« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Третє засідання New Vision: на порядку денному – мотивація профспілкового членства

Третє засідання New Vision: на порядку денному – мотивація профспілкового членства

 Відбулося третє засідання профспілкового клубу «Нове бачення». 20 та 21 серпня профактив з різних куточків України працював над важливими й актуальними питаннями профспілкового середовища.

Як повідомляє оргкомітет профспілкового клубу, цього разу охочих стати учас­никами засідання виявило­ся чимало. Загалом організа­тори отримали 71 онлайн-анкету та 5 заявок на електронну пошту. Тож вимушені були конкурсним шляхом обирати учасників. Загальна кіль­кість присутніх на засіданні з ураху­ванням організаторів склала 39 осіб.

Два робочих дні було присвяче­но боротьбі з пасивністю членства в профспілках, аналізу законопро­екту № 2983 «Про державну реєстра­цію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських фор­мувань», роботі з медіа.

Вже традиційно засідання від­крив директор регіонального пред­ставництва Фонду ім. Фрідріха Ебер­та в Україні і Білорусі Штефан Мой­зер. Він привітав учасників та ак­центував увагу на важливості дано­го проекту не лише через його попу­лярність в профспілкових колах, а й через те, що організаторам вдається об’єднувати заради співпраці й об­міну досвідом зовсім різних пред­ставників профспілкових структур, різних галузей, різного віку. Ця ро­бота вже принесла неабиякі плоди: це й напрацювання дорожньої кар­ти модернізації профспілок Украї­ни в умовах сьогодення, визначення їх ролі в сучасних перетвореннях у державі, можливості та перспекти­ви після підписання Угоди про асо­ціацію з ЄС, висновки порівняльно­го аналізу законодавства України та ЄС у сфері регулювання соціально-трудових відносин, рекомендації щодо підвищення авторитету проф­спілок в Україні, побудова ідеаль­ного профспілкового іміджу. Цього разу на порядку денному обговорю­валися мотивація профспілкового членства та медіаробота. Окрім цьо­го, щоразу організатори за участю активістів виготовляють спеціальні робочі зошити, де зафіксовані осно­вні ключові думки за напрямами, пропозиції, дослідження, висновки.

Сам формат клубу – дуже зруч­ний для спілкування. Кожен учас­ник обов’язково бере участь у дис­кусіях. Усі думки враховуються. Усі висновки фіксуються.

Модератором засідання виступи­ла керівник клубу, голова Київської обласної організації профспілки працівників АПК Катерина Бари­шева. Спочатку вона ознайомила присутніх з місією та завданнями клубу, продемонструвала у вигля­ді презентації основні позиції по­передніх засідань та напрацювання учасників, повідомила про прави­ла, які є обов’язковими до виконан­ня. Також модератор пропонувала учасникам різні тренінгові методи роботи в групах та індивідуально.

Експертами на засідання клу­бу цього разу запросили першого заступника Голови СПО, заступ­ника Голови ФПУ Сергія Кондрю­ка, заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого та заступника голови Всеукраїнської профспілки праців­ників науки, виробництва та фінан­сів Юлію Копнинську-Петриченко.

Одним з основних лейтмотивів третього засідання профспілково­го клубу стала боротьба з пасивніс­тю членів профспілки. З презента­цією на цю тему виступила голо­ва ППО співробітників і студентів Подільського державного аграрно-технічного університету Світлана Ліщук. Учасники говорили про орга­нізаційну побудову профспілок та її модель, мотивацію керівників проф­спілкових структур та профчлен­ства, переваги та «цукерки» для спіл­чан, ведення діалогу між профакти­вістом та майбутнім спілчанином за­для агітації вступу до профспілки.

Серед спікерів була й завідувач відділу інформаційного забезпечен­ня та комунікацій ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Інна Михальченко з презентацією «Робота з медіа. Створення прива­бливого інформаційного приводу», а також редактор інформаційного центру ЦК Профспілки металургів і гірників України (журнал «Ваше доверие») Варвара Смірнова з пре­зентацією «Реакція на інформацій­ний привід з боку ЗМІ».

Безумовно, участь таких експер­тів є надзвичайно важливою, дум­ки та коментарі – доцільними, аргу­ментованими, а часом і зовсім про­тилежними думкам, наприклад, мо­лоді. В такому випадку дискусія на­буває надзвичайно емоційного за­барвлення, та учасники спільними зусиллями доводять її до логічних висновків. Адже головним правилом клубу є неприпустимість критики. Таким чином, проводяться паралелі між різними баченнями, різними мо­делями поведінки, висновками.

Це лише початок важливої спра­ви, початок модернізації профспі­лок, відновлення їх сили та спро­можності захищати працівників кожної галузі, зростання популяр­ності профспілок серед молоді та реформування всієї нашої краї­ни. Організатори недарма провели клуб напередодні Дня Незалежнос­ті України. Адже незалежна, забез­печена, захищена та щаслива лю­дина праці є запорукою незалежної та квітучої держави, яка заслуговує на щасливе майбутнє.

 

НОВЕ БАЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛОК

Напередодні засідання профспілкового клубу «Нове бачення» його організатори підбили підсумки актуального дослідження, результа­ти якого продемонстровано профактиву безпосередньо на заході.

Голова Київської обласної організації профспілки працівників АПК, керів­ник проекту профспілко­вий клуб «Нове бачення» Ка­терина Баришева пропонує інформацію для роздумів та можливість використовувати отримані результати дослі­дження в своїй роботі.

Отже, дослідження мало фор­му опитування, що проводи­лося шляхом онлайн та персо­нального анкетування. У дослі­дженні взяли участь 102 пред­ставники профспілкової сторо­ни з досвідом роботи від 3 мі­сяців до 28 років. Вік опитаних становив 17–76 років. Терито­рія опитування: Україна. Учас­ники: ФПУ, КВПУ та інші неза­лежні вільні профспілки. Отри­мано відповіді на запитання: що можливо покращити в ді­яльності профспілок? Чим має займатися профспілка? Що сьогодні має єднати профспіл­ки України? Окрім відповідей, було отримано обґрунтовані пояснення та пропозиції учас­ників дослідження, з якими можна ознайомитися на сайті ФПУ: fpsu.org.ua.

Підбиваючи підсумки даного дослідження, хочеться сказа­ти: справжніх небайдужих профспілкових активістів дій­сно багато, але наскільки ефективними будуть наші дії у напрямку розвитку проф­спілок в Україні, залежить від кожного з нас! Чи здатні ми єднатися? Чи готові виявити солідарну позицію? Чи гідні ми кращого життя, вирі­шувати нам!

Робіть висновки, аналізуйте, плануйте. Та головне – не зу­пиняйтеся!

 

НАС ЗНИЩУЮТЬ!

20 серпня профактив у рамках засідання профспілкового клубу New Vision («Нове ба­чення») організував флешмоб проти законо­проекту № 2983 про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За повідомленняморгкомітету проф­спілкового клубу, учасники продемон­стрували своє ставлення і за­непокоєння можливими на­слідками даних нововведень для профспілок усієї країни: показали держреєстратора у вигляді робота з комп’ютером у руках, до якого вишику­валась величезна черга, де кожен має свої певні думки, зображені на табличках. На жаль, система складна, не­продумана, є навіть люди, що перебувають в черзі кілька днів, вони втомлені, вимага­ють справедливості та гідного ставлення.

Голова Київської обласної ор­ганізації профспілки праців­ників АПК, керівник профспіл­кового клубу «Нове бачення» Катерина Баришева так про­коментувала акцію: «По­страждають, на жаль, переду­сім люди. Сьогодні, в такий складний та напружений час для всіх нас, українців, народ­ні обранці дозволяють собі «протягувати» подібні зако­нопроекти без погодження з громадськістю. Проект закону було внесено до порядку денного сесії Верховної Ради України й більшістю голосів ухвалено в першому читанні 14 липня цього року без будь-яких консультацій та обгово­рення з громадянським сус­пільством і профспілками. Що обурює, так це те, що «депутати-герої» навіть не відчува­ють докорів сумління. Проф­спілкова спільнота України вкрай занепокоєна цією ситу­ацією. На засіданні клубу ми порушили це питання та про­вели роз’яснювальну роботу серед учасників, адже надзви­чайно важливо розуміти всі «підводні камені», причини і наслідки. А відповідно, ми, профспілковий актив, обов’язково маємо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед членів профспі­лок, висловлювати свою чітку та зрозумілу позицію.

Даний проект закону порушує конституційні права громадя­нина України в частині «права громадян України на свободу об’єднання, зокрема в гро­мадські організації для здій­снення і захисту своїх прав і свобод та задоволення еконо­мічних, соціальних та інших інтересів, за винятком обме­жень, встановлених законом в інтересах національної безпе­ки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод ін­ших людей (ч. 1 ст. 36)». «Про­фесійні спілки є громадськими організаціями, що об’єднують громадян, пов’язаних спільни­ми інтересами за родом їх професійної діяльності. Грома­дяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів (ч. 3 ст. 36)». Зако­нопроект запроваджує жор­сткий контроль держави над діяльністю профспілок і може вважатися спробою легалізу­вати втручання у нашу діяль­ність та встановити контроль над профспілковими організа­ціями в цілому».

Заступник голови Всеукраїн­ської профспілки працівників науки, виробництва та фінан­сів Юлія Копнинська-Петриченко вважає, що законопро­ект № 2983 взагалі абсурдний: «Цей документ містить пози­ції, що суперечать нормам За­гальної декларації прав люди­ни, Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про еко­номічні, соціальні і культурні права, Європейської соціаль­ної хартії (переглянутої), Кон­ституції України, Конвенції МОП № 87 «Про свободу асо­ціації та захист права на орга­нізацію», Конвенції МОП № 98 «Про застосування принципів права на організацію і на ве­дення колективних перегово­рів». На зрозумілих та кон­кретних прикладах вона пояс­нила учасникам заходу, як саме трактувати положення даного законопроекту.

10.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання