країні, реалізувати цей проект МОП».

Від урядової сторони виступив за­ступник міністра соціальної політи­ки Віктор Іванкевич, від сторони ро­ботодавців – перший заступник Голо­ви СПО роботодавців на національно­му рівні Олексій Мірошниченко.

Програма гідної праці для країни (ПГПК) є продовженням попередньої роботи із заохочення принципів гід­ної праці в Україні на основі тристо­роннього соціального діалогу, збалан­сованого підходу в політиці, поєднан­ня економічного зростання та гідної зайнятості із соціальним розвитком та поліпшеними стандартами життя чоловіків та жінок. ПГПК буде спри­яти досягненню поставлених Украї­ною цілей розвитку та національних пріоритетів. На основі технічних кон­сультацій з Групою технічної під­тримки з питань гідної праці МОП та Бюро МОП у Центральній та Схід­ній Європі Уряд і соціальні партнери України визначають пріоритети но­вої ПГПК. Під час їх розробки експер­ти МОП за участю тристоронніх парт­нерів враховують результати оцінки впровадження попередньої ПГПК в Україні.

13.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання