« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Україна на третьому місці в черзі на дефолт

Україна на третьому місці в черзі на дефолт

 Як повідомляє прес-центр ФПУ, Україна посіла третє місце в рейтингу кра­їн світу, близьких до дефолту за зовнішнім боргом. Це випливає з інфографі­ки інвестиційної групи Bank of America Merrill Lynch, яку опублікувало видан­ня Business Insider.

Перше місце серед країн з найбільшим ризиком де­фолту належить Венесуе­лі, на другому місці опи­нилася Греція. До пер­шої п’ятірки рейтингу також уві­йшли Пакистан та Єгипет, далі йдуть Кіпр, Росія, Бразилія, Казах­стан, Туреччина, Південна Африка, В’єтнам. До першої ж десятки най­більш стабільних країн увійшли Ні­меччина, Швейцарія, Швеція, США, Великобританія, Франція, Нова Зе­ландія, Австралія, Японія та Пів­денна Корея. Зазначимо, що рей­тинг складений на підставі вартос­ті страховок дефолтів за зовнішнім боргом країн.

Нагадаємо, СПО об’єднань проф­спілок, Рада та Президія ФПУ на сво­їх засіданнях, членські організації Федерації профспілок на з’їздах та пленумах неодноразово попереджа­ли про неприпустимість ескалації зо­внішньої заборгованості, що важким тягарем лягає не тільки на сучасне, а на майбутні покоління українського народу, наголошували на кричущих проблемах та недоліках соціальної політики, фактичній відсутності со­ціального діалогу, що здатний був би вирішити наболілі питання в сучас­них соціально-економічних умовах. Профспілки також провели низку ак­цій біля Кабінету Міністрів та Вер­ховної Ради, висунувши конкретні вимоги щодо забезпечення захисту конституційних, соціальних та тру­дових прав працівників. Але належ­ної реакції так і не дочекались.

Нагадаємо також, що міністр фі­нансів України Наталія Яресько в інтерв’ю ТСН у липні цього року за­явила, що не варто перебільшувати значення технічного дефолту Укра­їни. «Я прошу всіх не перебільшу­вати значення, яке цей технічний дефолт може мати для нашого на­роду, – сказала вона. – На банків­ську систему та безпосередньо на рахунки наших громадян в банках він не вплине. Це не Греція, це інша ситуація». При цьому глава Мінфі­ну не змогла відповісти на запитан­ня, буде в Україні дефолт чи ні: «Я не можу цього сказати, але думаю, що теоретично він може бути. Нара­зі конкретних планів у мене немає, намагатимусь лише досягати про­гресу в домовленостях».

 

НАЦБАНК УКРАЇНИ: СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ГРОМАДЯН ПОГІРШИВСЯ

Як повідомляє Прес-центр ФПУ, доходи українців скорочу­ються, зарплати та пенсії не проіндексовані. Індекс Кейтца, що відображає рівень соціального захисту населення, в трав­ні 2015 року знизився до 30,1% із 35,5% у травні 2014-го. Це свідчить про погіршення соціального захисту громадян. За ін­формацією УНІАН, про це йдеться в макроекономічному і мо­нетарному огляді Національного банку України, опублікова­ному на сайті регулятора.

За даними НБУ, основними причи­нами зниження індексу залиша­лися незмінні соціальні стандарти (мінімальна зарплата на рівні 1,218 тис. грн з грудня 2013 року) на тлі тривалого зростання номінальної се­редньої заробітної плати. Український уряд планує провести індексацію заро­бітних плат і пенсій до кінця цього року, для чого необхідно виділити з держав­ного бюджету 12 млрд грн.

Індекс Кейтца являє собою співвідно­шення розміру мінімальної і середньої заробітної плати на одного штатного працівника. У країнах Західної Європи органи управління використовують цей індекс як один з показників ефектив­ності подолання бідності. Рекомендова­не Міжнародною організацією праці значення показника становить 50%, а Європейським Союзом – 60%.

 

НОВІ ПРОГРАМИ СОЦЗАХИСТУ УЧАСНИКІВ АТО ТА ЇХНІХ РОДИН

Протягом останніх 100 днів статус учасника бойових дій надано 1293 особам, що брали участь в АТО на сході нашої країни. Про це, за даними офіційного сайту Мінсоцполітики України, повідомив перший заступник про­фільного міністра Василь Шевченко на бри­фінгу в Уряді.

Загальна ж кількість учасників АТО, взятих на облік Мінсоцполіти­ки, сягає 101 тис. осіб. «За даними Міністерства охо­рони здоров’я, встановлена інвалідність 1066 бійцям, з них 55 – особи з інвалідністю Ігрупи, 269 – інваліди ІІгру­пи, 738 – інваліди ІІІгрупи», – зазначив Василь Шевченко. Інформуючи про стан реалі­зації державних програм со­ціальної допомоги, реабіліта­ції, оздоровлення й адаптації учасників АТО, він нагадав, що з другого півріччя ц. р. в Україні почала діяти програ­ма покращення житлових умов для родин загиблих вій­ськовиків. Для її реалізації в державному бюджеті перед­бачено 300 млн грн. «Зміна­ми до бюджету було виділе­но 300 млн грн для сімей за­гиблих. Сьогодні ця програма почала працювати. Виділені кошти були розподілені, в липні розпочато фінансуван­ня», – повідомив перший за­ступник міністра. Крім того, Мінсоцполітики здійснює мо­ніторинг процедур закупівлі житла для зазначеної катего­рії громадян. У разі наявності певного надлишку коштів, він може бути перерозподілений на надання допомоги інвалі­дам Іі ІІгруп з числа учасни­ків АТО.

Також Василь Шевченко за­значив, що Уряд збільшив суму фінансування на забез­печення учасника АТО проте­зом іноземного виробництва до 1800 неоподаткованих мі­німумів (2 млн 196 тис. 400 грн). Поки українські фахівці прохо­дять навчання і набувають досві­ду з нового для нашої країни виду протезуван­ня, захисники Ві­тчизни, які по­требують цього, зможуть отрима­ти протез в іно­земних клініках. «14 військовослужбовців, для яких виділе­них коштів не вистачало, від­тепер мають можливість отримати складне протезу­вання в найкоротші терміни», – додав він.

Перший заступник міністра висловив сподівання, що про­тезування верхніх кінцівок біонічними протезами здій­снюватиметься уже з 2016 року. Для цього протези но­вого покоління внесено до переліку послуг для учасників бойових дій, які втратили верхні кінцівки: «Після дослі­джень в Інституті протезуван­ня і позитивних висновків технологія буде використову­ватися в Україні. За прогноза­ми Мінсоцполітики, її буде масово впроваджено з на­ступного року».

Під час брифінгу йшлося і про психологічну реабілітацію бійців АТО, якою на 1 серпня охоплено 18837 родин учас­ників антитерористичної опе­рації. 126 з них мають інва­лідність і потребують соціаль­ного супроводу. Коментуючи ці цифри, Василь Шевченко висловив переконаність, що повноцінна психологічна реа­білітація є найбільш ефектив­ною за умови залучення ши­рокого кола осіб: соціальних працівників на місцях, сімей, бойових товаришів. Окрім того, він нагадав, що україн­цям, призваним на строкову військову службу, виплачува­тимуть грошову допомогу в розмірі двох мінімальних зарплат за рахунок коштів держбюджету в порядку, встановленому Урядом. Міні­мальна зарплата в країні стано­вить 1218 грн, тож розмір за­значеної допо­моги складатиме 2436 грн. Випла­ти здійснювати­муться через ра­хунки мобілізо­ваних в установі банку або касу військового комі­саріату.

 

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання